praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldau

Speelgoedmuseum: van treintjes tot barbiepoppen

Het Speelgoedmuseum in de Praagse Burcht is de op één na grootste tentoonstelling van speelgoed ter wereld. Een bezoek aan dit museum brengt volwassenen terug naar hun kindertijd. Jonge kinderen zijn misschien wat teleurgesteld omdat het niet interactief is. Wat oudere kinderen zullen het wel leuk vinden om de speelgoedcollectie te bekijken. Zeven kamers vol! Bijna nergens vind je zo veel speelgoed bij elkaar uitgestald. De collectie omvat uniek antiek Europees en Amerikaans speelgoed, maar er is ook moderner speelgoed van modeltreintjes tot barbiepoppen. Een uurtje of zo in het speelgoedmuseum in Praag is zeker de moeite waard!

Praag_speelgoedmuseum_praha.jpg

Speelgoedmuseum van speelgoedautootjes tot barbiepoppen
Het Speelgoedmuseum van Praag bevindt zich in een bijgebouw van de Praagse Burcht, vlak naast het Gouden Straatje. De zeven tentoonstellingsruimten zijn verdeeld over twee verdiepingen en tentoongesteld staat speelgoed van over de hele wereld, van speelgoed uit het oude Griekenland tot de modernste snufjes.

Wie vindt het niet leuk om te kijken naar speelgoedautootjes, motorfietsjes, vliegtuigen en speelgoedtreinen, waaronder de oudste Märklin treinen en locomotieven. De Barbiepoppen zullen vooral door moeders en dochters leuk gevonden worden. De Barbiecollectie omvat poppen uit de beginperiode. Het accent ligt op de kleding die laat zien wat er door de jaren heen in de mode was. Je ziet Barbie's gekleed in creaties van Christian Dior, Versace, Givenchy en Giorgio Armani. Ook heel leuk om te zien zijn Barbie en Ken op een Harley Davidson.

Praag_speelgoed_museum_prague.jpg

Op één na grootste speelgoedmuseum ter wereld
Filmproducent Ivan Steiger is de eigenaar van de museumcollectie. In het museum is zijn persoonlijke speelgoedcollectie te zien en toont hoe speelgoed eerst van hout werd gemaakt daarna van tin en blik. De poppenhuizen zijn tot in de kleinste details nagebouwd en laten zien hoe de middenklasse en de adel leefden. De geschiedenis van het transport wordt getoond door middel van bussen getrokken door een set paarden van blik gemaakt, auto's en motoren, vliegtuigen, raderstoomboten en oceaanstomers. Speelgoedboerderijen en dierentuinen worden bevolkt door tamme en wilde dieren. Teddyberen, Victoriaanse poppen, stoommachines, bouwstenen, muzikaal speelgoed en nog veel meer!

Praag_speelgoedmuseum_praag.jpg

Bereikbaarheid en locatie
Neem metro groene lijn A naar het station Malostranska. Vlak achter het station begint de kasteeltrap die je naar de hoofdingang van de Praagse Burcht brengt. Je kunt met tram 22 gaan dan hoef je niet de heuvel op want dat doet de tram voor je. Neem tram 22 naar de halte Burcht van Praag en loop mee met de mensenmenigte.

Adres: Speelgoedmuseum / Muzea hracek, Jirska 4, Hradcany, Praag
Open dagelijks 10.00-18.00 uur.

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.