praag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Familie musea: van spiegeldoolhof tot modeltreintjes

Lijst van 19 musea en activiteiten voor de hele familie, want Praag is ook een uitstekende bestemming voor kinderen en hun ouders. Eén van de hoogtepunten is het spiegeldoolhof. Het is grappig om te zien hoe jong en oud zich telkens vergissen en tegen een spiegel opbotsen. De modeltreintjes in Kralovstvi-Zeleznic, het Treinen Koninkrijk, lijken net echt. Ze stoppen voor de spoorwegovergang en rijden volgens dienstregeling. Sta oog in oog met een krokodil of zet je zintuigen op zijn kop in het Museum of Senses. Heb je genoeg dingen binnen gedaan, ga dan naar Gutovka skatepark, klimcentrum en speeltuin.

Praag_museum_senses_prague_2.jpg

Musea voor de hele familie in de wijk Nove Mesto (Nieuwe Stad)
Zowel het LEGO Museum als het Museum of Senses liggen vrij dicht bij het Wenceslasplein, in het hart van Nove Mesto. Het Museum of Senses  is een zeer populair familie museum in Praag en daar kan in het weekend behoorlijk druk zijn. Het LEGO Museum is ook LEGO-winkel en heeft een indrukwekkende collectie LEGO bouwdozen. Ideaal als je op zoek bent naar een leuk cadeau.

1. Gallery of Steel Figures, 28. října 13, Nove Mesto, Praag
dagelijks 10.00-22.00
* Interactieve tentoonstelling van kunstwerken gemaakt van metaalafval. De kunstwerken bestaan uit aan elkaar gelaste moeren, bouten, vliegwielen etc. De kunst is gebaseerd op filmhelden, stripfiguren en auto's. Dit is een hands-on tentoonstelling.

2. Museum of Senses, Jindrisska 20, Nove Mesto, Praag
In het Museum of Senses is niets wat het lijkt want schijn bedriegt. Je zintuigen zijn in de war. Er zijn ongeveer vijftig verschillende installaties die je zintuigen op de proef stellen. Heel bijzonder is de badkamer waar alles ondersteboven hangt en in een andere kamer lijkt de vloer te hellen. Ga ten slotte op een spijkerbed liggen voor een heel bijzondere ervaring.

3. LEGO museum, Narodni 31, Nove Mesto, Praag
Het grootste LEGO Museum in Tsjechië. De tentoonstelling volgt de geschiedenis van het Lego steentje, te zien in 3000 modellen. Wanneer je alles gezien hebt, kunnen de kinderen aan drie lange tafels zelf een bouwwerk maken. Ten slotte loop je via de winkel weer naar buiten.

4. NaFilm, Mozarteum, Jungmannova 30, Nove Mesto, Praag
dinsdag t/m zondag 13.00-19.00 uur
* Het Nationaal Filmmuseum, NaFILM, is een interactief museum waar je zelf animatiefilmpjes kunt maken en ze daarna naar je email stuurt. In de geluidsstudio voeg je allerlei geluiden toe aan een filmpje en daarna luister je naar het resultaat. Ook kom je van alles te weten over het ontstaan van bewegende beelden en hoe die in films gebruikt worden.

5. Selfie Market, Wenceslasplein 11, Nove Mesto, Praag
De Selfie Market is géén markt! Het is een 'doe-activiteit' waar je selfies maakt. Je kunt kiezen uit meer dan vijftig interactieve achtergronden. Zet jezelf in de spotlight en maak je eigen verhaal.

Praag_chocotopia_praag_1.jpg

Familie Musea in de wijk Stare Mesto
1. Chocotopia, Celetna 15, Stare Mesto, Praag
dagelijks 09.30-22.00
* Interactief museum dat het verhaal vertelt hoe chocola de wereld veroverde. Met een archeoloog  ontdek je de geheimen van chocola, daarna zie je hoe chocoladerepen en bonbons worden gemaakt. Ten slotte mag je verschillende soorten chocola proeven.

