praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

Diamant Museum en Diamantwinkel

Diamanten voor iedereen. Heel betaalbaar of alleen maar om naar te kijken, dat kan in het Diamant Museum annex diamantwinkel in Praag. Gewapend met een tablet vol informatie daal je af naar de expositie vol flonkerende diamanten. Weer terug op de bagane grond kun je diamanten kopen van miniscuul klein tot enorme joekels. Gaat dat je budget te boven, drink dan koffie met iets lekkers in het cafe.

Let op: dit museum is PERMANENT GESLOTEN!

Het eerste en enige Diamant Museum in Tsjechie mag je niet missen! Ga naar huis met een origineel souvenir, een diamant (of diamantje) of misschien een verlovingsring en dat alles voor een 'vriendenprijsje'.

Praag_diamant_museum_3.jpg                                         De werkplaats waar diamanten gesorteerd en geslepen worden

Expositie
De expositie vertelt waar diamanten gedolven worden, en hoe deze edelstenen hun prachtige glans krijgen. De werkplaats laat instrumenten zien waarmee de ruwe diamant in brokjes wordt verdeeld die uiteindelijk in facet geslepen worden. Diamanten gebruikt als sieraad moeten vrij zijn van insluitingen, kleine zwarte puntjes die de diamant ontsieren. Tentoongesteld zijn een aantal van dit soort onzuivere diamanten. Verder is er een collectie synthetische diamanten die moeilijk van echte te onderscheiden zijn.

Gekleurde diamanten
De meeste diamanten hebben geen kleur of zijn vaag geel, en fonkelen in licht, vroeger kaarslicht nu Ledlampjes. In de collectie van het Diamant Museum in Praag zijn ook blauwe en zwarte diamanten te zien. Blauwe diamanten halen hun kleur uit het semi-metaal borium, dat wordt verweven met de kristalstructuur van de diamant.

Praag_diamant_museum_2.jpg                                                                     Het slijpen van facetten

Karaat
Hoe groter de diamant des te kostbaarder de steen is. Het gewicht van edelstenen wordt uitgedrukt in karaat, 1 karaat is 0,2 gram. De karaat was het standaardgewicht in de oudheid; één zaadje van de johannesbroodboom weegt 0,2 gram.

Koh-i-Noor
De Koh-i-Noor met 108,93 karaat is één van de grootste diamanten ter wereld en is in het diamant museum te bewonderen – een replica uiteraard. Deze diamant was oorspronkelijk in het bezit van Indiaase vorsten en kwam later in het bezit van Koningin Victoria van Engeland. De Koh-i-Noor werd gezet in de kroon die de Britste vorsten dragen tijdens hun kroning. De echte Koh-i-Noor is te zien in de Tower van London waar hij bewaard wordt tezamen met andere de Britse kroonjuwelen.

Praag_diamant_museum_4.jpg                                             De kleinste diamant uit de winkel, betaalbaar voor iedereen

De diamantwinkel
Het Diamant Museum en de winkel is een initiatief van de familie Katz, diamantairs uit Israel. Diamanten worden in de winkel verkocht voor een eerlijke prijs. Hier betaal je niet de merknaam als Tiffany of andere beroemde namen. Iedereen kan hier een diamant(je) kopen. Je hebt er al een voor €12 van 0,02 karaats en piepklein, een maatje groter kost minder dan €20 en voor een verlovingsring met diamant betaal je nog geen 400 euro.

Adres
Diamant Museum en winkel
Široká 4, Praag

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.