karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winter

Nieuwe Joodse Begraafplaats

De Nieuw Joodse Begraafplaats in de wijk Vinohrady heeft een totaal andere aanblik dan de Oude Joodse Begraafplaats in het centrum van Praag. Geen wirwar van zerken maar een keurig geordend en symmetrisch aangelegd kerkhof met grafmonumenten in vele stijlen van neogotiek tot functionalisme.    

Praag_joodse_begraafplaats_kafka.jpg

Franz Kafka

Het meest bezochte graf op de Nieuwe Joodse Begraafplaats in Praag is het graf van schrijver Franz Kafka. Op Sabbat, wanneer het kerkhof gesloten is, loop je langs de muur tot een hek. Vanaf dit punt is het graf van Kafka duidelijk te zien: een zeshoekige grafzuil waarop ook de namen van zijn vader en moeder staan. Een plaquette voor het graf vermeldt dat zijn drie zussen in Duitse concentratiekampen omkwamen.

Max Brod
In de muur tegenover Kafka’s graf is een herdenkingsplaat aangebracht ter nagedachtenis aan Kafka’s vriend, Max Brod, wiens levensdoel was het verspreiden van Kafka’s roem.

Funeraire kunststijl
Op de Nieuwe Joodse Begraafplaats liggen verder weinig internationaal bekende personen. Toch is een bezoek zeer de moeite waard omdat vrijwel elke funeraire kunststijl van 1890 tot heden is vertegenwoordigd: neogotiek, neo-renaissance, art nouveau, neoclassicisme, kubisme, purisme en functionalisme. De begraafplaats wordt nog steeds gebruikt en daarom zijn er ook 21e eeuwse monumenten.

Praag_joodse_begraafplaats.jpg

Duurste en mooiste grafmonumenten
Het duurste grafmonument is in neo-renaissance stijl van de familie Kubinsky uit 1892. Twee Korintische zuilen met daarop een driehoekig fronton vormen de ingang van dit mausoleum. De zijmuren zijn open arcades en het geheel wordt bedekt met een baldakijndak. De mooiste art nouveau grafmonumenten zijn van Max Horb, Luise Rusi en Jenny Polak.

Herdenkingsmonumenten
Vlak bij de ingang zijn enkele herdenkingsmonumenten: voor de slachtoffers van Theresienstadt, Joodse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, nazi slachtoffers en een ereveld voor belangrijke rabbijnen en zij die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Joodse gemeenschap in Praag.

Urnenveld en grafteksten
Het urnenveld werd aangelegd in 1933 en is eigenlijk strijdig met de Joodse traditie die zegt dat lichamen ongeschonden begraven moeten worden. Vanaf begin twintigste eeuw lieten Joden uit Praag zich ook cremeren, hetgeen aantoont dat men bereid was zich aan te passen aan heersende gebruiken. Op de Oude Joodse Begraafplaats zijn de grafteksten uitsluitend in het Hebreeuws, terwijl ze op de Nieuwe Joodse Begraafplaats meestal in het Duits zijn met daaronder een Hebreeuwse tekst. Op de jongste graven staan voornamelijk teksten in het Tsjechisch.

TIP: Bestel de Citywalk Josefov, Joodse wijk. Met deze wandeling in de hand (digitaal of op papier) zie je alle bezienswaardigheden in de Joodse wijk

Adres
Nieuwe Joodse Begraafplaats, Israelska 1, Zizkov, Praag

Openingstijden
Zondag t/m donderdag 09.00-17.00 uur
Vrijdag 09.00-14.00 uur
Zaterdag gesloten.

Lees verder:
Oude Joodse begraafplaats, onderdeel van het Joods Museum
Dablice begraafplaats, politieke gevangen van het Communistisch regieme
Mala Strana kerkhof en het heilige meisje

Praag_joodse_begraafplaats_ingang.jpg
foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.