karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Karel Zeman Museum: interactieve filmstudio

In het Karel Zeman Museum in Praag is de bezoeker zelf onderdeel de expositie. Met foto- en videocamera's kun je speciale effecten uitproberen die Zeman in zijn films gebruikte. Het museum is interactief en toont het levenswerk van de filmmaker Karel Zeman die beroemd werd om zijn speciale effecten techniek. Met zijn films Journey to the Beginning of Time, The Fabulous World of Jules Verne en The Fabulous Baron Munchausen zette Karel Zeman de Tsjechische cinematografie in de 20e eeuw op de kaart.

Praag_karel_zeeman_museum_flying_machine.jpg

Karel Zeman filmstudio's
Het museum ziet eruit als een filmstudio. De zaaltjes staan vol met monitors, foto's en filmsets, alles in het teken van Zeman. Ook zijn er kleine podia met achtergronden waar je 'binnen' kunt stappen om een scčne te filmen. Alles is interactief en je komt veel te weten over de animatie-technologie, zoals die gebruikt werd tussen 1950 en 1980.

'Journey to the beginning of Time' is een film waarin vier jongens tijdens een boottripje mammoeten, dinosaurussen en trilobieten tegenkomen. Je krijgt uitleg over de prehistorie en ook hoe Zeman de mammoet-scenes filmde. Je kunt het zelf uitproberen door vellen papier op verschillende wijzen achter elkaar te hangen en dan wanneer je door de lens van je mobiele telefoon of je fotoestestel kijkt, zie een 3-D print.

Je kunt een ritje maken in een vliegmachine en het lijkt alsof je door de ruimte vliegt of loop een rondje over de maan zoals Baron von Munchausen. Zit aan de knoppen van een onderzeeër zoals uit 'The Fabulous World of Jules Verne'. Verder is er een expositie van niet eerder gepubliceerde foto's, originele poppen en ander documentatiemateriaal uit het leven en werk van Karel Zeman.

Praag_karel_zeeman_museum_praag.jpg

Karel Zeman filmregisseur
Karel Zeman (1910-1989) wordt gezien als de grondlegger van de Tsjecho-Slowaakse animatiefilm. Hij begon zijn carriere als decorontwerper in een reclamestudio en eindigde als filmregisseur. In de reclamestudio maakte hij kennis met het medium tekenfilm. Hij ontwiep de stripfiguur Pan Prokouk, meneer Prokouk, en vanaf 1945 maakte hij zelf tekenfilms. Zijn bekendste film is 'Een duivelse uitvinding' (Tsjechisch: Vynález zkázy) een fantasiefilm uit 1958. De film is gebaseerd op 'Uit liefde voor de vlag' (1896) van de Franse schrijver Jules Verne. Indertijd, een spraakmakende film omdat er gebruik werd gemaakt van voor die tijd revolutionaire stop-motiontechnieken.

Locatie en adres
Hoewel het museum klein is, heb je toch zo'n een tot twee uur nodig om alles te zien en te beleven. Een interactieve tablet is beschikbaar in het Engels, Frans en Duits. Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Adres: Saska 3, Mala Strana, Praag
Karel Zeman Museum is vlak onder de Karelsbrug, 
Tram 12, 15, 20, 22 naar Malostranske namesti

Open: dagelijks 10.00-19.00 uur.

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.