praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Musea in kerken, kloosters en synagogen

Lijst van 13 kerken, synagogen en kloosters gebruikt als museum; alfabetische lijst per wijk. Veel musea in Praag zijn de moeite waard, niet alleen vanwege de kunstcollectie maar ook het gebouw is prachtig. Kathedralen, kerken, synagogen en kloosters herbergen schatten en zijn open als museum. Loreta, St-Vituskathedraal en de Maria Victoriakerk zijn behalve museum ook pelgrimsoord. Wanneer je van plan bent om meer dan n museum te bezoeken, overweeg dan de Prague Card te kopen. Deze kaart geeft gratis toegang of korting bij een groot aantal musea.

Koop hier de Prague Card

Praag_vitus_kathedraal.jpg
St-Vituskathedraal

IN DE WIJK HRADCANY

1. Loreto, Loretanske namesti 7, Hradcany, Praag
November tot maart 09.30-16.00 uur, april tot oktober 09.00-17.00 uur
* De barokke Geboortekerk en een replica van het Heilige Huis is omgeven door kloosters en kapellen. In het museum zijn tentoongesteld liturgische voorwerpen en votiefgeschenken uit de 16e tot 18eeeuw. Het pronkstuk is de "Praagse zon", een monstrans bezet met diamanten.

2. St-Vituskathedraal, Prazsky hrad, derde binnenplaats, Hradcany, Praag
Open november tot maart 09.00-16.00 uur, zondag vanaf 12.00 uur en april tot oktober 09.00-17.00 uur, zondag vanaf 12.00 uur.
* De kathedraal is onderdeel van het Burchtcomplex. St-Vitus is een gotische kathedraal, gesticht in 1344 maar de bouw werd pas voltooid in 1929. Het indrukwekkende interieur met daarin de Sint-Wenceslas-kapel met het graf van de Heilige-Wenceslas, de crypte waar Tsjechische koningen begraven liggen, en de schatkamer, waar de kroonjuwelen worden bewaard.

3. Strahov Galerie , Strahovske Nadvoru 1, Hradcany, Praag
Dagelijks 09.30-11.30 uur en 12.30-17.00 uur
* De Strahov Galerie in het Strahovklooster toont op chronologische volgorde schilderkunst van de veertiende tot de negentiende eeuw. De collectie omvat: Rudolfine , Vlaamse, Italiaanse en centraal-Europese schilderkunst. Het pronkstuk is een Madonna met Kind, ook bekend als de Strahov Madonna.

Praag_tynkerk.JPG
Tynkerk

IN DE WIJK STARE MESTO

1. Agnesklooster, Anezska 12, Stare Mesto, Praag
April tot september 10.00-22.00 uur oktober tot maart 10.00-18.00
* Het St. Agnes-klooster is in 1230 gesticht door de Premyslid-prinses Agnes van Bohemen samen met haar broer koning Wenceslas I. Het klooster omvat meerdere gebouwen. De rondgang door het museum volgt de geschiedenis van de afzonderlijke delen van dit uniek bewaard gebleven middeleeuwse klooster. Alle gebouwen zijn toegankelijk voor bezichtiging, inclusief het oratorium van St. Agnes, het heiligdom van de Verlosser en de kerk van St. Franciscus, waar de overblijfselen van koning Wenceslas I begraven liggen.

2. Klementinum, Marianske Namesti 5, Stare Mesto, Praag
Dagelijks 10.00-17.00 uur alleen met rondleiding
* Hoogtepunten van de rondleiding: bibliotheek met met fresco's en historische globes, de astronomische toren waar meteorologische gegevens worden verzameld en de meridiaanzaal. Het pronkstuk van de bibliotheek is de Vysehrad Codex, een verlucht evangelieboek uit de elfde eeuw. In de spiegelkapel worden geregeld concerten gegeven.

3. St-Nicolaaskerk, Oudestadsplein, Stare Mesto, Praag
Maandag t/m zaterdag 10.00-16.00 zondag 12.00-16.00
* Deze kerk moet je niet verwarren met de St Nicolaaskerk in de wijk Mala Strana. Een barokke kerk met een indrukwekkend interieur met interessante lichteffecten. Wat onmidellijk opvalt bij binnenkomst is de kristallen kroonluchter van Boheems kristal, geschonken door de Russische tsaar toen de kerk een orthodoxe kerk was. Tegenwoordig gebruikt de Tsjechoslowaakse Hussietenbeweging de kerk als concertzaal.