2. Story of Prague, Pasហu Šalamouna, Křižovnické námesti 1, Staré Město, Praag
dagelijks 10.00-20.00 uur
* Interactief museum dat vertelt over de geschiedenis van Praag waarin de bezoeker een actieve rol speelt. De beleving wordt versterkt door augmented reality en film- en audiofragmenten.

Praag_speelgoedmuseum_praag.jpg

Twee musea voor het hele gezin in Hradcany (kasteelwijk)
De twee leuke musea voor kinderen in de wijk Hradcany zijn gemakkelijk samen in één ochtend of middag te bezoeken. De tentoonstelling in het miniatuurmuseum bevindt zich in één grote kamer. Het speelgoedmuseum bestaat uit zeven kamers met glazen vitrines vol speelgoed.

1. Miniatuurmuseum, Strahovske nadvori 11, Hradcany, Praag
Alle tentoongestelde voorwerpen zijn zo klein dat je ze door een microscoop moet bekijken. Een kamelenkaravaan, de meesterwerken van Leonardo da Vinci, Salvador Dali en Rembrandt op microformaat, de Eiffeltoren van 3.2 mm en ook het kleinste boek ter wereld: 0.9 x 0.9 mm met dertig pagina's en drie illustraties. Alles is gemaakt door Anatoly Konyenko, gespecialiseerd in het maken van instrumenten voor microchirurgie.

2. SpeelgoedmuseumJirska 4, Hradcany, Praag
Het op één na grootste speelgoedmuseum ter wereld met een indrukwekkende collectie Europees en Amerikaans speelgoed, variërend van tinnen soldaatjes tot Barbiepoppen gekleed in haute couture. Wilde dieren bevolken de dierentuinen en boerderijdieren wonen op de speelgoedboerderijen. Poppenhuizen laten zien hoe de middenklasse leefde en hoe de huizen van de gegoede burgerij eruit zagen.

Praag_spiegeldoolhof_petrin_2.jpg

Familie musea in de wijk Mala Strana (Kleine Zijde)
Een gezellig uitje dat begint bij het kabelbaantje dat je naar de top van de Petrin-heuvel brengt. Na een bezoek aan het Spiegeldoolhof, moet je zeker de uitkijktoren beklimmen, een miniatuurversie van de Eiffeltoren in Parijs.

1. Prague Ghost and Legends Museum, Mostecka 18, Mala Strana
Dagelijks 10.00-22.00
* Het is het spookuur, middernacht, wanneer je op zoek gaat naar spoken in donkere steegjes. Kijk door ramen, zoek in donkere hoeken of misschien zie je alleen maar een schaduw. Blijf zoeken tot je ze alle vijfentwintig gevonden hebt. Een interactief museum dat meer een zoektocht dan een museum is. Een beetje eng voor heel kleine kinderen.

2. Spiegeldoolhof (Bludiste), Petrinsky Sady, Mala Strana, Praag 
Het kabelbaantje brengt je naar de top van de Petrinheuvel. Het spiegeldoolhof is naast de mini Eiffeltoren. Baan je een weg door het doolhof zonder tegen spiegels op te botsen, maar dat is moeilijk. Aan het eind is er een zaaltje met lachspiegels.

Praag_krokodillen_in_praag_1.JPG

Drie familie musea in de wijk Holesovice
De wijk Holesovice ligt ten noorden van het centrum van Praag en is ingeklemd tussen grote parken. Alle drie de musea zijn echt familiemusea. Sea World en de Krokodillen Zoo kun je makkelijk op dezelfde dag bezoeken.

1. Sea World, Vystaviste, Holesovice, Praag
Haaien kijken is een leuk uitstapje. Speciale lichteffecten simuleren dag en nacht. In de aquaria zwemmen zo'n 4500 vissen en zeedieren. Sea World is heel kindvriendelijk. Bij de ingang pak je een krukje zodat de vissen op ooghoogte komen voor kleine kinderen.

