praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-winter

Musea in Praag: alfabetische lijst per wijk

Lijst van 80 musea in Praag per wijk en op alfabetische volgorde. Deze lijst geeft een handig overzicht van musea die de moeite van het bezoeken waard zijn. Openingstijden variëren. Sluitingsdag is in het algemeen op maandag en/of dinsdag. Veel populaire musea zijn zeven dagen per week open. Er zijn meer dan 100 musea in Praag. Wanneer je van plan bent meerdere musea te bezoeken dan is het aanschaffen van de Prague Card te overwegen. Met deze kaart is de toegang gratis of gereduceerd.

Koop hier de Prague Card


Praag_bibliotheek_strahov_4.jpg
  Strahov bibliotheek

MUSEA IN DE WIJK HADRANCY


1. Bilek Villa, Mickiewiczova 1, Hradcany, Praag
Dinsdag t/m zondag 13.00-18.00 uur, maandag gesloten
* De Tsjechsiche beelhouwer en architect František Bílek bouwde dit villa-atelier tussen 1910 en 1911 naar eigen ontwerp.De vorm van de villa symboliseert een tarweveld en weerspiegelt de relatie tussen natuur en artistiek talent. De omlijsting van de ingang wordt gevormd door twee pilaren in de vorm van korenschoven en doen denken aan Egyptische architectuur. Behalve het atelier van František Bílek is er ook een tentoonstelling van vroege studies en schetsen gemaakt van 1891–1903.

2. Burcht van Praag, Prazky Hrad 1, Hradcany, Praag
1 april – 31 oktober van 09.00 – 18.00 uur, 1 november – 31 maart van 09.00 – 16.00 uur
* Het grootste kasteelcomplex in Europa is een verzameling kerken, paleizen, torens, musea, tuinen. Een bezoek omvat: Oude Koninklijk Paleis, tentoonstelling over de geschiedenis van Praag, St-Joris Basiliek, St Jorisklooster met een collectie negentiende eeuwse Boheemse kunst, gouden straatje en Dalibortoren, kruittoren, St-Vitus kathedraal en de permanente tentoonstelling:' de schatten van de st Vituskathedraal' en het Rosenberg Paleis.

3. Lobkowicz Museum, Jirska 3, Hradcany, Praag
Donderdag en vrijdag 10.00-17.00, zaterdag en zondag 10.00-18.00, maandag en woensdag gesloten
* Met een audiogids loop je door het museum. Je luistert naat het persoonlijke verhaal van de Lobkowicz familie. De kunstcollectie bestaat uit werken van o.a. Bruegel, Canalettoen Velázquez, keramiek, een verzameling wapens en wapenuitrusting en met de hand geannoteerde manuscripten van veel van beroemde componisten, waaronder Haydn, Mozart en Beethoven.

4. Miniatuurmuseum, Strahovske nadvori 11, Hradcany, Praag
Dagelijks 09.00-17.00 uur
* Tentoonstelling van kunstwerkjes die alleen door een microscoop kunnen worden gezien want ze zijn maar een paar milimeter groot. Bewonder hier het kleinste boek ter wereld met dertig bladzijden en een krekel die viool speelt.

5. Salm Paleis, Hradcanske namesti 1, Hradcany, Praag
Dagelijks 10.00-18.00, woensdag tot 20.00, maandag gesloten
* Permanente tentoonstelling van 19e-eeuwse kunst, van neoclassicisme tot romantiek

6. Schwarzenberg Paleis, Hradcanske namesti 2, Hradcany, Praag
Dinsdag t/m zondag 10.00-18.00, woensdag 10.00-20.00, maandag gesloten
* Belangrijkste werken uit de oude kunstcollectie van de National Gallery uit de 16e tot de 18e eeuw, mischien nog mooier dan de collectie is de buitenkant van het gebouw met optische illusie effect.

7. Speelgoed Museum, Jirska 6, Hradcany, Praag
Dagelijks 10.00-18.00 uur
* De persoonlijke collectie van filmproducent Ivan Steiger is te zien in het speelgoedmuseum. Het toont de ontwikkeling van speelgoed: van houten voorwerpen tot plastic speelgoed. Een grote collectie barbie-poppen toont mode door de jaren heen. Verder zijn er te zien Victoriaanse poppen, poppenhuizen, teddyberen, stoommachines, speelgoedautootje en treintjes. 

8. Strahov Bibliotheek, Strahovske Nadvori 1, Hradcany, Praag
* Dagelijks van 09.00-17.00 uur gesloten tusssen 12.00-13.00
Een kijkje in de imposante filosofen zaal van de bibliotheek van het Strahov klooster. Plafondhoge boekenkasten met historische boeken en prachtige plafondbeschilderingen.

9. Sternberg Paleis, Hradcanske namesti 15, Hradcany, Praag
Dinsdag t/m zaterdag en zondag 10.00-1800, woensdag 10.00-20.00, maandag gesloten
* Antieke kunst en kunstwerken uit de zestiende tot de achttiende eeuw, Franse, Italiaanse, Spaanse, Hollandse en Vlaamse meesters.  

