praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-winter

Museum van Tsjechisch kubisme

Heb je altijd willen weten of een kubistische stoel lekker zit of er alleen maar kunstzinning uit ziet? Breng dan een bezoekje aan het Museum van Tsjechisch Kubisme in Praag, gevestigd op de tweede en derde verdieping van het Huis van de Zwarte Madonna. De tentoonstelling omvat werken van Tsjechische kunstenaars die het kubisme toepasten in hun werken; Otto Gutfreund, Pavel Janák, Josef Gočár en Josef Chochol.

Praag_museum_kubisme_1.JPG

Tsjechisch kubisme

Het kubisme was populair in de beginjaren van de twintigste eeuw. Vooral Tsjechische kunstenaars pasten deze stijl toe in kunst en architectuur. Kubisme kenmerkt zich in hoeken en zigzagmotieven. De tentoonstelling omvat een beetje van alles wat; zitbanken, toilettafels, kapstokken, bureaus, tafels en stoelen, dressoirs en ook thee- en eetserviezen, glaswerk en schilderijen. Wil je even proberen of zo'n kubistische stoel lekker zit, dan kan dat want er staan twee replica's.

Praag_museum_kubisme_3.JPG

Kubistisme in Praag
Wanneer deze expositie je interesse heeft geprikkeld, breng dan een bezoekje aan nog meer kubistische kunst in het Veletrzni palac, Museum van Moderne Kunst (Dukelských Hrdinů 47 in de wijk Holešovice) en de kubistische huizen in Vysehrad. Schaalmodelen hiervan staan in het museum van moderne kunst. Wanneer je op het Wenceslasplein bent, loop dan even naar de enige kubistische lantaarnpaal in de wereld.

Praag_museum_kubisme_4.JPG

Het Huis van de Zwarte Madonna
Het Huis van de Zwarte Madonna is het eerste kubistische gebouw in Praag en werd in 1911 gebouwd als warenhuis. Het huis ontleent zijn naam aan het beeldje van de Zwarte Madonna aan de gevel. Op de eerste verdieping bevindt zich een cafe in kubisme-stijl, niet het originele maar waarheidsgetrouw nagemaakt.

Tip1 van de redactie van Praag-Nu: Loop vooral even helemaal naar boven om van daaraf het prachtige in kubisme-stijl gebouwde trappenhuis te bewonderen.

Tip2 van de redactie van Praag-Nu: Ga mee op de wandeling art nouveau en kubisme in Praag. Deze wandeling begint op het plein voor het museum van kubisme

Boek de wandeling art nouveau en kubisme


Praag_museum_kubisme_7.JPG

Adres
Museum van Tsjechisch Kubisme (Muzeum Českého Kubismu)
Ovocny trh 19, Praag

Openingstijden
Woensdag t/m zondag 10.00-18.00 uur
Dinsdag 10.00-19.00 uur
Maandag gesloten

Foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.