2. Krokodillen Zoo, Tuserova 39, Holesovice, Praag
Sta oog in oog met een krokodil. Laat je bezoek samen vallen met de voedertijd van de krokodillen want na afloop mag je een krokodilletje in je arm houden. Alle dieren zijn geboren in gevangenschap en gewend aan mensen. Het vasthouden van een krokodil is daarom niet gevaarlijk. De zoo is heel kindvriendelijk met opstapjes zodat kinderen alles goed kunnen zien.

3. Landbouwmuseum, Kostelni 44, Holesovice, Praag
Het Museum van Landbouw heeft veel doe-dingen voor kinderen. Ze kunnen rondcrossen op kleine tractortjes of ravotten in het klimparadijs. Het museum geeft een overzicht van de geschiedenis van de landbouw in Tsjechië. Ook is er een afdeling gewijd aan het brouwen van bier. De tentoonstelling op de derde verdieping gaat over voeding.

Praag_modeltreinen_praag_1.jpg

Musea voor de hele familie buiten het centrum
Om de musea buiten het centrum te bereiken, moet je de de metro of tram nemen. Dat is geen probleem want het openbaar vervoer in Praag is snel en frequent. Als je een OV-kaart koopt, hoef je je geen zorgen te maken waar en hoe je afzonderlijke kaartjes koopt. Klik hier om de voordelen van zo'n kaart te bekijken of online te kopen.

1. DinoPark Harfa, Ceskomoravska 15, Liben, Praag
Op het dakterras van het Harfa Winkelcentrum staan levensgrote dinosaurussen. Sommige staan stokstil maar andere bewegen en maken een brullend geluid. Wanneer je genoeg dino's hebt bekeken, ga je naar de 3D bioscoop voor een film. Heel aandoenlijk en het is moeilijk om je tranen in bedwang te houden. 

2. Railway Kingdom, / Treinen Koninkrijk, Stroupeznickeho 23, Smichov, Praag
Honderden meters spoor en tientallen modeltreintjes die volgens dienstregeling rijden en stoppen op stations. Modelautootjes houden halt bij kruispunten en bij de spoorwegovergang. De treinen rijden door Tsjechië en stoppen op het Centraal Station in Praag, en in Karlovy Vary. Dan slingert de baan omhoog naar Karlstejn. Het landschap en de steden zijn duidelijk herkenbaar.

3. Openbaar Vervoermuseum, Patockova 4, Stresovice, Praag
In het Openbaar Vervoermuseum staan oude en nieuwe trams keurig op een rij en bij sommige mag je naar binnen. De oudste tram is de paardentram en de nieuwste is de tram met airco, te herkennen aan de gele neus. Als je wil weten hoe dat voelt om in zo'n ouderwetse tram te zitten, maak dan een ritje door Praag met tram 41 gebouwd in de jaren 1920.

4. Trabant Museum Motol, Plzenska 215b, Motol, Praag
Tentoongesteld staan Trabant auto's die populair waren in de DDR maar ook in Tsjecho-Slowakije. Het pronkstuk is een Trabant kampeerwagen. Kapotte Trabantjes werden in tweeën gehakt. Het achterste deel krijg een deksel en een trekhaak en werd gebruikt als kampeeraanhanger.

5. Gutovka, Areal ZS Gutova 39, Praag 10, Strasnice
Gutovka is perfect voor alle leeftijden: skatepark, een klimmuur en een waterpark. Lekker kliederen met water en tegelijkertijd leren hoe water naar boven kan worden getransporteerd. De grote speeltuin nodigt uit tot klimmen en klauteren. Kleine kinderen kunnen lekker in het zand spelen. Het restaurant heeft uitzicht op de speeltuin en is geschikt voor een biertje en een lichte maaltijd.

6. De Wereld van de kwallen, na Pankraci 86, Pankrac, Praag
Op het dak van het winkelcentrum Arkady Pankrac vind je het grootste bolvormige aquarium van Europa. Er zijn verder 38 kleinere aquaria waar meer dan 10.000 kwallen in alle soorten en maten ronddobberen. Het is alsof je onder water bent, een gevoel dat wordt versterkt door 3D-beelden en audiovisuele effecten.

Foto's Marianne Crone  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.