praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winter

Openbaar Vervoer Museum Praag

Raak je in vervoering wanneer je in Praag een tram uit de 7000 serie ziet rijden? En wil je niets liever dan een ritje maken in de nieuwe Skoda tram? Dan zorgt een bezoek aan Muzeum MHD Stresovice, het Openbaar Vervoer Museum in Praag, zeker voor een paar uurtjes puur plezier! In dit museum zie je alleen maar topstukken – van de paardentram uit 1886 tot de eerste electrische trams en de laatste snufjes op het gebied van vervoer.

Praag_transport_museum_praag_1.JPG

De collectie

De collectie trams en bussen in het Openbaar Vervoer Museum in Praag doen het hart van iedere tramliefhebber harder kloppen. Wie vindt het nou niet leuk om een paardentram te zien, weliswaar met opgezette paarden ervoor, maar verder helemaal origineel, of een trolleytram die vroeger in Praag reed. 

Permanente tentoonstelling

De permante tentoonstelling geeft een overzicht van de geschiedenis van het openbaar vervoer in Praag aan de hand van foto's, documenten, kaartjes, dienstregelingen en historische beelden. De expositie is interessant voor jong en oud. Je ziet de paardentram uit 1891, de voorloper van de huidige trams. Verder is er een model van een hogesnelheidstrein de R 1, ontwikkeld in begin jaren 1970 voor de Praagse metro. Ook zijn er bussen en trolleybussen die in Praag hebben gereden. Wetenswaardigheidje: wanneer eind negentiende eeuw de tram was vertaagd door toedoen van de bestuurder, dan werd hij hij ontslagen!

Oude en nieuwe trams
Alle voertuigen staan in keurige rijen opgesteld. Bij de meeste mag je niet naar binnen, maar je kunt wel naar binnen kijken. Dat is een beetje jammer, maar de collectie is bestempeld als cultuurmonument. Er dient dus goed voor gezorgd te worden. Gelukkig zijn er een paar trams waar je wel in mag. Het is heel interessant om te zien dat ze eigenlijk niet zo heel anders zijn dan sommige trams die nog altijd door Praag rijden. 

Praag_transport_museum_praag_2.JPG

Trams in Praag
Trams in Praag hebben een serienummer. De oudste trams hebben nummer 7001 tot 7240 en zijn gebouwd door Tatra tussen 1982 en 1990. Deze trams hebben plastic kuipstoeltjes en ieder stoeltje heeft zijn eigen verwarming. Ze hebben een hoge instap en zijn niet erg kinderwagenvriendelijk. Gelukkig zijn medepassagiers erg hulpvaardig. Deze trams  kregen nieuwe deuren en een automatische knop om de deuren te openen. Pas in 2005 kwam er een serie trams met een lage instap. De nieuwste tram heeft een lage instap, air-conditioning en WiFi.

Nostalgische tram
Op zaterdag en zondag kun je een ritje maken in tram 41 die door Praag reed van 1908 tot 1924. Je zit op houten banken en je kaartje wordt door een echte conducteur geknipt. De rit voert van Vozovna Stresovice naar Vystaviste Holesovice.

Praag_transport_museum_praag_3.JPG


Adres
Openbaar Vervoer Museum, Patočkova 4, Stresovice, Praag

Openingstijden
zaterdag en zondag 09.00-17.00 uur

Foto's Marianne Crone
De foto's tonen de feestelijke optocht van oude trams uit het Openbaar Vervoer Museum op weg door het centrum van Praag ter gelenheid van het 140-jarig bestaan van het Praagse Vervoersbedrijf in september 2015.    

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.