Praag_kampa_museummoderne_kunst_binnenhof.jpg   Kafka Museum binnenplaats

MUSEA IN DE WIJK MALA STRANA

1. Kafka Museum, Cihelna 2b, Mala Strana, Praag
Dagelijks 10.00-18.00 uur
* De tentoonstelling in het Kafka Museum geeft een inzicht in de wereld van de in Praag geboren Franz Kafka (1883-1924), een van de belangrijkste figuren in de 20e eeuw wereldliteratuur. De expositie toont een groot aantal eerste drukken van zijn romans, correspondentie, dagboeken, manuscripten, foto's en tekeningen.

2. Kampa Museum, u Sovovych mlynu 2, Mala Strana, Praag
Dagelijks 10.00-18.00
* Het museum is gehuisvest in de voormalige Sova Molen. De collectie bestaat uit de kunstverzameling van Jan en Meda Mládek met onder andere werken van František Kupka, pionier van de abstracte kunst. Verder zijn er werken van de Tsjechische kubistische beeldhouwer Otto Gutfreund en van vooraanstaande twintigste-eeuwse kunstenaars uit het Oostblok.

3. Karel Zeman Museum, Saska 3, Mala Strana, Praag
Dagelijks 10.00-19.00
* Het Karel Zeman museum is een interactieve ervaring waar je de fantasiewereld van Zeman binnengaat. Hij was filmregisseur en combineerde live-action beelden met animatie. Ga vliegen in een vliegmachine, loop op de maan als Baron von Munchhausen of navigeer met de onderzeeër uit de wreld van Jules Verne.

4. KGB Museum, Vlasska 13, Mala Strana, Praag
TIJDELIJK GESLOTEN
Woensdag t/m zondag 11,00-17.00, maandag en dinsdag gesloten
* Een enthousiaste Russische verzamelaar van KGB-memorabilia is de eigenaar van dit museum. Hij kan je alles vertellen over spionagecamera's, geheime pistolen, wapens en ondervragingsapparatuur, in werkelijkheid martelwerktuigen. Ook uniformen, gasmaskers en camouflage uniformen waarin paardenhaarverwerkt  zodat speurhonden niet aanvallen.

5. Kunsthalle Praha, Klarov 5, Mala Strana. Praag
Donderdag t/m maandag 11.00-19.00, woensdag 11.00-21.00, dinsdag gesloten
*Kunsthalle Praha is een museum met electrisch geinspireerde kunst: cinematografie, kinetische kunst, cyberkunst en computerkunst. De tentoonstellingne zijn interactief en geschikt voor alle leeftijden. Het museum een eerbetoon aan Zdeněk Pešánek (1896-1965) pionier op het gebied van multimedia-kinetische kunst. Het museum is gevestigd in het voormalige Zenger Electrical Substation. Het elektriciteitsstation werd tussen 1929 en '32 gebouwd om een gestage stroom van elektriciteit naar de kabelbaan in Petřín te verzekeren, zodat het de drukte voor de Sokol-bijeenkomst van 1932 aankon.

6. Lennon Wall Story, Prokopska 8, Mala Strana, Praag
TIJDELIJK GESLOTEN
Vrijdag 15.00-20.00, zaterdag en zondag 11.00-20.00
* Lennon Wall Story is een permanente expositie die het verhaal van de John Lennonmuur in kaart brengt aan de hand van historische foto's en een documentaire met persoonlijke herinneringen die verhalen over de veranderde tijdgeest.

7. Magical Cavern, Petrinske Sady 5, Mala Strana, Praag
Open: 10.00-22.00
* Kunstgalerie gevestigd in een oude molen omgetoverd tot een magische grot en een denkbeeldig rijk, Argondia, dat vol hangt met kleurrijke schilderijen met als centraal onderwerp vreemde wezens, planten met menselijke gezichten en een weelderige plantenwereld.

8. MuMo museum, Montanelli, Nerudova 13, Mala Strana, Praag
Dinsdag t/m vrijdag 14.00-18.00, zaterdag en zobdag 13.00-18.00, maandag gesloten
* Dit prive museum heeft geen vaste collectie, maar organiseert regelmatig tentoonstellingen van Tsjechische en internationale kunstenaars met de nadruk op jonge kunstenaars. De tentoonstellingen wisselne om de drie maanden.

9. Museum of Alchemists and Magicians of Old Prague, Jansky vrsek 8, Mala Strana, Praag
Dagelijks 10.00-20.00
* Een tipje van de sluier wordt opgelicht en beetje bij beetje kom je meer te weten over het geheim van de alchemisten aan het hof van Rudolf II. Het laboratorium in de gewelven is interactief en geeft een goede indruk hoe alchemisten te werk gingen. Het museum is gevestigd in het huis waar Edward Kelly, de hofalchemist van Rudolf, woonde.