4. Tynkerk, Oudestadsplein, Stare Mesto, Praag
Maandag t/m zaterdag 10.00-12.00 en 15.00-17.00. zondag 10.00-12.00
* Een indrukwekkend gotische gebouw met een barok interieur. De kerk wordt gebruikt als kunstgalerie met werken uit de gotiek, renaissance en vroegbarok. Het interessantste kunstwerken zijn de altaarschilderingen van Karel krta en het graf van de astronoom Tycho Brahe zijn. Het orgel dateert uit 1673 en is het oudste in Praag.

Praag_kindje_jezus_praag.JPG
Kindje Jesus van Praag

IN DE WIJK MALA STRANA

1. Kindje Jezus van PraagMuseum in de Maria Victoriakerk, Karmelitska 9, Mala Strana, Praag
Maandag t/m zaterdag 09.30-19.00 uur, zondag 13.00-18.00 uur
* Een wassenbeeldje van het Kindje Jezus dat wonderen verrichtte. Op hoogtijdagen krijgt het kindje andere kleertjes aan. Het kindje is te zien in de kerk en de gardarobe is te zien in het museum in de kerk.

2. St-Nicolaaskerk, malostranske namesti, Mala Strana, Praag
Maandag t/m zondag 09.00-17.00
* Een barokke kerk met een koepel can twintig meter. Het hele jaar worden er concerten gegeven op het achttiende-eeuwse orgel. Het interieur is rijkelijk versierd met gouden cherubijnen, plafonschilderingen en fresco's. De toren deed dienst als uitzichtpost, ook was van hieraf de stadsomroeper te horen. Je kunt de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over Praag.

Praag_heydrich_crypte_2.jpg
Crypte van de Cyrillus en Methodiuskerk

IN DE WIJK NOVE MESTO

1. Heydrich Museum in de Cyrillus en Methoduskerk, Resslova 9, Nove Mesto, Praag
Dinsdag t/m zondag 09.00-17.00 uur
* Tentoonstelling in de crypte van de kerk ter nagedachtenis aan die de zeven parachutisten en geheime agenten die zich hier in 1942 schuilhielden na de mislukte moordaanslag op SS Commandant Reinhard Heydrich.

2. Jerusalem of Jubileum Synagoge, Jeruzalemska 7, Nove Mesto, Prague
April December 10.00-17.00, gesloten op zaterdag
* De nieuwste en grootste synagoge van de Joodse gemeenschap in Praag is een interessant voorbeeld van Art Nouveau vermengd met Moorse stijl. Het interieur is rijkelijk beschilderd in Art Nouveau-stijl.

IN DE WIJK JOSEFOV

1. Oudnieuw synagoge, Maiselova 18, Josefov, Praag
Zondag tot donderdag 09.0018.00 uur, in de wintermaanden tot 17.00 uur, gesloten op zaterdag. Sluitingstijd op vrijdag is een uur voor sabbat.
* De Oudnieuw synagoge is de oudste synagoge en gebedshuis in Centraal-Europa. Het vroeggotische gebouw dateert uit het einde van de 13e eeuw. Het interieur is indrukwekkend met kroonluchters, spreekgestoelte en thora-heiligdom. Het is belangrijkste synagoge van de joodse gemeenschap in Praag.

2. Spaanse Synagoge, Vezenska 1, Josefov, Praag
Januari t/m maart 09.00-16.30, maart t/m oktober 09.00-18.00, oktober t/m december 09.00-16.30
* De Spaanse synagoge is de mooiste synagoge in Praag met een prachtig interieur versierd met arabesken en islamitische motieven., die ook zijn aangebracht op de muren, deuren en galerijbalustrades. De permanente tentoonstelling in de synagoge vertelt de geschiedenis van het Joodse volk in Tsjechi gedurende de afgelopen 200 jaar. 's Avonds vormt de Spaanse synagoge een prachtige setting voor klassieke muziekconcerten.

Lees verder
Lijst van musea in Praag per wijk
Musea voor de hele familie


Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechi. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.