praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winter

Muziekmuseum

Het muziekmuseum van Praag is gehuisvest in een voormalige kerk en bezit een grote verzameling muziekinstrumenten, waaronder de piano waarop Mozart gespeeld heeft. Ook wanneer muziekinstrumenten je koud laten, neem dan toch een kijkje, al is het alleen maar om de giraffepiano te bewonderen. Tsjechen en muziek gaan hand in hand. Bedrich Smetana en Antonin Dvorak, twee Tsjechische componisten hebben hun eigen museum in Praag. Het muziekmuseum in Praag past dan ook uitstekend in de muziektraditie van de Tsjechen.

Praag_muziekmuseum_1.JPG

Muziekinstrumenten
Het muziekmuseum omvat een gebruiksvriendelijke tentoonstelling van oude, moderne, bekende en bizarre muziekinstrumenten. Tentoongesteld zijn weelderig klavecimbels ingelegd met parelmoer en beschilderd met oosterse motieven. Piano’s in de vreemdste vormen zoals een giraffe met een lange nek zodat de snaren rechtop staan en het instrument makkelijker in een kleine kamer past. Verder heel veel violen, allerlei blaasinstrumenten, doedelzakken, harpen, blaasintrumenten, mechanische instrumenten en een draaiorgel. In iedere zaal kunnen de instrumenten tot leven worden geroepen met interactieve hulpmiddelen.

Praag_muziekmuseum_2.JPG

Concertzaal
Oorspronkelijk was het gebouw een kerk. Nadat aan het eind van de achttiende eeuw het gebouw niet langer als gebedshuis dienst deed, werd het gebruikt als pakhuis, militair hospitaal, archief en douanekantoor. Niets wijst erop dat de concertzaal ooit het schip van de kerk was. De zaal is omgeven door drie verdiepengen met galerijen waar de collectie tentoongesteld is.

Praag_muziekmuseum_4.JPG

Museumcafé
Het café van het muziekmuseum is een uitstekende plaats om iets te drinken en een kleinigheid te eten tegen Tsjechische prijzen die in dit toeristische deel van Praag met een lantaarntje te zoeken zijn.

Praag_muziekmuseum_5.JPG

Adres České muzeum hudby / Tsjechisch muziekmuzeum
Karmelitská 2/4
Praag

Openingstijden
Woensdag t/m maandag 10.00-18.00 uur
Gesloten op dinsdag

Openbaar vervoer
Tram 12, 20, 22, 23 halte Hellichova Praag_muziekmuseum_6.JPG Praag_muziekmuseum_3.JPG

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.