10. Muziekmuseum, Karmelitska 4, Mala Strana, Praag
woensdag t/m zondag 10.00-18.00 uur, dinsdag gesloten
* Het muziekmuseum is gevestigd in de voormalige kerk Maria Magdalena. In de grote entreehal worden vaak concerten gegevn. De collectie omvat meer dan vierhonderd historiche muziekinstrumenten waaronder giraffepiano's. Tentoongesteld staat ook de piano waarop Mozart speelde tijdens zijn verblijf in Praag.

11. Nationaal Pedagagogisch Museum J. A. Comenius, Valdstejnska 20, Mala Strana, Praag
Dagelijks 10.00-17.00, maandag gesloten
* De interactieve tentoonstelling vertelt over het leven en werk van Jan Amos Comenius, geeft een chronologisch overzicht van gebeurtenissen en ontwikkelingen van het onderwijs in Tsjechië vanaf de middeleeuwen tot heden.

12. Prague Ghost and Legends Museum, Mostecka 18, Mala Strana
Dagelijks 10.00-22.00
* Een interactief museum dat je naar de wereld van legenden, spoken en geesten brengt. Het is midddernacht en je loopt door donkere straatjes en steegjes. Onderweg ontmoet je vijfentwintig beroemde geesten en spoken van Praag. Ze kijken door ramen of werpen alleen hun schaduw op de straat. Je moet ze zelf zoeken.

13. R. Jelínek Slivovitz Museum, U Lužického semináře 116, Malá Strana, Praag
Maandag t/m donderdag (op afspraak), vrijdag t/m zondag 11.15 tot 18.00
* Het museum biedt een 5D virtual reality ervaring die in het teken staat van slivovice, pruimenbrandewijn. Gevolgd door een slivovice proeverij met typische Tsjechische hapjes. Toefgang 18 jaar of ouder.

14. Trapauto museum pedal planet, Cihelná 2, Malá Strana, Praag
Zaterdag en zondag 10.30 – 17.30
* Meer dan honderd trapauto's uit een prive-collectie staan tentoongesteld op twee verdiepingen. De kleinste trapauto is een Bedford truck, de meest complexe is de Auto Union en de oudste is een heel eenvoudig model gemaakt van hout. Verder zijn er Vespa scooters, Citroen DS, Lada, Jaguar en Formule I en nog veel meer modellen.

14. Waldenstein Riding School, Valdstejnska 3, Mala Strana, Praag
Dinsdag, zaterdag zondag 10.00-19.00, woensdag en vrijdag 10.00-20.30, maandag gesloten
* Tijdelijke tentoonstellingen van Tsjechische en internationale kunstenaars.

Praag_museum_kubisme_3.JPG
  Kubisme Museum in het huis van de Zwarte Madonna

DE WIJK STARE MESTO

1. Beer Museum, Husova 7, Stare Mesto, Praag
Dagelijks 11.00-20.00
* Videopresentatie en rondleiding over de geheimen van het bierbrouwen die eindigt met een bierproeverij in een gotische kelder.

2. Central Gallery, Oudestadsplein 15, Stare Mesto, Praag
Maandag t/m vrijdag 11.00-19.00, zaterdag en zondag 10.00-20.00
Drie tentoonstellingen in één gebouw: werken van de Spaanse kunstenaar Salvador Dali, de Amerikaan met Tsjechische roots Andy Warhol en de Tsjechische art nouveau kunstschilder Alfons Mucha.

4. Clam-Gallas Paleis, Husova 20, Staré Mesto, Praag
Openingstijden: donderdag, vrijdag en zondag van 10.00-18.00 uur
* Een barok paleis met 99 vertrekken waarvan vijf zalen, de wintertuin en de monumentale trap met fresco's met een rondleiding van een uur worden bezocht.

3. Colloredo-Mansfeld Paleis, Karlova 2, Stare Mesto, Praag
Dinsdag t/m zondag 10.00-18.00
* Te bezoeken met een rondleiding die de architectuur belicht en het vroegere culturele leven. Op de derde verdieping is een expositieruimte met tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunst.

4. Illusion Art Museum, Oudestadsplein 24, Stare Mesto, Praag
Dagelijks maandag t/m vrijdag 10.00-20.00 uur, zaterdag en zondag 09.00-20.00 uur
* Illusion Art Museum staat in het teken van illusie. Alle interactieve kunstwerken en installaties zijn gezichtbedrog. Lees de uitleg bij elke installatie want dan weet je waar je op moet letten. Stippen op de vloer geven aan van waar je het beste een foto kunt nemen. Aanraken van de objecten mag, liever gezegd: moet!

5. Kinsky Paleis, Oudestadsplein 12, Stare Mesto, Praag
TIJDELIJK GESLOTEN
Dagelijks 09.00-21.00, maandag gesloten
* Aziatische en Middeleeuwse kunst.

