praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praag

Praag en Karel IV Tentoonstelling in Museum van de Stad Praag

Praag en Karel IV is een permanente tentoonstelling in het Muzeum Prahy, het Museum van de Stad Praag met de titel: 'Praag tijdens de regering van Karel IV: een middeleeuwse stad'. Bij aankomst in de Tsjechische landen in 1333 trof Karel de stad en beide koninklijke residenties aan in slechte staat. Tegen het einde van zijn bewind in 1378 was Praag een goed ontwikkelde stad, omringd door muren en veel groter dan voorheen vanwege de toevoeging van de Nieuwe Stad, de wijk die nu Nové Město. Deze wijk is nu het zaken- winkel- en uitgaansdistrict van Praag.

Praag_Karel_IV_praag_1.jpg

Praag en Karel IV: de tentoonstelling
De Praag en Karel IV tentoonstelling legt de sfeer van een middeleeuwse metropool vast tijdens de heerschappij van keizer en koning Karel IV (1316-1378) door middel van virtuele en actuele maquettes, videomapping, installaties, archeologische vondsten en andere artefacten. De tentoonstelling laat zien hoe middeleeuwse bruggen werden gebouwd en toont schaalmodellen van opmerkelijke gebouwen. Bezoekers komen ook meer te weten over de in mythe gehulde geboorte van Karel IV , zijn terugkeer naar Praag in 1333, zijn kroning en begrafenis. Er is een interactief gedeelte voor jonge bezoekers.

Praag en Karel IV: een imposant bouwterrein in Europa
Praag en Karel IV toont Praag als een imposant bouwterrein in Europa. De unieke virtuele en tastbare maquettes van de woningbouw in Praag maken de ideeën van Karel IV inzichtelijk en laten zien hoe ze er nu uitzien zoals Vyšehrad, de Praagse Burcht en de Sint-Vituskathedraal. Tijdens het bewind van Karel IV werden veel monumenten herbouwd en ook gebouwd. Op de tentoonstelling is ook te zien de maquette van Nový hrádek u Kunratic (het nieuwe kasteel van Kunratice), de zetel van Wenceslas IV, de zoon van Karel IV.

De tentoonstelling besteedt veel aandacht aan de stad als een geheel. Bezoekers ervaren hoe een middeleeuwse stad eruit zag, ook komen zij meer te weten over het leven in het Praag van die tijd en belangrijke mijlpalen die plaats vonden in de stad zoals de geboorte van Karel IV, zijn aankomst in Praag, zijn kroning en begrafenis.

Praag_Karel_IV_praag_2.jpg

Praag in de Middeleeuwen
Het tweede deel van de expositie is gewijd aan Praag tijdens de middeleeuwen. Hoe de stad er toen uitzag en het privéleven van een gewone burger in een middeleeuws huis. De nieuwe videomapping van het Karelsplein, Karlovo náměstí, toont de middeleeuwse woningbouw en de toenmalige functie van het plein, het belang van de Moldau, de doorwaadbare plaatsen in de rivier en de bruggen. Ook worden theorieën belicht die te maken hebben met het spirituele aspect van de activiteiten van Karel IV.

Bereikbaarheid en locatie
Deze permante tentoonstelling is te zien in het Stedelijk Museum van Praag, Muzeum Prahy, in het gebouw van de Gouden Ring (Dům U Zlatého prstenu) heel centraal gelegen vlakbij het Oudestadsplein. Het dichtstbijzijnde metrostation is Staromestska. Houd de hoofdingang St Nicolaaskerk op het plein aan je rechterhand, loop door Kaprova straat tot je bijna bij de Moldau bent. Aan het eind van deze straat is het metrostation.

Adres
Museum van de stad Praag (Muzeum Prahy)
Huis met de Gouden Ring
Týnská 6
Praag  

foto's Prague.eu

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.