karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Musea Praag geschikt voor rolstoelgebruikers en mindervaliden

Veel musea in Praag zijn geschikt voor rolstoelgebruikers en mindervaliden. Soms is de ingang door een zijdeur en bij andere musea is er een permante hellingbaan of een die voor je neergelegd wordt. Veel musea zijn recentelijk aangepast maar in een aantal gevallen werden de toiletten over het hoofd gezien. Tot de topmusea behoren de Praagse Burcht en het Joods museum die zeker de moeite waard zijn om deze te bezoeken. Hoewel voor mindervaliden niet alle zalen en synagogen drempelvrij zijn. 

Praag_rolstoel_mindervaliden_nationaal_museum.jpg

ROLSTOELVRIENDELIJKE MUSEA IN DE WIJK NOVE MESTO

1. Nationaal Museum, Wenceslasplein 68. Nove mesto, Praag
De ingang voor mindervaliden en rolstoelgebruijers is via het het Nieuw Nationaal Museum.
* De collectie van het museum omvat mineralogie, petrologie en een bijzondere collectie edelstenen en halfedelstenen. Heel speciaal is het grote aantal meteorieten. Alleen al het interieur is een bezoek waard. Het Nieuw Nationaal Museum is met een passage verbonden met het oude gebouw.

2. Gemeenschapshuis, Obenci Dum, Namesti republiky 1, Nove Mesto, Praag
Ingang 10 cm obstakel en ook een hellingbaan, naar boven met (een kleine) lift of trap, toilet bereikbaar.
* Gebouwd tussen 1905 en 1911 en art nouveau op zijn best. De interieurs zijn gedecoreerd door vooraanstaande kunstenaars en beeldhouwers zoals Alfons Mucha, Jan Preisler en Ladislav Šaloun. Liefhebbers van Art Nouveau kunnen een rondleiding krijgen door het hele gebouw. In de Smetanazaal worden concerten gegeven. Op de begane grond is Cafe-restaurant Kavarna Obecni Dum met een prachtig art nouveau interieur waar voornamelijk toeristen en vrijwel geen Tsjechen komen.

MUSEA IN DE WIJK JOSEFOV GESCHIKT VOOR MINDERVALIDEN EN ROLSTOELGEBRUIKERS

1. Museum van Toegepaste Kunst, 17. Listopadu 2, Josefov, Praag
Ingang via zijdeur, naar boven met lift en trap, toilet niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
* De expositie met glas- en kristalwerk is het paradepaardje van het museum. De overige collectie bestaat uit keramiek en porselein, textiel en mode, speelgoed, sieraden, maar ook afbeeldingen en foto's.

2. Joods Museum, u Stare Skoly 1, Josefov, Praag
Slechts een gedeelte van het Joods museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Alleen de Maiselova synagoge en de Spaanse synagoge hebben een traplift. Ook het Oude Joodse kerkhof is toegangelijk maar je gaat via de uitgang naar binnen. Een personeelslid maakt de poort voor je open. Je krijgt korting op de toegangsprijs omdat je niet alle gebouwen kunt bezoeken.

ROLSTOELVRIENDELIJKE MUSEA IN DE WIJK STARE MESTO

1. Wallenstein Riding School / Manege, Valdstejnska 3, Mala Strana, Praag
Ingang zonder barrière, lift naar het café, toilet bereikbaar.
* De Wallenstein manege is onderdeel van de Nationale Galerie en verzorgt tijdelijke tentoonstellingen van Tsjechische en internationale kunstenaars. Barokke bronzen beelden en een loggia met fresco's staan in de tuin die gratis toegankelijk is.

2. St Agnesklooster Museum, Anezska 12, Stare Mesto, Praag
Het gehele museum is rolstoeltoegankelijk en op de begane zijn er twaalf tastbare afgietsels van middeleeuwse sculpturen met verklarende tekst in braille.
* Het museumklooster van St. Agnes bestaat uit meerdere gebouwen: het Clarissen- en Franciscanenklooster, de Sint-Franciscuskerk, de Kapel van Maria Magdalena, het privé-oratorium van Sint-Agnes, de Sint-Barbara-kapel en het graf van Wenceslas I. De permante collectie omvat middeleeuwse en vroege renaissancekunst uit Bohemen en Midden-Europa.

3. Gallery of Steel Figures, 28. Rijna 13, Stare Mesto, Praag
Toegang via een zij-ingang, een schuifdeur naast de trap die naar het metrostation gaat. Vraag aan iemand om naar het kaartjesloket te gaan zodat de deur geopend kan worden.
* Alle sculpturen en installaties in de Gallery of Steel Figures zijn 100% gerecyclede objecten gemaakt van schroot,  waarvan vaak duidelijk de oorspronkelijke vorm te herkennen is zoals tandwielen, versnellingsbakken, bouten en moeren. De installaties zijn duidelijk geïnspireerd door sprookjes en scifi-helden, maar ook door beroemdheden, dieren en luxe auto's.

Praag_burcht_praag_1.JPG

MUSEA IN DE WIJK HRADCANY TOEGANKELIJK VOOR ROLSTOELGEBRUIKERS

1. Burcht van Praag, Burchtterrein, Hradcany, Praag
Alle gebouwen zijn geheel toegankelijk behalve de St Jorisbasiliek met een 10 cm hoge opstap en de twee torens.
* De Burcht is niet één kasteel maar een verzameling van kerken, paleizen, torens, musea en tuinen. De kroonjuwelen worden hier bewaard en ook de Wenceslaskroon die één keer in de tien jaar wordt tentoongesteld. Er zijn 2 soorten kaartjes te koop: een lange en een korte route. De kaartjes geven toegang tot 10 attracties waarvan 8 toegangelijk met een rolstoel. De binnenpleinen zijn goed toegankelijk. De burchttuinen liggen tegen een helling en zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

2. St. Vituskathedraal, Burchtterrein, Hradcany, Praag
Ingang zonder barrière, naar boven via hellingbaan, toilet bereikbaar.
* De St. Vitus-kathedraal ligt in het Burchtcomplex op een van de heuvels waarop Praag gebouwd is. Hier werden de koningen van Bohemen gekroond en ook begraven. Het hoogtepunt in de kathedraal is het zilveren graf van St Johannes van Nepomuk. De glas-in-lood ramen zijn gemaakt door Alfons Mucha en stellen Slavische heiligen voor.

MUSEA IN DE WIJK MALA STRANA

1. Karel Zeman Museum, Saska 3, Mala Strana, Praag
Gehele museum is rolstoeltoegankelijk
* In het Karel Zeman Museum maak je kennis met het levenswerk van filmregisseur Karel Zeman, de grondlegger van de Tsjecho-Slowaakse animatiefilm. Je leert de kneepjes van de special effects die hij toepaste. Hij combineerde animatie met levende beelden en scenes. Er is volop gelegenheid om zelf uit te vinden hoe de animatie werkt door de camera van je mobiele telefoon te gebruiken of de camcorders van het museum.


Lees verder
Rolstoel-vriendelijke theaters
Shopping tips voor rolstoelgebruikers
Openbare toiletten voor rolstoelgebruikers
Rolstoelvriendelijke restaurants
Rolstoel-vriendelijke attracties in Praag
Rolstoel-vriendelijke wandelingen
Op pad in Praag met de rolstoel|

foto's Marianne Crone
 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.