6. Kubisme Museum, Ovocny thr 19, Stare Mesto, Praag
Woensdag t/m zondag 10.00-18.00, dinsdag 10.00-19.00
* Het museum is gevestigd in het het huis van de Zwarte Madonna, een prachtvoorbeeld van kubistische architectuur. Tsjechisch kubisme floreerde in de jaren 1911-1919 en was een complete life-style. De tentoonstelling omvat werken van de Tsjechische kunstenaars Otto Gutfreund, Pavel Janák, Josef Gočár en Josef Chochol: schilderijen, sculpturen, meubilair en gebruiksvoorwerpen.

7. Madame Tussauds, Celetna 6, Stare Mesto, Praag
Dagelijk 10.00-20.00
* De Praagse vestiging de Madame Tussauds wassenbeeldenmuseumketen. Tentoongesteld staan een veertigtal wassen beelden o.a Freddie Mercury, George Clooney, Julia Roberts, Tom Cruise, Vin Diesel, Jim Carrey, Jean-Paul Belmondo, David Beckam and Bruce Willis en ook, voor een jonger publiek, Rihanna and Justin. Speciaal voor de het museum in Praag zijn: Václav Havel, Franz Kafka, Alfons Mucha en Tomáš Garrigue toegevoegd.

8. Naprstek, Betlémské nám 1, Staré Město, Praag
Dinsdag t/m zondag 10.00-18.00 woensdag vanaf 09.00, maandag gesloten
* De tentoonstelling bestaat uit de volgende onderdelen: culturen van Australië en Oceanië en een tentoonstelling gewijd aan de oprichter van het museum, de Tsjechische ontdekkingsreiziger Vojta Náprstek (1826-1894).

9. Sex Machines Museum, Melantrichova 18, Stare mesto, Praag
Dagelijks 10.00-23.00
* Tentoonstelling van meer dan 200 seks gadgets en speeltjes: kunstgalerie met erotische thema's, een bioscoop met oude erotische films en erotische kleding.

10. Speculum Alchemiae, Alchemist Museum, Hastalka 1, Stare Metsto
Dagelijks 10.00-18.00 uur, alleen met rondleiding
* Ga terug in de tijd naar de middeleeuwen en ontdek de magie van de alchemisten. In het alchemistische laboratorium kom je te weten hoe zij het elixer van de eeuwige jeugd samenstelde en niet-edele metalen in goud veranderden.

11. Story of Prague, Křižovnické námesti 1, Staré Město, Praag
Dagelijks 10.00-20.00
* Story of Prague is een interactief museum over de geschiedenis van Praag: de middeleeuwen, tweede Wereldoorlog en communisme en recente geschiednis. Je vindt hier geen saaie opsomming van jaartallen en feiten maar je ziet de geschiedenis als het ware gebeuren.

12. Torture Museum, Celetna 12, Stare Mesto, Praag
Dagelijks 10.00-20.00
* Martelwerktuigen, wassen beelden en audiovisuele effecten laten je zien hoe martelwertuigen werkten en wat voor soorten er waren. Vanaf de zijlijn zie de verbranding van een heks, wat het werk van de beul precies inhoudt en nog veel meer gruwelpraktijken.

Praag_nationaal_museum_trap.jpg
   Nationaal Museum aan het Wenceslasplein

DE WIJK NOVE MESTO

1. Bedrich Smetana Museum, Novitneho Lavka 1, Nove Mesto, Praag
Dagelijks 10.00-17.00 uur
* Het tentoonstelling in het museum geeft geeft een overzicht van het leven en de werken van Bedrich Smetana (1824–1884), een van de grootste Tsjechische componisten. Het museum is gehuisvest in een neo-renaissancistische gebouw aan de Moldau, een van de voormalige waterwerken in de oude stad en vlakbij de Karelsbrug. Voor het museum staat een standbeeld van Smetana.

2. Communisme Museum, V Celnici 4, Nove Mesto, Praag
Dagelijks 09.00-21.00 uur
* Het Communisme Museum geeft een indruk van het dagelijkse leven in Tsjecho-Slowakije van 1948 tot 1989 aan de hand van voorwerpen en afbeeldingen uit die tijd.

3. Gallery of Steel Figures, 28. října 13, Nove Mesto, Praag
dagelijks 10.00-22.00
* Interactieve tentoonstelling van kunstwerken gemaakt van schroot. Moeren, bouten, tandwielen, remschijven en meer worden aan elkaar gelast en zo onstaat een kunstwerk. De collectie vindt zijn inspiratie in filmhelden, stripfiguren, geschiedenis en legendes van de autowereld.

4. Gemeenschaphuis, Obecni Dum, Namesti Republiky 5, Nove Mesto
Dagelijks met rondleiding
* Het Gemeenschaphuis is het mooiste voorbeeld van Art Nouveau-kunst in Praag. Toonaangevende schilders en beeldhouwers zoals Alfons Mucha, Jan Preisler en Ladislav Šaloun werkten aan het interieur. In de Smetanazaal worden klassieke concerten gegeven. Alleen al de buitenkant van het gemeenschapshuis is meer dan de moeite waard. De rondleiding gaat door een groot aantal zalen waaronder de Smetana- en Burgemeesterszaal.

