praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Nationaal Monument - Mausoleum en Museum

Het Nationaal Monument in Praag was eerst een mausoleum. Het is nu een museum en staat op de heuvel van Vitkov in Praag. Buiten vóór het Nationaal Monument staat het ruiterstandbeeld van Jan Zizka, het grootste standbeeld van Praag. De permanente tentoonstelling in het museum belicht belangrijke historische gebeurtenissen in de geschiedenis van de twintigste eeuw.

In het Nationaal Monument bezoek je ook het mausoleum waar de leider van de communistische partij, Klement Gottwald, van 1953 tot 1962 lag opgebaard. Je ziet ook de regelkamer waar de luchtvochtigheid en de temperatuur nauwlettend in de gaten werd gehouden zodat het gebalsemde lichaam niet zou ontbinden. Het interieur van het Nationaal Monument is indrukwekkend met prachtige mozaïeken, een overvloed aan marmer en enorme zalen.  

Praag_nationaal_monument_museum_praag.jpg

Museum in het Nationaal Monument

De permanente tentoonstelling 'Crossroads of Czech and Czechoslovak Statehood' toont de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van Tsjecho-Slowakije in de twintigtse eeuw. Een eeuw die werd gekenmerkt door opmerkelijke kenteringen en ideologische veranderingen.

De tentoonstelling focust op vijf belangrijke punten
1. De oprichting van de Tsjechoslowaakse Republiek in 1918
2. De periode van het Verdrag van München in 1938 en het opofferen van de soevereiniteit van (een deel) van Tsjecho-Slowakije
3. De heroprichting van Tsjecho-Slowakije in 1945 en de communistische staatsgreep drie jaar later
4. De oprichting van de Tsjecho-Slowaakse federatie in 1968
5. De val van het communisme in 1989

Permanente tentoonstelling in het Nationaal Monument
De tentoonstelling wordt gepresenteerd door middel van multimedia en bevat belangrijke documenten zoals de laatste brieven van Milada Horakova en Heliodor Pika naast persoonlijke bezittingen van Jan Palach. Horakova werd in september 1949 gearresteerd omdat zij de leider zou zijn van een niet bestaande illegale groep die het communistische regime omver zou werpen. Haar veroordeling was een van de grootste politieke showprocessen in het communistische Tsjecho-Slowakije. In 1950 werd zij veroordeeld en geëxecuteerd. Heliodor Pika was een Tsjechoslowaakse legerofficier. Ook hij werd geëxecuteerd door het communistische regime na een showproces. Jan Palach was een student die zichzelf in 1969 in brand stak als protest tegen de Russische bezetting en het gebrek aan democratie in het toenmalige Tsjecho-Slowakije.

Het Gotwald Mausoleum
Klement Gottwald was een Tsjechoslowaakse communistische politicus en de leider van de Tsjechoslowaakse communisten van 1929-1953. Hij was de eerste leider van het communistische Tsjechoslowakije van 1948 tot 1953. Na zijn dood in 1953, besloot het Centraal Comité het gebalsemde lichaam van Klement Gotwald openbaar op te baren en bouwden daarvoor een mausoleum in het Nationaal Monument.

De technische faciliteiten kwamen in de ondergrondse ruimtes: de regelkamer, een electronisch aangestuurd apparaat om de sarcofaag op te tillen uit de ondergrondse nis, speciale verlichting en een controlekamer voor artsen en verpleegkundigen om medische procedures te verrichten zoals vermeld in het balsem-protocol. De temperatuur moest een constante 16° C zijn en luchtvochtigheid 80%. Een speciaal luchtcirculatiesysteem zorgde dat de condities perfect waren zodat het lichaam niet zou ontbinden.

Klement Gotwald als 'attractie'
Klement Gottwald lag opgebaard in een prachtige sarcofaag met daaromheen een erewacht. Het lichaam werd elke ochtend door een hydraulisch systeem naar de regelkamer overgebracht en na een medische controle weer opgetild en teruggezet. Het mausoleum opende zijn deuren op 5 december 1953 en jaarlijks kwamen zo'n 200.000 bezoekers hun eer aan de voormalige leider betuigen. Na de Fluwelen Revolutie in 1989 werd het lichaam van Gotwald alsnog gecremeerd en bijgezet in het gemeenschappelijke graf van de Communistische Partij op de Olsany-begraafplaats in Praag.

Praag_nationaal_monument_ruiterstandbeeld_praag.jpg

Bereikbaarheid en locatie
Neem metro rode lijn C naar station Florenc. Van hier is het een klein stukje lopen naar het ruitermonument. Wanneer je daar geen zin in hebt, stap je op bus 207 of 133 en je stapt uit op Tachovskeho namesti.

Openingstijden:
van 1 april tot 31 oktober
maandag en dinsdag gesloten
woensdag t/m zondag 10.00-18.00 uur

van 1 november tot 31 maart
maandag, dinsdag, woensdag gesloten
donderdag t/m zondag 10.00-18.00 uur

Lees ook:
Jan Zizka fier te paard: het grootste ruiterstandbeeld in Praag

Reinhard Heydrich Museum vertelt het verhaal van de aanslag op deze SS commandant in 1942

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.