praag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Kafka Museum: zijn romans en zijn leven

Het Kafka Museum in Praag vertelt het verhaal van Franz Kafka door middel van brieven, dagboeken, foto’s, tekeningen, 3D-installaties en films. De expositie toont niet alleen de gedachtenwereld van Kafka maar ook het Praag waar hij woonde. Het Kafka Museum is gevestigd in een voormalige steenfabriek. Voor het museum staat een opmerkelijk kunstwerk van David Cerny, 'Proudy', twee pissende mannen.

Praag_kafka_praag_1.jpg

Franz Kafka (1883 - 1924) groeide op in de Duitstalige Joodse gemeenschap van Praag, sprak Duits en Tsjechisch, maar schreef zijn romans in het Duits. In 1933 verboden de nationaal-socialisten zijn werk in Duitsland. Tijdens zijn leven publiceerde hij slechts enkele korte verhalen. Hij gaf opdracht aan Max Brod, vriend en executeur-testamentaire, om na zijn dood al zijn manuscripten te vernietigen. Brod gaf hier geen gehoor aan en publiceerde het werk van Kafka postuum. 

Het leven van Kafka
De tentoonstelling in het Kafka Museum begint met een uiteenzetting van zijn Joodse afkomst aan de hand van oude foto's van de Joodse wijk van Praag en fragmenten uit Kafka's brieven. Terwijl je luistert naar 'de Moldau', uit het symfonisch gedicht van Smetana, kijk je naar een video over Kafka's jeugd toen hij met zijn ouders woonde in het U Minuty huis op het Oudestadsplein. De expositie bevat tal van foto's en uittreksels uit brieven. Ook wordt zijn problematische verhouding met vier vrouwen belicht door middel van brieven. Dit deel van de tentoonstelling eindigt met de periode dat Kafka vanwege keeltuberculose niet kon praten, eten of drinken en ten slotte de dood van de schrijver.

Praag_kafka_2_praag.jpg

De romans van Kafka
Voor het tweede gedeelte daal je een roodverlichte trap af die het gevoel geeft van oneindigheid alsof je nooit beneden komt. Eenmaal beneden heb je het idee dat je vastzit in een beklemmende wereld van bureaucratie. Het doolhof van grote bureaulades voorzien van namen verwijst naar Kafka's romans Amerika en Der Prozess. Vervolgens is er een audiovisuele installatie geďnspireerd door de onvoltooide roman Das Schloss. De gehele tentoonstelling bevat citaten uit zijn boeken, brieven en dagboeken waardoor je je betrokken voelt met het oeuvre, het gedachtengoed en het leven van Franz Kafka.

Bereikbaarheid en locatie
Het Kafka Museum is gevestigd in de voormalige steenfabriek van Franz Herget die later gebruikt werd als opslagruimte en uiteindelijk in verval raakte. Na een opknapbeurt tussen 2001 en 2002 vestigden zich hier het restaurant Hergetova Cihelna en het Franz Kafka Museum. 

Adres: Kafka Museum, Cihelna 2b, Mala Strana, Praag. Het museum ligt op de westelijke oever van de Moldau vlak bij de Karelsbrug
Openingstijden: dagelijks 10.00 – 18.00 uur.

Lees verder
David Cerny: sculpturen en installaties

foto: David Cerny, Proudy (twee pissende mannen)

Praag_cerny_pissing_man.jpg

Praag_kafka_3_praag.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.