praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Illusion Art Museum: de wereld is een illusie

In het IAM (Illusion Art Museum) in Praag geloof je je eigen ogen niet. Twijfel je of dat wat je ziet de werkelijkheid is en vraag je je af wat realiteit is en wat illusie? Het Illusion Art Museum is dé plek om een antwoord te vinden en te begrijpen hoe je eigen ogen je voor de gek houden. Het museum combineert gezichtsbedrog met moderne technologieën. Neem je (opgeladen) smartphone mee, op de foto's is duidelijk zichtbaar het verschil tussen wat je met je ogen ziet en wat je op de foto ziet.

Praag_illusion_art_museum_praag_2.jpg

IAM Illusion Art Museum: 5 tips voor je bezoek
1. Neem je smartphone of mobieltje mee. Hoeft niet het allerlaatste model te zijn als je er maar foto's mee kunt nemen. Op de foto's zie je de 'werkelijkheid' beter.
2. Pak een brilletje uit de doos bij de ingang, dan kun je 3D beelden beter zien.
3. Lees de informatie bij elk object. De tekst is in het Tsjechisch en in het Engels. Door de uitleg te lezen begrijp je beter waar je op moet letten.
4. Let op de aanwijzingen op de vloer. Ze geven de beste plek aan om foto's te nemen of om het juiste effect te zien.
5. Aanraken van de objecten mag, is zelfs verplicht! Het geeft een extra dimensie aan je bezoek.

Praag_illusian_art_museum_praag.jpg

Illusion Art Museum: gezichtsbedrog
Alle kunstwerken en installaties in het museum houden je ogen voor de gek, alles is gezichtbedrog maar vaak heb je dat niet in de gaten. Je ziet vuilnis dat uit een vuilnisbak wordt gegooid maar wanneer je vanuit een bepaalde hoek naar de afbeelding kijkt, zie je 'Korenveld met cipressen', een werk van Vincent van Gogh. Er zijn ook kunstwerken die verwijzen naar de geschiedenis van Praag, zoals de kanonskogel die door de muur van de Burcht lijkt te gaan. Verkreukelde en met verf bekladde bladzijden uit tijdschriften zien eruit als een papieren bal. Wanneer je het aanraakt voelt het ook als een bal papier. Maar wanneer je er een foto van maakt, zie je dat het een gezicht is. Het trucje is dat wij met twee ogen kijken en de camera met één oog/lens kijkt. Knijp één oog dicht en je ziet ook het gezicht.

Praag_illusion_art_museum_praaag_3.jpg

Portret van Václav Havel
De Tsjechische kunstenaar Patrik Proško (1974) is gespecialiseerd in anamorfe portretten. In samenwerking met het IAM Illusion Art Museum creëerde hij een uniek portret van Václav Havel dat alleen zichtbaar is vanuit een bepaalde hoek.

Praag_illusion_museum_havel_1.jpg

Het portret van Václav Havel bestaat uit objecten die naar zijn leven verwijzen. Een selectie typemachines, diverse schrijfinstrumenten en ook veel boeken introduceren Václav Havel als schrijver en toneelschrijver. Hij was een gepassioneerd kok, dus er zijn ook twee kookboeken. Een andere passie van hem waren auto's, en die zijn ook in de installatie te zien. Ook zijn er referenties naar muziek zoals het portret. Hij was een beonderaar van Frank Zappa, de Plastic People of the Universe, Karel Kryl en de Rolling Stones.Het  portret van Václav Havel is samengesteld uit ruim 3.000 authentieke en historische voorwerpen en documenten.

Het IAM Illusion Art Museum heeft het portrait van Havel uitgeleend aan de luchthaven van Praag. Tot ein 2024 is het te zien in de aankomsthal tussen terminal 1 en terminal 2.

Praag_illusion_museum_havel_2.jpg
Praag_illusion_museum_havel_3.jpg

Locatie en adres


Adres: Melantrichova 2, Stare Mesto, Praag
Openingstijden: dagelijks 09.00-20.00 uur

Tip: Je krijgt 25% korting op de toegangsprijs met de Prague Card

Lees verder:
Selfie Market: Interactieve tentoonstelling en entertainmentcentrum
Museum of Senses: zet je zintuigen op zijn kop

Praag_illusion_art_museum_praag_4.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.