praag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Dablice kerkhof en kinderbegraafplaats

Wanneer je in Praag de begraafplaats van Dablice betreedt, is het eerste wat je ziet een uitgestrekt grasveld, weelderige struiken en kleurrijke bloemen. Pas wanneer je verder loopt, zie je de keurige rijen met graven. Veel zerken zijn getooid met bloemen en brandende kaarsen. Deze lommerrijke begraafplaats ziet er bijna vrolijk uit, maar Dablice heeft een donkere kant. Het is de laatste rustplaats van de slachtoffers van het communisme. Hun lichamen werden gedumpt in ongemarkeerde massagraven, hun families werden nooit op de hoogte gebracht.

Praag_dablice_begraafplaats(4).JPG

Kinderbegraafplaats
De 34 zerkjes van baby's waarvan de moeders politieke gevangenen waren en geÔnterneerd waren in communistische kampen in de jaren vijftig is ontroerend om te zien. De kinderen stierven van honger, dorst en uitputting. Hun lichaampjes werden geladen op vrachtwagens zonder doodskisten, naar Dablice overgebracht en in een put gedumpt.

Het duurde tot 1968 voordat informatie over deze massagraven bekend werd. Een paar families die op zoek waren naar hun familieleden kwamen het een en ander te weten over deze graven. De geheime politie toonde enig medeleven, maar verbood hen om de graven te markeren. In 1989 vond de confederatie van politieke gevangnen namen van de doden in archieven die na de val van het communisme openbaar waren gemaakt. Daarom zijn nu sommige grafzerken op de kinderbegraafplaats gemarkeerd met namen en data.

Praag_dablice_begraafplaats(2).JPG

Politieke gevangen-begraafplaats
Op de begraafplaats van Dablice bevinden zich meer dan 20.000 eenpersoons- en familiegraven en ook 70 massagraven met meer dan 14.000 lichamen. Vanaf 1943 werden Tsjechen die door de Nazi's gedood werden hier begraven en vanaf 1948 degenen die geŽxecuteerd werden of stierven in de gevangenis tijdens het communistische regime.

De enige vrouw die door de communisten werd geŽxecuteerd was Milada Horakova (1901-1950). Ze werd beschuldigd van een vermeende samenzwering om het communistische regime omver te werpen en contact te onderhouden met de Tsjechoslowaakse politieke figuren in ballingschap in het Westen. Het proces werd georkestreerd en ze werd in 1950 ter dood veroordeeld.

Praag_dablice_begraafplaats(3).JPG

Begraafplaats voor verzetsstrijders
Rechts achteraan op de begraafplaats is een veld met een monument: twee handen achter prikkeldraad als symbool voor de slachtoffers van het communisme. Naast dit monument bevinden zich de grafzerken van 207 tegenstanders van het communisme die geÔdentificeerd werden in de massagraven.

Een apart gedenkteken is ter nagedachtenis aan Jan Kubis, die als onderdeel van Operatie Anthropoid in Tsjechoslowakije werd gedropt. Tijdens deze operatie werd de Rijksprotector Reinhard Heydrich door Kubis vermoord. Na de succesvolle missie in 1942, zochten Kubis en zijn mannen hun toevlucht in de kerk van St. Cyril en St. Methodius in Resslova Straat in Praag. In een hevige strijd die twee uur duurde, raakte Kubis gewond en stierf kort na aankomst in het ziekenhuis. Hij werd begraven in een massagraf op de begraafplaats van Dablice.

Praag_dablice_begraafplaats(5).JPG

De tekst op de gedenksteen:
Op deze plaats werden tijdens de nazi-bezetting de stoffelijke overschotten begraven van patriotten die hun leven lieten in de strijd voor het vrije en democratische Tsjechoslowakije. Onder hen ook de stoffelijke overschotten van de heldhaftige parachutisten die op 27 mei 1942 een poging deden tot moord op Reichsprotector R. Heydrich.

Adres
Dablicky hrbitov / Dablice kerkhof
Dablicka 2a
Praag 8

Openingstijden
Dagelijks 08.00-17.00 uur

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.