praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Gratis toegang voor iedereen tot 26 jaar

De Nationale Galerie Praag, Národní galerie v Praze, is een museum gevestigd op verschillende locaties in Praag. In navolging van andere steden zoals Londen en Washington is de toegang gratis voor kinderen en studenten tot 26 jaar, ongeacht of zij de Tsjechische of een andere nationaliteit hebben. De toegang tot de permante collectie is voor iedereen gratis op de Internationale Museumdag in mei en Museumnacht in juni (kijk in de Agenda voor de juiste datum) en op de nationale feestdag op 17 november: de Dag van de Vrijheid en Democratie.  

Gratis toegang
De permanente collectie van deze verzameling van musea bestaat uit kunstwerken uit de middeleeuwen tot nu en omvat schilder- en beeldhouwkunst. Gratis entree maakt de kunst in deze musea makkelijker toegankelijk voor de jongere generatie. 65+ genieten een gereduceerde entreeprijs.


Praag_kinsky_paleis__(2).JPG                Kinsky Paleis op het Oudestadsplein in Praag

Zeven locaties van Nationale Galerie Praag
De volgende musea bieden gratis toegang tot de permanente tentoonstelling voor kinderen en studenten tot 26 jaar. Met de Prague Card is de toegang gratis voor iedereen.

1. Klášter sv. Anežky České, Anezska 12, Stare Mesto , Praag
Sint-Agnesklooster – middeleeuwse kunstwerken uit Bohemen en Centraal-Europa.
* Het St. Agnes-klooster is een van de oudste gotische gebouwen in Praag en gesticht door Sint-Agnes van Bohemen, prinses van de Premsylid-dynastie. Dit middeleeuwse klooster bestaat uit meerdere gebouwen die alle te bezichtigen zijn: het oratorium van Sint-Agnes, het heiligdom van de Verlosser en de kerk van Sint-Franciscus, waar de overblijfselen van koning Wenceslas I begraven liggen. Meer over het Agnesklooster

2. Palác Kinských, Oudestadsplein 12, Stare mesto, Praag
Kinsky Paleis – Aziatische en Middeleeuwse kunst.
* Dit opvallende, roze-witte, rococo-gebouw is de blikvanger op het Oudestadsplein en heeft een historische betekenis. Op 25 februari 1948 hield Klement Gottwald, leider van de communistische partij van Tsjecho-Slowakije een toespraak vanaf het balkon en zo begon een nieuw tijdperk van onvrijheden.

3. Salmovský Palác, Hradčanské náměstí 1 (tegenover de Burcht van Praag), Hradcany, Praag
Salm Paleis – permanente tentoonstelling van 19e-eeuwse kunst, van neoclassicisme tot romantiek
*Het neoklassieke Sampaleis werd gebouwd in 1810 als luxe huisvesting voor aristocraten. Tijdens de communistische overheersing gebruikte de buitenlandse diensten het gebouw. Nu is het onderdeel van de Nationale Galerie voor de collectie van negentiende-eeuwse Tsjechische, Oostenrijkese en Duitse kunst. Op de begane grond zijn tijdelijke tentoonstellingen.

4. Schwarzenberský Palác, Hradčanské nám. 2 (tegenover de Burcht van Praag), Hradcany, Praag
Schwarzenberg Paleis - kunstwerken uit de barokperiode.
* Het Schwarzenbergpaleis dateert uit de vroege renaissance. Het gebouw valt op door de gevel die uitbundig is versierd is met sgraffito. De permanente tentoonstelling presenteert een selectie van oude meesters uit de collectie van de Nationale Galerie. De plafonds in het Schwarzenbergpaleis zijn beschilderd met antieke taferelen waaronder 'het oordeel van Paris' en 'de ontvoering van Helena'.

5. Šternberský Palác, Hradčanské náměstí 15, (vlakbij de Burcht van Praag), Hradcany, Praag
Sternberg Paleis - antieke kunst en kunstwerken uit de zestiende tot de achttiende eeuw, Franse, Italiaanse, Spaanse, Hollandse en Vlaamse meesters.

6. Valdštejnská jízdárna, Valdštejnská 3, Mala Strana, Praag
Manege Wallenstein - tijdelijke tentoonstellingen van Tsjechische en internationale kunstenaars.
*De manage behoort bij het Wallensteinpaleis dat omgeven is door een barokke tuin met sculpturen, fonteinen en de Sala terra, een loggia met prachtige fresco's. In de zomer worden er concerten in de tuin gegeven. Meer over Wallensteintuin

7. Veletržní Palác, Dukelských hrdinů 47, Holešovice, Praag
Beurspaleis - moderne en hedendaagse schilder- en beeldhouwkunst
*De vaste collectie omvat werken van onder meer Alfons Mucha, Frantsek Bilek, Gustav Klimt en Schieler en ook Franse kunst uit de 19e en 20e eeuw waaronder Delacroix, Courbert, Picasso en Rousseau. Een gehele afdeling is gewijd aan Socialistisch Realisme, de enige kunststroming toegestaan ten tijde van het Communisme. Meer over Veletrzni Palac

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10.00-18.00 uur, maandag gesloten

Lees verder:
Kerken als musea
Musea voor de hele familie

Praag_schwarzenberg_paleis.jpg                 Schwarzenberg paleis onderdeel van de Nationale Galerie Praag

foto's Marianne Crone en VitVit

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.