Mucha Museum Praag: meester van Art Nouveau kunst
Het Mucha Museum in Praag is een klein museum ter ere van een groot kunstenaar. Beroemde afbeeldingen van Mucha zijn te vinden in vrijwel alle souvenirwinkels in het centrum van Praag: posters, bekers en reproducties van deze meester van de Art Nouveau-stijl.
Mucha (1860 – 1939) was een kunstenaar die met succes kunst en commercie liet samengaan. Zijn stijl is duidelijk herkenbaar. Hij gebruikte in zijn meeste werken zachte pasteltinten en legde de nadruk op motieven uit de natuur en vloeiende vormen. Zijn 'handelsmerk' waren elegante vrouwen in sierlijke gewaden. Zijn beroemdste affiche toont een afbeelding van de Franse actrice Sarah Bernardt als Gismonde, reclame voor het toneelstuk waarin zij de hoofdrol vertolkte.
Mucha Museum in Praag
Het Mucha Museum geeft een goede indruk van de werken van Alfons Mucha (uitspraak: moegaa). Er hangen een hondertal affiches waaronder 'Gismonde'. Verder zie je er schetsen, tekeningen, illustraties voor boeken, ontwerpen voor postzegels en olieverfschilderijen. Ook kun je een kijkje nemen in zijn nagebouwde Parijse studio, wel met originele meubels. Tot slot kijk je naar een half-uur durende video over het werk en leven van Mucha.
Decoratieve panelen en reclame-affiches
Mucha ontwierp meerdere reeksen decoratieve panelen waaronder Bloemen, de Jaargetijden en de Zodiac. Subtiel en in zachte pasteltinten zijn 'éveil du matin', 'éclat du jour', 'réverie du soir' en 'repos de la nuit' die tesamen één paneel vormen met de titel: de Vier Delen van de Dag. Mucha maakte reclame-affiches onder andere voor JOB-vloeitjes voor sigaretten: een vrouw met uitzonderlijk bos haar, in haar hand een sigaret waarvan de rook om haar hoofd kringelt. Zij staat tegen een cirkelvormige achtergrond met daarboven de naam van het bedrijf.
Hoe werd Mucha zo beroemd?
Het begon allemaal met een spoedopdracht in Parijs waar Mucha woonde en studeerde. De Franse acrice Sarah Bernard had een affiche nodig voor haar nieuwe voorstelling 'Gismonde' en aangezien haar vaste ontwerper niet beschikbaar was, benaderde ze Mucha. Zijn affiches vielen zo in de smaak dat zij massaal gestolen werden waar ze op straat ook maar hingen.
Wat maakt de affiche 'Gismonde' speciaal?
Mucha benaderde zijn onderwerp op een geheel eigen manier. Geinspireerd door Japanse kunst koos hij voor een langwerpig formaat affiche en legde de nadruk op verfijnde details. Verder is Sarah Bernardt afgebeeld in de kleding van de personage die ze speelt. Ten derde gebruikte hij pasteltinten in plaats van felle kleuren zoals gebruikelijk in toneel-affiches. Zijn Gismonde-affiche was een doorslaand succes en het begin van een groot aantal commerciele opdrachten als illustrator en ook als ontwerper van decors, kostuums en sieraden voor de producties van Sarah Bernardts theaterproducties.
Mucha en het Slavisch Epos
Tussen 1912 en 1928 schilderde Mucha het Slavisch Epos, een reeks van twintig indrukwekkende schilderijen geďnspireerd door de Slavische mythologie en het verleden van het Tsjechische volk.Waar het werk uiteindelijk tentoon zal worden gesteld, is onzeker omdat zowel Praag als Moravsky Krumlov (een stad in Zuid-Moravië) beweren dat het werk hen toekomt. Pas wanneer Praag een geschikte expositieruimte voor de schilderijen heeft, zal het werk in Praag komen te hangen. Op het ogenblik is het Slavisch Epos gedurende tenminste vijf jaar te zien in het kasteel van Moravsky Krumlov.
Alfons Mucha 1860 - 1939
Mucha was een van de eersten die door de Gestapo werd gearresteerd na het verraad van München en de daaropvolgende Duitse inval in Tsjechoslowakije. Hoewel hij na ondervraging naar huis mocht, was zijn geest gebroken en ging zijn gezondheid achteruit. Hij stierf aan longontsteking op 14 juli 1939, tien dagen voor zijn 79ste verjaardag. Hij ligt begraven op de begraafplaats Vysehrad in Praag.
Bereikbaarheid en locatie
Het Mucha Museum is gevestigd in een zijstraat van na Prikope, een drukke winkelstraat vlakbij het Wenceslasplein. Adres: Mucha Museum, Panska 7, Nove Mesto, Praag
Openingstijden: dagelijks 10.00-18.00 uur.
Lees verder:
Mucha in het gemeenschaphuis (Obecni Dum)
Mucha in de Sint Vitus-Kathedraal
Mucha en het Slavisch Epos
foto's Wiki Commons