praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Monumenten Vysehrad: kazematten, begraafplaats en kerk

Bezienswaardigheden en monumenten van Vysehrad zijn de galerie, de kazematten, de barokke fortificatie, de toegangspoorten, de kerk en de gotische kelder. Deze bezienswaardigheden zijn open voor het publiek. Vysehrad is een cultureel monument en de historische gebouwen binnen het complex zijn in hun oorspronkelijke vorm bewaard gebleven.

Het middelpunt van de wijk is de kerk van St. Paul en St. Peter met daarnaast de Vysehrad begraafplaats waar veel beroemde personen uit de Tsjechische geschiedenis liggen begraven. De tuinen rondom de kerk zijn een oase van rust. Er staan enkele prachtige beelden die personen uit de Tsjechische mythologie voorstellen.

Praag_vysehrad_1_galerie.jpg

Vysehrad Galerie
In de galerie worden wisselende tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst gehouden. De focus ligt op jonge kunstenaars en in het bijzonder op schilderijen en moderne media. Het gebouw is onopvallend en eenvoudig. Het is onbekend wat voor soort gebouw het oorspronkelijk was. Misschien is het een overblijfsel van een wachttoren en een deel van de veertiende-eeuwse wallen. Een andere theorie is dat het gebouw onderdeel is van een groter paleis dat verdwenen is.

Vysehrad galerie staat vlak boven de plaats die aangeduid wordt met Libuses Bad. Libuse is de legendarische voorouder van de Přemyslid-dynastie en van het Tsjechische volk. Ze trouwde met een Premysl en zo onstond de Premyslid-dynastie. Zij voorspelde dat Praag een machtige stad zou worden.
Dagelijks geopend van 9.30-17.00 uur.

Kazematten en Gorlice
Kazematten zijn gewelven en gangen onder een militair fort die worden gebruikt als verdediging, gevangenis en voor de opslag van militair materieel. De kazematten van Vysehrad die bezocht kunnen worden zijn ongeveer één kilometer lang en erg smal, slechts 1,5 meter breed en 2 meter hoog. Gorlice is een ondergronds gewelf van 300 vierkante meter en 13 meter hoog. Hoewel er een doolhof van gangen is, mogen bezoekers ongeveer een kilometer lopen om bij het Gorlice gewelf te komen.

Dit was de plaats waar de soldaten zich verzamelden. Hier lag hun oorlogsmateriaal opgeslagen. Tegenwoordig staan er in dit gewelf enkele van de originele beelden van de Karelsbrug in Praag. De beelden die op de brug staan zijn allemaal replica's omdat de zandsteen waarvan ze gemaakt zijn snel verweerd. In het begin van de twintigste eeuw installeerde de Tsjechische uitvinder en elektrotechnicus Frantisek Krizik elektrisch licht in de kazematten, een hele nieuwigheid! Hij was ook de uitvinder van de eerste elektrische tram die die 10 km per uur reed en het korte traject in vijf minuten aflegde. Dit was trouwens het enige traject. Pragenaars stonden in de rij om dit ritje te kunnen maken. Het was een ware attractie.
Dagelijks geopend van 09.30-17.00 uur.

Praag_vysegrad_1_gorlice.jpg

Gotische kelder
De gotische kelder is het enige overblijfsel van één van de koninklijke paleizen van Karel IV. In 1420 plunderden de Hussieten het kasteel en vernietigden zij het. De gotische kelder werd gerenoveerd en herbergt nu de permanente tentoonstelling gewijd aan de geschiedenis en legendes van Vysehrad, vol met archeologische vondsten en religieuze relikwieën die verband houden met het leven in het fort. Waardevolle artefacten zijn onder meer een kruis uit de elfde eeuw gevonden op de begraafplaats en een medaillon dat ook op het terrein gevonden werd. Verder zijn er documenten die Vysehrad beschrijven en artikelen gerelateerd aan het kapittel van de 11e tot de 20e eeuw.
Open van 09.30-18.00 uur.