5. Granaatmuseum (Magic Garnet Museum), Panska 6, Nove Mesto, Praag
Dagelijks 10.00-20.00
* Expositie van antieke en moderne sieraden van granaat. De tentoonstelling vertelt over het ontstaan en het delven van granaat en welke rol granaat speelde in de alchemie en astrologie.

6. Karelsbrugmuseum, Krizovnicke namesti 3, Stare Mesto, Praag
Mei tot september, maandag t/m zondag van 10.00–19.00 uur, oktober tot april 10.00–18.00 uur
* In een aantal zalen in het voormalige kruisvaardershospitaal van de Kerk van de Heilige Geest is een museum gewijd aan de op een na oudste stenen brug in Tsjechië. De expositie vertelt de geschiedenis van de brug en hoe hij gebouwd werd. Ook is er aandacht voor kroningsceremonie van de Tsjechische koningen. De kroningsroute ging via de Karelsbrug naar de St Vituskathedraal waar de kroning plaats vond.

7. Koude Oorlogmuseum, Hotel Jalta, Wenceslasplein 45, Nove Mesto, Praag
Rondleidingen om 14.30, 16.00, en 17.30 uur of meld je bij de receptie van het hotel
* Tot eind jaren 1990 wist de eigenaar van Hotel Jalta niet dat in de kelder van zijn hotel een atoomschuilkelder was. In 2013 opende hier het Koude Oorlog Museum. Er zijn filterkamers, een noodaggregraat, een waterresservoir en een ziekenboeg. Tijdens het communistisch regime was het de werkvloer van de geheime politie die gasten afluisterde via de afluisterapparatuur geplaats in de hotelkamers.

8. Lego Museum, Narodni 31, Nove Mesto, Praag
Dagelijks 10.00-20.00 uur
* Het Lego museum vertelt de geschiedenis van Lego. Een tentoonstelling van bouwdozen in chronologische volgorde en voorzien van het jaar wanneer ze op de markt kwamen. Ook een uitgebreide Lego winkel.

9. Mucha Museum, Panksa 7, Nove Mesto, Praag
Dagelijks 10.00-18.00 uur
* Het museum is gewijd aan het leven en de werken van Art Nouveau kunstenaar Alfons Mucha (1860-1939). De collectie bestaat uit ongeveer honderd schilderijen, tekeningen, sculpturen, foto's en persoonlijke bezittingen. Zijn bekendste werk is de affiche voor de Franse toneelspeelster Sarah Bernardt.

10. Museum of Senses (Muzeum smyslu), Jindrisska 20, Nove Mesto, Praag
Dagelijks 09.00-21.00 uur
* Museum of Senses prikkelt de zintuigen. De bezoeker zelf is onderdeel van de interactieve tentoonstelling. Ontdek hoe het menselijk brein werkt en hoe optische illusies je bedriegen en beinvloeden.

11. NaFilm, Mozarteum, Jungmannova 30, Nove Mesto, Praag
dinsdag t/m zondag 13.00-19.00 uur
* Interactief museum gerund door studenten van de filmopleiding aan de Karelsuniversiteit. Je komt door alles te weten over het ontstaan van de film en het maken van films. Je maakt zelf een animatiefilmpje en je voegt geluid toe aan een stomme film.

12. Nationaal Museum (Narodni Museum), Wenceslasplein 68, Nove Mesto, Praag
Dagelijks 10.00-18.00 uur
* De collectie bestaat uit mineralogie, petrologie ,meteorieten zoölogie en paleontologie. Roulerende tentoonstelling tonen een gedeelte van de collectie. Het museum is via een onderdoorgang verbonden met het Nieuwe Nationaal Museum dat onderdak biedt aan tijdelijke tentoonstellingen.

13. Podskalska Museum, Rašínovo nábřeží 30, Nove Mesto, Praag
Zaterdag en zondag 09.00-18.00
* Het douanekantoor van Podskalská in Výtoň is al wat over is gebleven va de vissers- en houthakkersnederzetting die zich hier in de twaalfde eeuw vestigde. De tentoonstelling vertelt de geschiedenis van het vracht- en passagiersvervoer op de Moldau en hoe de stoomvaart steeds belangrijker werd.

14. Postmuseum, Nove Mlyny 2, Nove Mesto, Praag
Dinsdag t/m zondag 09.00-17.00
* Eldorado voor postzegelverzamelaars. De tentoonstelling omvat o.a. Tsjechoslowaakse en Tsjechische postzegels, unieke vervalsingen en de oudste Europese en niet-Europese postzegels.

15. Retro Museum in Kotva, náměstí Republiky 8, Nove Mesto, Praag
Dagelijk 09.00-20.00
*Het Retro Museum op de vierde verdieping van het Kotva Warenhuis laat zien hoe de Tsjechen leefden in de jaren 1970 en 1980. Je loopt door kamers, de keuken en de kinderslaapkamer zoals die er ten tijde van het communisme uitzagen. Alles is volledig ingericht en er staan ook spulletjes in de kasten. Veel vitrinekasten met veel nostalgische voorwerpen.

