praag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Op bedevaart in Praag

Het heiligdom van Loreto ligt enigszins verzonken op het Loretanska-plein vlak achter de Burcht van Praag. Dit cremekleurige gebouw met een groene torenspits is een religieus bedevaartsoord dat gebouwd werd in de loop van de zeventiende eeuw. Bezienswaardigheden zijn het heilige huisje waarin een schitterend altaar met een prachtig madonnabeeld en de schatkamer met liturgische relikwieën en kostbare monstransen.

Praag_Loreta-loreto

Het heilige huisje

Volgens een dertiende-eeuwse legende werd het huis van de Heilige Familie in Nazareth door engelen naar Loreto in Italië overgebracht om het te beschermen tegen heidenen. Rond deze legende ontstond een cultus die zich in de vijftiende eeuw in Oost-Europa verspreidde. Het Heilige huisje in Praag is één van de vele heiligdommen die voortkwamen uit deze legende en is nog steeds een bedevaartsoord.

Santa Casa in het Loreto heiligdom
Het Mariahuisje, Santa Casa of het heilige huisje, staat op de binnenhof en is het middelpunt van het Loreto complex. Bezienswaardigheden zijn een zilveren altar, een cederhouten madonnabeeld en geschilderde taferelen uit het leven van Maria. Achter de Santa Casa staat een kerk met de volle zwier van barok. Het weelderige interieur daarentegen is zuiver rococo. In de kruisgang bevinden zich altaren en schilderingen van heiligen.

TIP: Met de Prague City Card heb je gratis toegang tot het Loreto heiligdom.

Praag_loreto_2.JPG

Carillion
In de toren van het Loreto heiligdom hangt een carillon van 27 klokken gegoten in Amsterdam. Elk heel uur klinkt een Marialied.

Crypte 
De fresco’s in de crypte van de Christus Geboortekerk werden pas in 2011 ontdekt. Bezoekers kunnen niet afdalen om deze kunstwerken te zien maar ze worden in 3D geprojecteerd in de laatste ruimte van de kruisgang. Aan de hand van archiefmateriaal dacht men in de crypte afbeeldingen aan te treffen van het lijden van Christus, maar wat in de archieven stond beschreven had betrekking op de crypte van de kloosterkerk in Chrudim, een stad in oostelijk Bohemen in de regio Pardubice. Wat men wel vond waren fresco’s die het sterven en de verrijzing van Christus voorstelden.

Praag_loreto_3.JPG

Fresco’s van Loreto
De crypte was de laatste rustplaats voor de weldoeners van het Loreto heiligdom. De fresco’s werden in 1664 aangebracht en geinspireerd door Vlaamse en Nederlandse gravures. Een van de fresco’s; 'De opwekking van Lazarus’, toont de grote invloed van Rembrandt in werken van Boheemse kunstenaars. Deze fresco toont Christus minder monumentaal dan in het werk van Rembrandt waar de Christusfiguur sltijd groter is dan de andere figuren op het schilderij. De Christus van de fresco in Loreto is even groot als de andere personen die het wonder aanschouwen. De gelijkenis met werken van Rembrandt is opvallend.

Schatkamer
In de Loreto schatkamer liggen kostbaarheden waaronder liturgische voorwerpen, mijters, kazuifels, crucifixen en monstransen. Heel indrukwekkend is de parelmonstrans versierd met robijnen, parels en diamanten. Prachtig is ook de ringmonstrans die ingelegd is met diamanten, robijnen, parels, smaragden en een saffier. Het pronkstuk van de verzameling is een monstrans waarin 6500 diamanten schitteren en bekend staat als de ‘Praagse zon’.

Praag_loreto_4.JPG

Bedevaartsoord voor pelgrims
Ieder zaterdag om 07.30 uur wordt er voor pelgrims een H. Mis opgedragen in de Santa Casa en om 18.00 uur in de Christus Geboortekerk, de hoofdkerk van het bedevaartsoord. Voor aanvang van de mis is er gelegenheid om te biechten.

Op eerste Kerstdag is er een H.Mis om 10.00 uur, om 18.00 uur en op 1 januari om 18.00 uur, telkens in Christus geboortekerk. (check de Loreto website omdat de tijden kunnen afwijken)

Loreto voor toeristen
Het Loreto heiligdom en bedevaartsoord is zeven dagen per week open voor toeristen. Van 1 april tot en met  31 oktober van 09.00-17.00 uur en van 1 november tot en met 31 maart van 09.30-16.00 uur.

Op Eerste Kerstdag is het Loreto heiligdom gratis toegankelijk voor toeristen en pelgrims.

Tip van de redactie van Praag-Nu: Wanneer je in de winter als toerist het Loreto bedvaartsoord bezoekt, trek dan warme kleren aan, omdat vrijwel de gehele rondgang plaats vindt in de kruisgang die half open is. Ook de kerk, het heilige huisje en de schatkamer zijn niet verwarmd.

Adres
Loreta Praha
Loretánské nám. 7
Praag

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.