praag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Agnesklooster museum met Boheemse religieuze kunst

Het St Agnesklooster in Praag is onderdeel van de Nationale Galerie. De collectie van het museum omvat werken uit de middeleeuwen en de vroeg-renaissance uit Bohemen en midden-Europa. De naam 'klooster' is wat misleidend want nonnen zul je hier niet aantreffen. Zij verlieten het klooster tijdens de Hussietenoorlogen in de vijftiende eeuw. Onder invloed van de reformatie werd in 1782 het klooster ontbonden en verloor het zijn godsdienstige functie. Het klooster heeft lage schuine daken en lijkt meer op een enorme boerderij dan op een gotisch bouwwerk. Alhoewel er geen nonnen meer in het klooster zijn, heerst er een serene rust.

Praag_agnesklooster_praag.jpg

St Agnesklooster als museum
Op de eerste verdieping van het klooster is de permanente collectie te zien, die bestaat uit middeleeuwse en vroege renaissancekunst (1200–1550) uit Bohemen en Midden-Europa. Bestaande uit prachtige gotische altaarschilderingen en religieuze sculpturen.

Het klooster van St. Agnes van Bohemen bestaat uit twee hoofdgebouwen: het klooster van de Clarissen en een klein Franciscanenklooster. Verder is er de Sint-Franciscuskerk, de Kapel van Maria Magdalena, het privé-oratorium van Sint-Agnes, de Sint-Barbara-kapel en het graf van Wenceslas I.

St Agnesklooster: hoogtepunten

1. Strakonice Madonna. Een houten sculptuur van de Madonna met het Kind op haar arm. Maria draagt een open mantel en is geinspireerd op gelijksoortige beelden zoals te zien in het portaal van de kathedraal van Reims. Het beeld was in bezit van Johanniter Commanderij in Strakonice in zuid-Bohemen.

2. Zbraslav Madonna. Een schilderij van Maria met het Kind op haar arm dat veel lijkt op een Byzantijns icoon. De ring die Maria draagt symboliseert het mystieke huwelijk tussen Christus en de Heilige Maagd.

3. Twee Boheemse altaarstukken, een uit Vyssi Brod met Christus op de olijfberg, de andere komt uit Trebon en toont de opstanding van Christus.

4. Boheems houtsnijwerk, een zwangere maagd Maria en Johannes de Evangalist.

5. St Jacobuscyclus, zielen die uit mensenmonden worden getrokken en kwaadaardige duivels.

6. Martelaarschap van de Heilige Florian, de legende van de heilige Florian geschilderd op een paneel uit een drieluik.

7. Votiefpaneel van aartsbischop Jan Ocko van Vlasim, Karel IV knielt voor de Maagd Maria in de hemel.

8. St Fransiscuskerk waar koning Wenceslas I begraven ligt.

Praag_agnesklooster_ingang.jpg

Agnesklooster: Self-guided tour
In het klooster van St. Agnes van Bohemen bezoek je niet alleen de kunstgalerie maar ook de kloostertuinen. Het museumbezoek omvat de lapidarium-expositie en een self-guided tour langs de bijzonder architectuur van dit voormalige dubbelklooster: het klooster van de Clarissen en het klooster van de Minderbroeders. De nadruk ligt op het leven van de Heilige Agnes, de architectuur en de sfeer van het klooster. Het lapidarum bevat een belangrijke verzameling architectonische fragmenten uit de verschillende bouwfasen van het klooster.

In de kloostertuinen staan een twintigtal sculpturen van moderne kunstenaars als Aleš Veselý, Jaroslav Róna, Stanislav Kolíbal en Karel Malich. Ook staat hier een vroeg werk van František Bílek, een monumentaal beeldhouwwerk voorstellende Golgotha. De toegang tot de tuinen is gratis.

Wetenswaardig
Een legende verhaalt dat de Clarissen een recept hadden gekregen van een Poolse edelvrouw voor een elixir 'drink het water'. De nonnen verkochten deze drank voor een symbolische prijs of gaven het gratis weg. Nadat het klooster was opgeheven, kende slechts één non het geheime recept. Nooit heeft ze het recept prijsgegeven en heeft haar geheim meegenomen in haar graf.

Het St. Agnes-klooster is een van de vele plaatsen in Praag waar het spookt. Een van de nonnen was verliefd op een jongeman. Toen haar vader deze schande ontdekte, vermoordde hij haar en sprak een vloek over haar uit. Zolang het klooster bestaat, zal zij nooit rusten in vrede. 's Nachts dwaalt de geest van het meisje dat gekleed is in een bebloed habijt kreunend door het klooster op zoek naar stelletjes die ook in hun liefde gedwarsboomd worden.

Locatie en bereikbaarheid
Het kloostermuseum ligt vlakbij de Moldau in de wijk Stare Mesto

Adres: St Agnesklooster, Anezska 12, Stare Mesto,Praag
Open: 10.00-18.00 uur, woensdag tot 20.00 uur, maandag gesloten

Tram 6, 8, 15, 26 Dlouha trida halte

foto's wiki commons

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.