16. Stedelijk Museum / Museum van de stad Praag, Na Porici 52, Nove Mesto, Praag
Dinsdag t/m zondag 09.00-18.00 uur, maandag gesloten
TIJDELIJK GESLOTEN WEGENS VERBOUWING
* Het museum geeft een overzicht van de geschiedenis van Praag. Het pronkstuk is een maquette van Praag gemaakt door Antonin Langweil. Dit kunstwerk geeft een exact beeld van hoe de stad er in het begin van de negentiende eeuw uitzag.

17. Tsjechisch Politiemuseum, (Muzeum Policie ČR), Ke Karlovu 1, Nove Mesto, Praag
dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 maandag gesloten
* De permanente expositie toont een overzicht van politiewerk van de 19e eeuw tot heden aan de hand van uniformen, wapens, apparaten en politievoertuigen. Ook de rol van de politie tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog komen aan bod. Uitgebreid wordt ingegaan op de koffer met het lijk en de moorden die een mensensmokkelaar tijdens het communisme pleegde.

Praag_joods_museum__(2).JPG
  Joods Museum in de wijk Josefov

DE WIJK JOSEFOV

1. Joods Museum, U stare skoly 1, Josefov, Nove mesto, Praag
januari tot maart: 09.00 – 16.30 uur, april tot oktober: 09.00 – 18.00 uur, november tot december: 09.00 – 16.30 uur
* Het Joods Museum bestaat uit zes bezienswaardigheden waarvoor je een combi-ticket koopt. Maisel, Pinkas, Klausen, Oudnieuw en de Spaanse synagoge, de oude Joodse begraafplaats en de ceremoniezaal.

2. Museum voor toegepaste kunst (museum of Decorative Arts), 17. Listopadu 2, Josefov, Praag
Woensdag t/m zondag 10.00-18.00, dinsdag 10.00-20.00, maandag gesloten
* Expositie van Europese en Boheemse toegepaste kunst en kunstnijverheid van de renaissance tot hedendaagse kunst: keramiek, porselein, textiel, mode, speelgoed en sieraden en is vooral bekend voor de glas- en kristalcollectie. De tuin is open voor bezoekers.


BUITEN HET CENTUM

DE WIJK VYSEHRAD

1. Vysehrad Galerie en Kazzematten, v.Pernosti 5b, Vysehrad, Praag
November tot maart 09.00-17.00, april tot oktober 09.30-18.00 uur
* In de ondergrondse kazematten staan een aantal van de originele barokke beelden van de Karelsbrug tentoongesteld. De Vysehrad Galerie toont wisselende tentoonstellingen van schilderijen en moderne media gemaakt door aankomende kunstenaars.

DE WIJK ZIZKOV

1. Nationaal Monument op de Vitkovheuvel, u Pamatniku, Zizkov, Praag
November tot maart donderdag t/m zondag en april tot oktober woensdag t/m zondag 10.00-18.00
* Het Nationaal Monument, gebouwd tussen 1928 en 1938, eert de Tsjechoslowaakse legionairs. De permante tentoonstelling "The Crossroads of Czech and Czechoslovak Statehood" legt belangrijke keerpunten in de geschiedenis van de 20e eeuw vast. Het monument bevat ook het graf van de onbekende soldaat. Het monumentaal ruiterstandbeeld van Jan Žižka is vanaf veel plaatsten in Praag te zien.

Praag_maroldova-panorama-praag.jpg
Detail van het Maroldovo panorama  


DE WIJK HOLESOVICE

1. Dox, centrum voor hedendaagse kunst, Poupetova 1, Holesovice, Praag
Woensdag 14.00-21.00 uur, donderdag t/m zondag 12.00-18.00. maandag en dinsdag gesloten
* Een multifunctionele ruimte en cultureel platform voor exposities van internationale en Tsjechische kunst, architectuur en design. Behalve expositieruimtes vind je hier een café, een boekwinkel en een designwinkel.

2. Landbouwmuseum, Kostelni 44, Holesovice, Praag
Dinsdag t/m zondag 09.00-17.00 uur
* Het interactieve landbouwmuseum biedt een kijkje op landbouw en aanverwante onderwerpen. De tentoonstelling op de begane grond richt zich op landbouwtechnologie. Op de eerste verdieping ligt de focus op natuurlijke hulpbronnen zoals de jacht en visserij en op de derde verdieping is het thema landbouw als een van de grootste ontdekkingen in de geschiedenis. De derde verdieping is geheel gewijd aan voeding. Op de daktuin worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

3. Lapidarium, Vystaviste 422, Holesovice, praag
Van mei tot november, woensdag 10.00-16.00 uur, donderdag t/m zondag 10.00-18.00 uur
* De expostie in het Lapidarium toont bronzen en stenen sculpturen die weggehaald werden tijdens stadsvernieuwingen, controversieel waren of hier een plaatst vonden omdat ze te veel beschadigd zouden raken door weer en wind. Hier staan de originele beelden van de Karelsbrug, de Mariazuil en het standbeeld van veldmaarschalk Radetsky.

