praag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Crypte museum in Sint-Cyrillus en Sint-Methodiuskerk

In de crypte van de Sint-Cyrillus en Sint-Methodiuskerk in Praag bevindt zich een klein museum over de aanslag op SS commandant Reinhard Heydrich in 1942. Kogelgaten in de gevel afkomstig van Duitse mitrailleurs getuigen van het gevecht dat hier geleverd werd. De verzetsstrijders pleegden uiteindelijk zelfmoord om arrestatie te voorkomen.

Praag_cyrillus_en_methodius_kerk.JPG

Sint-Cyrillus en Sint-Methodius

De Heilige Cyrillus en Methodius waren Griekse monniken die in de negende eeuw het Christendom verspreidden in het Moravische Rijk. Op 5 juli wordt hun feestdag gevierd, een Nationale Feestdag in Tsjechie. Zij introduceerden ook het Cyrillisch alfabet dat gebaseerd is op het Griekse alfabet. Het Cyrillisch schrift wordt nog steeds gebruikt in Rusland, de Oekraine, Bulgarije, MacedoniŽ en ServiŽ.

De kerk
Sint-Cyrillus en Sint-Methodiuskerk, oorspronkelijk een Rooms-Katholieke kerk, is nu een Tsjechisch-Orthodoxe Kerk. In 1942 vescholen de daders van de aanslag op Reinhard Heydrich zich hier tesamen met vijf parachutisten. Na verraad werd de kerk belegerd door 700 Duitse SS-soldaten. De verzetsstrijders hielden bijna acht uur stand maar pleegden uiteindelijk zelfmoord om arrestatie te voorkomen.

Praag_heydrich_crypte_2.jpg

Het museum
Het kleine museum in de crypte van de kerk vertelt het verhaal van de aanslag in 1942 op SS commandant Reinhard Heydrich en de daarop volgende belegering van de kerk. Foto's tonen de zeven geheime agenten en de parachutisten die hier urenlang door de †nazi's belaagd werden. Een tekst in het Engels en Tsjechisch geeft de naam van de verrader. De geheime agenten hadden in de wijk Liben in Praag een moordaanslag gepleegd op Heydrich die in zijn auto voorbijreed. De SS commandant overleed acht dagen later aan zijn verwondingen. Als represaille gaf Adolf Hitler opdracht de dorpen Lidice en Lezaky met de grond gelijk te maken.

Geschiedenis van WO II in Praag
Wil je meer weten over de geschiedenis van Praag in de de Tweede Wereldoorlog, ga dan mee met de 'Geschiedenis van Praag tour'. Deze rondleiding begint in het Dansend Huis, dan naar de crypte Cyril en Methodiuskerk, met de tram naar het voormalige hoofdkwartier van de Gestapo (alleen te bezoeken in groepsverband) en daarna naar het aandoenlijke standbeeld van Sir Nicolas Winton die de redding van veel Joodse kinderen uit Tsechoslowakije organiseerde.

Boek hier de rondleiding Geschiedenis van Praag in WO II

Adres Sint-Cyrillus en Sint-Methodius
Resslova 9a
Praag 1

Openbaar vervoer
Tram 3, 6, 18, 22, 24 halte Karlovo namesti
Metro lijn B station Karlovo namesti

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 09.00-17.00 uur

Lees verder:†Moordaanslag op Heydrich en het verzet van de parachutisten.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.