praag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Museum voor moderne en hedendaagse kunst: Veletrzni Palac

Het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst in Praag is toonaangevend voor schilder- en beeldhouwkunst van de 19e tot 21e eeuw. Tot de collectie behoren vooraanstaande werken van Pablo Picasso, Georges Braque, Auguste Renoir, Vincent van Gogh, Gustav Klimt en anderen. De collectie omvat Tsjechische en internationale kunst, fotografie, design, architectuur, meubel- en toneelontwerp. Er zijn meer dan 2000 objecten tentoongesteld. Behalve de kunstcollectie is ook het gebouw opmerkelijk. Het Veletržní palác, het Beurspaleis in de wijk Holesovice, is een eersteklas voorbeeld van functionalistische architectuur.

Praag_museum_moderne_kunst_praag_1.jpg

Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst: de collectie
De collectie van het museum is zo groot dat je aan één bezoek waarschijnlijk niet genoeg hebt. De vaste collectie omvat werken van onder meer Alfons Mucha, Frantisek Bilek, Gustav Klimt, Egon Schieler en Piet Mondriaan. Franse kunstwerken uit de 19e en 20e eeuw en Europese kunstwerken uit het begin van de 20e eeuw omvatten Delacroix, Courbert, Picasso, Rousseau, Klimt en Munch. Op elke verdieping vind je behalve schilderijen en beeldhouwkunst ook meubels en toegepaste kunst uit de betreffende periode. Beneden in het atrium is een ruimte voor wisselende tentoonstellingen.

Praag_museum_moderne_kunst_praag_2.jpg

Veletrzni Palac: tweede verdieping
In de kleine filmzaal worden poppenanimatiefilms uit de jaren 1930 vertoond van Jiri Trnka, poppenmaker, regisseur en tekenaar. In een vitrine staan enkele van zijn poppen. Ook is hier een afdeling gewijd aan het socialistich realisme, de enige kunstvorm toegestaan tijdens de communistische overheersing.

Veletrzni Palac: derde verdieping
De collectie op de derde verdieping is gewijd aan Tsjechische kunstenaars uit de twintigste eeuw. Er zijn werken te zien van onder andere Jan Preisler die beschouwd wordt als de grondlegger van de Tsjechische moderne schilderkunst, de surrealistische schilder Jindrich Stryrsky en Toyen (artistenaam voor Marie Cerminova).

Hier hangt ook Franse kunst van Auguste Renoir en sierlijke licht-erotische kunst van Klimt. De Oosterijkse impressionist Oskar Kokoschka woonde enige tijd in Praag en schilderde een portret van president Masaryk en zicht vanaf Kampa op de Karelsbrug en de Oude Stad met kerktorens op de achtergrond.

Praag_museum_moderne_kunst_praag_5.jpg

Veletrzni Palac: vierde verdieping
Hier bevindt zich de collectie Tsjechische kunst met o.a. Vražda v domě (Moord in het huis) van Jakub Schikaneder, een doek van twee meter hoog en drie meter breed dat onmiddellijk in het oog springt. Net als in 1891 roept het nog steeds afschuw op. Het Tsjechisch kubisme is vertegenwoordigd met Don Quichot van Gutfreund. Ook hangt hier een collectie van Frantisek Kupka die beschouwd wordt als één van de belangrijkste abstracte schilders van Tsjechië. Twee andere musea in Praag zijn ook gespecialiseerd in kubistische kunst: het Huis van de Zwarte Madonna en het Kampa Museum.

Veletrzni Palac en Picasso
Er is een zaal geheel gewijd aan werken van Picasso met twee zelfportretten en twee van zijn naakten en verder abstract werk. Ook vind je hier werken van de Franse beeldhouwer Rodin. Begin twintigste eeuw maakten Tsjechische beeldhouwers kennis met zijn werk dat te zien was op een tentoonstelling in Praag.

Praag_museum_moderne_kunst_praag_6.jpg

Veletrzni Palac, het beurspaleis
Het gebouw is een toonbeeld van functionalistische architectuur. Het Beurspaleis is gebouwd in 1928 en was een van de eerste functionalistische gebouwen in Praag. Het doel was hier grote tentoonstellingen en vergaderingen te houden.

Het gebouw heeft een bewogen verleden. De nazi's gebruikten het als verzamelplaats voor Joden voordat ze naar vernietigingskampen zouden worden vervoerd. In de communistische tijd waren bedrijven als Tuzex, Strojimport en Skodaexport hier gevestigd. In 1974 verwoestte een grote brand vrijwel het gehele gebouw. Meer over Tuzex.

Het Beurspaleis, nu Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst, heeft acht bovengrondse en twee ondergrondse verdiepingen. De indrukwekkende atriumlobby is omgeven door galerijen over alle verdiepingen en met elkaar verbonden door glazen liften die op zichzelf ware kunstwerken zijn. Alhoewel het Beurspaleis een vrij normaal gebouw lijkt, vind je hier geen enkele rechte hoek.

Na de brand in 1974 duurde het twintig jaar voordat het Veletrzni Palac weer open ging voor het publiek. Niet langer als beursgebouw maar als tentoonstellingsruimte voor de National Gallery Prague, die hier zijn uitgebreide collecties moderne en hedendaagse kunst tentoonstelt.

Praag_museum_moderne_kunst_praag__veletrzni_palac.jpg
  De buitenkant van het Veletrzni Palac ziet er niet aantrekkelijk uit, de kunstcollectie is uitmuntend

Locatie en adres
Het Veletrzni Palac ligt in de wijk Holesovice in Praag. Inpandig is café Jedna waar je ook binnen kunt gaan zonder toegangsbewijs voor het museum. Het aantrekkelijke van dit café is de open ruimte en de enorme ramen met zoveel daglicht dat je denkt buiten te zitten. Het interieur is prachtig door de eenvoud met lichtgekleurde houten meubels en veel planten. Je kunt kiezen uit koffiesoorten van de Mama-koffiebranderij, 100% fair trade, met daarbij allerlei soorten gebak.

Adres: Veletrzni Palac, museum voor moderne en hedendaagse kunst, Dukelských hrdinů 47, Holesovice, Praag
Open: 10.00-18.00 uur, op woensdag tot 20.00 uur
Openbaar vervoer: tram 6, 9, 16 , 17 naar de Veletrzni palac halte

Gratis met Prague Card

Meer musea in de wijk Holesivice
Dox, centrum voor hedendaagse kunst
Lapidarium, expositie van beelden die uit het stadszicht verdwenen
Maroldovo Panorama, panoramaschilderij van de slag om Lipany in 1434

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.