praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

KGB Museum Praag

Het KGB Museum in Praag bestaat uit één zaal geheel gewijd aan de Russische geheime dienst. Alle tentoongestelde voorwerpen komen uit de persoonlijke collectie van de eigenaar die de bezoeker een gratis, persoonlijke rondleiding geeft. De expositie bestaat uit uniformen, wapens en andere voorwerpen van de ooit zo gevreesde KGB, het commissariaat voor staatsveiligheid van de Sovjet-Unie.

Praag_kgb_museum_1.jpg
KGB – geheime dienst

De KGB was het symbool van politieke onderdrukking en sinds 1953 de Sovjet-inlichtingendienst en geheime politie. De KGB had tot taak om alles wat niet communistisch was uit te bannen: geen middel werd geschuwd. De tentoonstelling in het KGB Museum in Praag omvat een indrukwekkende verzameling, waaronder geheime camera's, vele soorten uniformen, allerlei wapens, schrijfmachines voor gecodeerde berichten, telefoons en nog veel meer voorwerpen die gebruikt werden door de geheime dienst om medelandgenoten af te luisteren en aan te geven.

Praag_kgb_museum_2.jpg
Lenin, Trotski en Beria
Uniek in het KGB museum zijn het dodenmasker van Lenin, het wapen waarmee Trotski vermoord werd en de radio van Lavrenti Pavlovitsj Beria, de gevreesde baas van de geheime diensten. Verder een fotoreportage 'Praag 1968 gezien door de ogen van een KGB officier'. Prachtige straatbeelden van Praag waarop geen enkele verbrande tank of ingestort gebouw te zien is.

Praag_kgb_museum_3.jpg
Foto met kalashnikov
Aan het eind van je bezoek krijg je een kalashnikov in je hand gedrukt en met een militaire baret op je hoofd poseer je voor een autentieke KGB foto.

Praag_kgb_museum_4.jpg
KGB Museum: de collectie
De collectie in het KGB museum is samengesteld uit de privé-verzameling van de eigenaar, oorspronkelijk uit Sint-Petersburg, maar woont nu in Praag. In Rusland is er weinig te verdienen met een dergelijk museum want de Russen willen die tijd vergeten. In Praag komen veel westerse toeristen die wel geinteresseerd zijn in het KGB verleden.

De verzameling omvat allerlei voorwerpen die we kennen uit spionagefims en boeken. Zo is er een wandelstok met een gifprikker, zoals gebruikt bij de 'parapaplumoord' in 1978 op de schrijver Georgi Markov door de Bulgaarse geheime dienst in Londen. Markov liep op straat en voelde een steek in zijn been, draaide zich om en zag een man met een paraplu weglopen. Drie dagen later was Markov dood. In zijn been zat een minuscuul kogeltje dat sporen van het gif ricine bevatte.

Afluistermicrofoontjes werden op grote schaal gebruikt. In het KGB museum is een prachig geborduurd speldenkussen te zien met een verborgen microfoon. Uniek zijn de sigarettenkokers waarin een fotocameraatje verborgen zit. Er werden slechts enkele exemplaren van gemaakt.

De camouflage uniformen voor vrouwen waren voorzien van kwastjes gemaakt van paardenhaar. Wanneer speurhonden paarden ruiken, vallen ze niet aan. Genummerde strengen menselijk haar om de haarkleur van de gevangene vast te stellen. Verder zijn er veel uniformen, petten, afluisterapparatuur en pistolen in vele maten.

Adres KGB Museum, Vlašska 13, Mala Strana, Praag

Openingstijden
Woensdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, maandag en dinsdag gesloten.

foto's
Marianne Crone, Bonnie Ann Cain-Wood @Flickr, Raphael Vinot @Flickr

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.