praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Alchemie Museum Speculum Alchemiae

Het Alchemie Museum in Praag (Speculum Alchemiae) is een klein maar zeer interessant museum over de geschiedenis van de alchemie. Je gaat mee op een rondleiding door ondergrondse gewelven met ruimtes waar alchemie bedreven werd. Toen een klein pleintje voor het museum instortte ten gevolge van de overstroming van 2002, werden de gewelven en het alchemie-laboratorium ontdekt. Het Alchemie Museum is gehuisvest in het voormalige huis van Edward Kelley een beroemde zestiende-eeuwse alchemist die, zoals alle alchemisten, probeerde gewone metalen te veranderen in goud en beweerde daarin te zijn geslaagd.

Praag_alchemie_museum
Rondleiding Alchemie Museum
De rondleiding door het Alchemie Museum in Praag begint in een vertrek met een grote boekenkast vol boeken met recepten voor elixers. Iedere alchemist had zijn eigen geheime recept en had het opgeschreven in geheimtaal. Aan het plafond hangt een kaarsenkroon versierd met Moses die afgebeeld is met horens. Op de schoorsteenmantel staat een opgezette krokodil. Ten tijde van Rudolf II dacht men dat dit een draak was. Niet alleen hadden draken magische krachten, deze draak is ook de bewaker van de geheime deur naar de onderaardse gewelven waar de alchemisten hun vak uitoefenden.

Praag_alchemie_museumGeheime deur
Door een geheime deur die eruit ziet als deel van de boekenkast daal je af naar een wirwar van ondergrondse ruimten die gebruikt werden om elixers te maken. Het elixir voor eeuwige jeugd werd speciaal voor Rudolf II gemaakt. Het bestaat uit 77 kruiden en alcohol. Hij nam elke ochtend een lepel om zo zijn lichaam te reinigen van schadelijke stoffen en negatieve gedachten en hoopte eeuwig jeugdig te blijven.

Praag_alchemie_museum
Elixers
De opvolgers van Rudolf II waren minder gecharmeerd van alchemie ook omdat de kerk alchemie niet toestond. De geheime ingang tot de gewelven werd dichtgemetseld en pas in 2002 weer ontdekt. Een heel interessante vondst was een fles met een elixer gemaakt in de tijd van Rudolf II. De vloeistof werd geanalyseerd en vergeleken met het recept in een van de oude boeken en het klopte: dit was het elixer van de eeuwige jeugd. De rondleiding eindigt in de ontvangstzaal - een replica van een zestiende-eeuwse apotheek waar elixirs werden verkocht en nog steed worden verkocht.

Praag_alchemie_museum
Alchemie in Praag
Volgens overlevering was er in de vijftiende eeuw in dit pand een kruidenapotheek waar alchemisten hun drankjes en elixers verkochten. Een eeuw later op uitnodiging van Rudolf II vestigden beroemde alchemisten zich in Praag. Dit alchemie laboratorium, nu het Alchemie Museum, was met ondergrondse gangen verbonden met de Burcht van Praag en het Oudestadsplein, een ontsnappingsroute in geval van nood. Het was geen toeval dat dit laboratorium gevestigd was in de Haštalská straat. Deze straat lag aan de handelsroute die via Spanje naar het Verre Oosten leidde. Handelaren die het huis bezochten kwamen met exotische kruiden en producten die de alchemisten goed konden gebruiken.

Adres
Speculum Alchemiae Prague
Haštalská 1, Praag

Openingstijden
Maandag t/m zondag 10.00-18.00 uur
Ieder half uur is er een rondleiding afwisselend in het Tsjechisch en Engels.

Foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.