praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Jerusalem of Jubileum Synagoge

De Jerusalem of Jubileum Synagoge staat niet in de Joodse wijk in Praag maar in de wijk Nove Mesto vlakbij het Centraal Station. Gebouwd in Moorse stijl vermengd met Art Nouveau details is deze sjoel een van de mooiste in de stad en zeker de grootste. De Jerusalem Synagoge is in gebruik als gebedshuis voor de Joodse gemeenschap in Praag, maar kan ook bezocht worden.

Praag_jerusalem_synagoge_3.jpg

Jerusalem Synagoge expositie
Alleen al de gevel van de Jerusalem Synagoge is het bekijken waard; monumentale arcades, een markant roosraam in de vorm van de zeshoekige Davidster en twee torentjes aan beide zijden van de ingang. Het interieur is nog indrukwekkender en een mengeling van Moorse en art nouveau-stijl. Twee permanente tentoonstellingen "De Joodse gemeenschap van 1945 tot heden' en "Joodse Monumenten en hun wederopbouw na 1989" geven een overzicht van de Joodse gemeenschap in Praag aan de hand van foto's, documenten, videobeelden en documentaires. De synagoge maakt geen deel uit van het Joods Museum in Praag, maar is wel open voor het publiek. 

Praag_jerusalem_synagoge_(2).JPG

Jerusalem of Jubileum Synagoge?
De oorspronkelijk naam is Jubileum Synagoge ter nagedachtenis aan het 50-jarig regeringsjubileum van Keizer Franz Josef. Al spoedig werd de naam Jerusalem Synagoge gebruikt hetgeen een verwijzing is naar de straat waarin de synagoge gelegen is.

Met de bouw van de Jerusalem Synagoge werd begonnen in 1905. Eind negentiende eeuw werden in de Joodse wijk drie synagoges gesloopt vanwege de sanering van de wijk Josefov. De Vereniging voor de Bouw van een Nieuwe Synagoge liet het oog vallen op een locatie in de Jeruzalemstraat; de plaats waar de Jerusalem Synagoge staat.

TIP: Koop online de Citywalk Josefov, Joodse wijk. Met deze wandeling in de hand (digitaal of op papier) zie je alle bezienswaardigheden in de Joodse wijk

Adres
Jerusalem/Jubileum Synagoge
Jeruzalémská 7, Praag

Openingstijden
Zondag t/m vrijdag 11.00-17.00 uur.
Zaterdag en Joodse feestdagen gesloten

Grote Synagoge in Pilsen
De Jerusalem Synagoge in Praag is groot, indrukwekkend en stijlvol. Even indrukwekkend en groter is de Synagoge in Pilsen, the 'bierstad van Tsjechie", ten zuid-westen van Praag. De sjoel in Pilsen is op drie na de grootste in de wereld, na Jerusalem en Boedapest. De Grote Synagoge in Pilsen dateert uit het einde van de negentiende eeuw. Het gebouw is een mix aan stijlen van Russich-Ortodoxe uienkoepels tot Arabische-stijl plafonds. Een reusachtig Ster van David-raam prijkt aan de voorgevel.

Gedurende de nazi periode diende de synagoge als opslagruimte en bleef zodoende gespaard. Tijdens het communisme raakte de synagoge in verval maar werd in de jaren 1990 gerestaureerd in al zijn praal en pracht. De Grote Synagoge in Pilsen wordt niet als gebedshuis gebruikt maar voor culturele evenementen, als expositieruimte en als concertzaal vanwege de perfecte akoestiek.

Pilsen is geschikt voor een dagtrip vanuit Praag. De stad ligt nog geen 100 km ten zuiden van Praag en met de trein doe je er iets minder dan twee uur over.

Adres: Sady Pětatřicátníků 35/11, Plzeň

Praag_Grote_synagoge__Pilsen.jpg
  Grote Synagoge in Pilsen. foto Pat Rice: Why Pilsen

Lees verder
Joods museum, raadhuis, kerkhof en synagogen
De geschiedenis van de Joden in Praag
Josefov de wijk waar vroeger de Joodse gemeenschap woonde

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.