4. Maroldovo Panorama, u Vystaviste 1, Holesovice, Praag
Dagelijks van april tot oktober 09.00-12,30 en 13.00-17.30
* Het panorama is tentoongesteld in een rond gebouw en het werk van de Tsjechische kunstenaar Luděk Marold. Tussen 1897 en 1898 schilderde hij een panorama schuilderij van de slag om Lipany, die plaatsvond op 30 mei 1434. Met een hoogte van 11 meter en een breedte van 95 meter is dit het grootste Tsjechische schilderij van een historische gebeurtenis. Alhoewel het panorama levensecht lijkt is het een optische illusie.

5. Technisch Museum, Kostelni 42, Holesovice, Praag
Dinsdag t/m zondag 09.00-18.00 maandag gesloten
* Het Nationaal Technisch Museum toont de ontwikkeling van de technologie sinds 1908. Er zijn vijf afdelingen: transport, architectuur en bouwtechniek, elektrotechnische en media-apparatuur, industrie (mijnbouw en metallurgie) en spoorwegen.

6. Veletrzni Palac, museum voor moderne en hedendaagse kunst, Dukelských hrdinů 47, Holesovice
Open 10.00-18.00 op woensdag tot 20.00 uur
* De collectie Tsjechische en internationale moderne en hedendaagse kunst omvat Franse en Europese kunst, waaronder belangrijke werken van beroemde kunstenaars als Pablo Picasso, Georges Braque, Auguste Renoir, Vincent van Gogh, Gustav Klimt en anderen. Toen het gebouw in 1928 in gebruik werd genomen als beurspaleis was het een van de grootste gebouwen ter wereld en het eerste gebouw in Praag in functionalistische stijl.

  Praag_modeltreinen_praag_2.jpg  
Railway Kingdom / Spoorwegkoninkrijk


DE WIJK SMICHOV

1. Ethnografisch Museum, Kinského zahrada 98, Smichov, Praag
Dinsdag t/m zondag 10.00-18.00
* Het Ethnografisch Museum is onderdeel van het Nationaal Museum em richt zich op volkskunst door middel van tentoonstellingen, lezingen en workshops over Tsjechische volkskunst. De permanente tentoonstelling presenteert het leven van Tsjechische plattelandsgemeenschappen in de 18e, 19e en de eerste helft van de 20e eeuw en beschrijft de traditionele volkscultuur van historische Tsjechische landen - Bohemen, Moravië en Silezië.

2. MeetFactory, ke Sklarne 15, Smichov, Praag
Dagelijks 13.00-20.00
* Multifunctioneel internationaal centrum voor hedendaagse kunst: live muziek, theater en beeldende kunst. Geesteskind van David Cerny wiens sculpuur 'hanging meat' (twee rode auto's aan een vleeshaak) aan de voorgevel van dit vroegere abbatoir hangt.

3. Railway Kingdom / Spoorwegkoninkrijk, Stroupeznickeho 23, Smichov, Praag
Dagelijks 09.00-19.00 uur
* Het Spoorwegkoninkrijk is een perfect functioneerende miniatuurwereld met honderden meters spoor, tientallen modeltreinen, modelauto's die stoppen voor verkeerslichten en tientallen maquettes van belangrijke gebouwen en steden in Tsjechië.

4. Villa Winternitz, Na Cihlarce 10, Smichov, Praag
Maandag, dinsdag, woensdag en zondag 12.00-18.00
* De villa is ontworpen door Adolf Loos, grondlegger van de moderne architectuur, voor de familie Winternitz. Kenmerkend voor de villa is het zogenaamde Raumplan. Iedere vertrek is ontworpen voor het doel waarvoor het gebruikt wordt. De kamers liggen op verschillende niveaus en zijn alle verschillend van grootte.

5. Kunstgalerie Musoleum, Nádražní-straat Smichov, Praag
De voormalige Smíchov-distilleerderij in de wijk Smichov is de locatie voor de permanente tentoonstelling van werken van David Černý. Te zien zien kleinere versies van sommige van zijn beroemde werken en installaties zoals de London Booster, een dubbeldekker bus die push-ups doet. Het Musoleum doet ook dienst als opslagtuimte voor Cerny's werken omdat zijn studio overvol raakte.

DE WIJK STRASNICE

1. Trmal Villa, U Novych vil 9, Strašnice, Praag
Dinsdag t/m vrijdag, 16.00 rondleiding
* Een villa als museum te bezoeken. Trmal Villa werd gebouwd tussen 1902 en 1903 en lag toen buiten Praag, nu is het in een straat in de wijk Strascnice. Het interieur wordt gekenmerkt door een prachtige trappenhuis ongewoon voor centraal-Europese architectuur. Van buiten ziet het huis er meer uit als een chalet dan een stadsvilla. De architectuur is eenmix van art nouveau, Engeles landhuisstijl en Slavische folklore. De tentoonstelling vertelt over het werk van Kotera, de architect, en huiselijk leven in het begin van de twintigste eeuw.

