praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Jalta: boetiekhotel mét geheime schuilkelder en museum

Pas vanaf 1997 weet de eigenaar van hotel Jalta in Praag dat zijn hotel heel speciaal is. Jalta is niet alleen een luxe hotel met prachtige gastenkamers en een gerenommeerd restaurant, maar het hotel heeft ook een schuilkelder. De schuilkelder is betrekkelijk groot met een ziekenboeg en operatiekamer, een waterreservoir, filterkamers om nucleaire straling tegen te houden en een noodaggregaat dat nog steeds in werking is. Toen de nucleaire dreiging verminderde, was de schuilkelder tot 1989 het domein van de geheime politie die hotelgasten uit het westen vanaf twintig meter onder de grond afluisterde. Een gedeelte van de schuilkelder is nu ingericht als het Koude Oorlog Museum.

Praag_schuilkelder_1.jpg

Hotel Jalta mét schuilkelder
Hotel Jalta is gebouwd in 1958 toen een nucleaire oorlog een wezenlijke bedreiging vormde. De toenmalige president van Tsjecho-Slowakije, Antonin Zapotocky, gaf de architect opdracht ook een schuilkelder aan het gebouw toe te voegen, maar dit bleef geheim. Na de Fluwelen revolutie viel de schuilkelder onder de verantwoording van de civiele bescherming van de stad Praag. Te vergelijken met de BB (Bescherming Bevolking) in de jaren 50 van de vorige eeuw in Nederland. Pas in 1997 werd de hoteleigenaar geïnformeerd en konden hij en zijn personeel er een kijkje nemen. In 2013 opende het Koude Oorlog Museum in de schuilkelder en kon iedereen komen kijken.

Het Koude Oorlog Museum
De schuilkelder bevindt zich op een diepte van 20 meter onder het hotel. De schuilkelder bestaat uit drie verdiepingen maar die zijn niet allemaal toegankelijk voor bezoekers. Hier konden ongeveer 150 hooggeplaatste communistische functionarissen gedurende twee maanden bescherming vinden, als er een kernoorlog zou uitbreken. De muren zijn van twee meter dik beton en stalen platen beschermen tegen nucleaire straling.

Afluisterpost en de geheime politie
Er is nooit een kernoorlog uitgebroken, en dus richtten de communisten de schuilkelder in als afluisterpost die er uitzag als een grote telefooncentrale. Op de muur een plattegrond van VIP kamers en gewone hotelkamers, gemarkeerd in verschillende kleuren. Leden van de geheime politie zaten urenlang te luisteren naar belangrijke maar ook onbelangrijke gesprekken tussen de hotelgasten. De afluisterapparatuur zat in elke kamer verborgen op allerlei plaatsen zoals in de schoenpoetsborstels, lampenkappen, schilderijlijsten en nachtkastjes. De Geheime Politie luisterde gesprekken van zowel hotelgasten als medewerkers af. In de jaren zeventig was de ambassade van West-Duitsland in hetzelfde gebouw gevestigd. Ook zij werden afgeluisterd.

Hotel Jalta: prestige object
Hotel Jalta staat op de plaats van een woonblok dat in 1945 per ongeluk door de geallieerden werd gebombardeerd. Het hotel is een schoolvoorbeeld van socialistische architectuur met karakteristieke beeldenparen aan de gevel op de eerste verdieping. Het was een prestige object en kosten noch moeite werden gespaard. De opening viel samen met de Expo 58 in Brussel waar Tsjecho-Slowakije imponeerde met de 'Brusselse stijl'. Dit is een nieuwe stijl die het socialistisch realisme vervangt. Op de Expo 58 was het werk te zien van prominente ontwerpers die ook hadden gewerkt aan het interieur en de inrichting van Hotel Jalta. De glasdecoraties in het hotel zijn ontworpen door Stanislav Libensky, die ook de enorme glazen blokken ontwierp voor het Nova Scena-gebouw naast het Nationaal Theater.

Bezoek aan de schuilkelder en museum
De schuilkelder kan alleen bezocht worden met een rondleiding, elke dag om 13.00, 13.30, 16.00 en 16.30 uur. Groepsgrootte is maximaal 10 personen. Reserveer ten minste 5 uur voor het begin van de rondleiding. De rondleiding wordt ingekort wanneer je niet op tijd komt.

Boetiekhotel Jalta
Je kunt natuurlijk ook in Hotel Jalta slapen. Zoals te verwachten van een 5-sterren hotel zijn de kamers elegant en stijlvol ingericht. De sfeervolle lobby heeft een prachtige marmeren vloer, een ronde kroonluchter en een indrukwekkende wenteltrap. De kamers kijken uit over het Wenceslasplein, maar er zijn ook kamers die een minder fraai uitzicht hebben. Superior Deluxe kamers, met zicht op het Wenceslasplein, zijn ruim en hebben een apart zitgedeelte en een Nespresso-koffiezetapparaat. Alle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv, een minibar, een kluisje, koffie- en theefaciliteiten, gratis wifi en toiletartikelen van L'Occitane. De badkamer is ruim met ligbad en douche. Toegang tot het museum is gratis voor hotelgasten.

Locatie en bereikbaarheid
Hotel Jalta ligt op een toplocatie aan het Wencslasplein midden in de wijk Nove mesto. Vrijwel alle bezienswaardigheden in Praag zijn op loopafstand. Het Wenceslasplein is ook ideaal om te shoppen evenals de Na Prikope straat en Palladium winkelcentrum, ook allemaal vlakbij. In de kerstperiode is één van de Praagse kerstmarkten pal voor de deur. Wanneer je gebuik wil maken van het openbaar vervoer het metrostation Muzeum is nog geen vijf minuten lopen.

Adres: Hotel Jalta, Wenceslasplein 45, Nove Mesto
Rondleidingen om 14.30, 16.00 en 17.30 uur of meld je bij de receptie van Hotel Jalta.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.