De St Peter en Pauluskerk
Het middelpunt van Vysehrad is de kerk met twee dubbele torens waarvan de spitsen hol zijn. Het ontwerp is geïnspireerd op de kaarsachtige bloemen van de kastanjebomen op de begraafplaats naast de kerk. De voorkant van de kerk heeft drie vestibules. Boven de hoofdingang is een timpaan dat Jezus met zijn discipelen voorstelt. Elke centimeter van het interieur is bedekt met gouden versieringen en prachtige bloemmotieven. De glas-in-loodramen tonen bijbelse taferelen. De art nouveau muurschilderingen tonen sierlijke vrouwen in pasteltinten en doen denken aan de werken van Alfons Mucha. De schilders Frantisek Urban en zijn vrouw Marie Urbanova zijn duidelijk geinspireerd door de werken van Mucha. De schatkamer toont kostbare kerkelijke voorwerpen, geïllustreerde manuscripten, gouden kelken en boeken bezet met edelstenen.
Open van maandag tot zaterdag 10.00-17.00 uur, zondag 11.30-17.00 uur.

Praag_vysehrad_1_kerk.jpg

Vysehrad begraafplaats
Het middelpunt van de begraafplaats is het Slavin-monument, een cenotaaf voor beroemde Tsjechen. Het is ontworpen door Antonin Wiehl, die ook op deze begraafplaats begraven ligt. De beeldhouwer is Josef Mauder. De twee sculpturen van vrouwen bovenop het monument zijn de personificatie van 'rouw' en 'overwinning'. De namen van vijfenvijftig beroemde Tsjechen staan op het monument gegraveerd.

Op de begraafplaats liggen zeshonderd bekende personen begraven. Onder hen zijn de componisten Antonin Dvorak en Bedrich Smetana, de dichter Karel Hynek Macha en de schrijvers Jan Neruda en Karel Capek. Veel van de monumenten, grafstenen en beelden op de begraafplaats zijn gemaakt door beroemde beeldhouwers. Het monument op het graf van Antonin Dvorak is gemaakt door Ladislav Saloun, die ook het Jan Hus-monument op het oude stadsplein maakte.
Open van 08.00-18.00 uur.

Praag_vysehrad_2_praag.jpg

De rotonde van St. Martin
De rotonde is een van de weinige gebouwen van Vysehrad dat zijn oorspronkelijke uiterlijk heeft behouden, hoewel het meerdere keren is gerestaureerd. Het stamt uit de elfde eeuw en deed dienst als buskruitopslag. Een kanonskogel in de gevel naast het raam herinnert aan de Pruisische aanval in 1757.
Rondleidingen op afspraak

Bakstenen poort
De bakstenen poort, Cihelna brana in het Tsjechisch, is onderdeel van de verdedigingswal van Vysehrad en gebouwd in de negentiende eeuw. De poort bestaat uit drie doorgangen, één voor voertuigen, twee voor voetgangers. Hier is het Vysehrad informatiecentrum gevestigd en het is ook de hoofdingang van kazematten. Hier kun je kijken naar twee audiovisuele presentaties.

Er is ook een 3D model van het huidige Praag dat laat zien hoe Vysehrad zich ontwikkelde ten opzichte van Praag. De eerste audiovisuele presentatie projecteert de ontwikkeling van Praag op een plattegrond van de hedendaagse stad. De tweede wordt op de muur geprojecteerd en geeft bijzonderheden over bepaalde plaatsen en gebouwen aan de hand van historische reconstructies, afbeeldingen en foto's.
Open 09.30-17.00 uur.

Bereikbaarheid
Metrolijn C naar station Vysehrad. Loop langs het congrescentrum van Praag naar de straat Na Bucance tot je bij de Tabor-poort komt, de ingang van het Vysehrad-complex.

Lees verder
Vysehrad park ver weg van de toeristenstroom
Vysehrad tweede burcht van Praag, wat te zien en te doen.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.