DE WIJK MOTOL

1. Trabant Museum Motol, Plzenska 215b, Motol, Praag
Oktober tot april 09.00-17.00, mei tot september 09.00-18.00
* Het museum vertelt de geschiedenis van de Trabant auto's. Tentoongesteld staan gebruikte Trabant auto's gemaakt van 1958 tot 1991, schaalmodellen van allerlei auto's en DDR memorabilia.

DE WIJK STRESOVICE

1. Openbaar Vervoer museum, Patockova 4, Stresovice, Praag
Zaterdag en zondag 09.00-17.00
* Een veertigtal historische trams staan tentoongesteld in de voormalige remise van Stresovice. Bij de meeste trams kun je alleen door de ramen naar binnen kijken, maar ook zijn er enkele trams waar je wel naar binnen mag. Foto's, dienstregelingen, affiches en tramkaartjes vertellen het verhaal van het openbaar vervoer in Praag. Je kunt een ritje door Praag maken in de nostalgische tram 41.

DE WIJK VINOHRADY

1. Antonin Dvorak Museum – Villa Amerika, Ke Karlovu 20, Vinohrady, Praag
dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur, maandag gesloten
* Tentoonstelling over het leven en werken van de componist Antonin Dvorak. Het museum is gevestigd in een Barok zomerpaleis omgeven door een tuin met beelden.

DE WIJK BUBENEC

1. Alchymista Koffiemuseum, Jana Zajíce 7, Bubeneč, Praag
Open: dinsdag 14.00-19.00, zaterdag en zondag 13.00-18.00
Drie musea in een: 1. het koffiemuseum een hommage aan de koffiecultuur. Tentoongesteld staat alles wat met koffie te maken heeft van koffiebarnaders tot koffiekopjes. 2. Galerie Scarabeus toont een collectie marionettentheaters en marionetten. 3. De binnentuin is rrn prachtig aangelegde natuurtuin met planten en bloemen en een dierenhoekje.

2. Rioolmuseum, Muzeum Stare Cistirna, Papirenska 6, Bubenec, Praag
september t/m juni weekdagen 11.00-15.00, weekend tot 18.00
juli en augustus weekdagen 10.00-16.00, weekend tot 18.00
* Alleen te bezoeken met een rondleiding door het gebouw, de stoommachine-hal en een wandeling door het ondergrondse tunnelsysteem. De gids vertelt over het rioleringssysteem en afvalwaterzuivering in Praag vanaf de aanleg in 1906 tot heden.

DE WIJK NUSLE

1. Watervoorziening Museum (Muzeum pražského vodárenství), Podolska 17, Nusle, Praag
* De permanente tentoonstelling brengt de historische ontwikkeling in kaart van de eerste particuliere watervoorziening van Praag van de twaalfde eeuw tot heden en omvat een aantal reclame-affiches voor de waterwerken gemaakt door Josef Lada, de illustrator van het boek 'de brave soldaat Svejk. Het observatiedek op 40m hoog, geeft een mooi uitzicht over de omgeving

DE WIJK KBELY

1. Luchtvaartmuseum Kbely (Aviation Museum), Mladoboleslavská, Kbely, Praag
dinsdag t/m zondag 10.00-18.00. maandag gesloten
* In vijf hangars en op een buitenruimte zijn 128 vliegtuigen en ook vliegtuigonderdelen te zien, zoals propellers, instrumenten en luchtbewapening. De tentoonstelling is chronologisch: Tsjechoslowaakse luchtmacht 1918-1924. Tsjechoslowaakse luchtmacht 1925-1938, Luchtvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog, werste generatie straalvliegtuigen en Tsjechoslowaakse luchtmacht na 1945.

DE WIJK TROJA

1. Troja Kasteel, U Trojského zámku 1, Troja, Praag
Dinsdag t/m zondag 10.00-18.00, vrijdag 13.00-18.00
* Prachtig voorbeeld van Barokke architectuur. Het hoogtepunt zijn de plafond- en muurschilderingen van mythologische figuren en heldendaden vaak voorgesteld als trompe-l'oeil. Indukwekkend is het bordes en de barokke trap met beelden van vechtende titanen. De tuinen zijn aangelegd in Franse stijl.

DE WIJK LIBOC

1. Hvezda Zomerpaleis, Liboc 25 (in het Hvezda park), Liboc
April t/m oktober 10.00-18.00. maandag gesloten
* In het zomerpaleis gebouwd in de vorm van een zespuntige ster is een permanente tentoonstelling te zien over de Slag om de Witte Berg die niet ver van het paleis plaatsvond.

DE WIJK BREVNOV

1. Brevnov klooster, Marketska 1, Brevnov, Praag
Zaterdag en zondag (alleen met rondleiding)
* De kloostertuinen zijn de hele week open, rondleidingen van 90 minuten in het weekend: de barokke Basiliek van St. Margareta, de romaanse crypte en de residentie van de prelaat.

Lees verder:
Musea in kerken, synagogen en kloosters
Musea voor de hele familie

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.