praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

De geschiedenis van de WC en de po

De collectie van het Muzeum Nocniku a Toalet, het WC-potten museum in Praag, bestaat geheel uit po's en WC-potten en vertelt aan de hand van krantenartikelen, ansichtkaarten en schilderijen de geschiedenis van 'het gemak'. De po van Napoleon Bonaparte is ongetwijfeld het pronkstuk van dit museum, dat je zeker een bezoekje moet brengen wanneer je in Praag bent.

Praag_toilet_museum_1_foto_Marianne_Crone.jpg

Let op: dit museum is†PERMANENT GESLOTEN!

De po

De collectie van Muzeum Nocniku a Toalet in Praag bestaat uit 2.000 voorwerpen die allemaal iets te maken hebben met 'onze behoefte doen'. De collectie po's is indrukwekkend. Het oudste examplaar is een vijftiende-eeuwse aardewerk po, zeer eenvoudig van vorm. In latere eeuwen onstond er een ware mode in po's. Aardewerk was te eenvoudig en porseleinen po's deden hun intrede en ook zilveren exemplaren voor de heel rijken. Behalve de po van Napoleon vind je hier ook po's gebruikt op de Titanic, in het Witte Huis en door de Chinese Keizer Qianlong.

Juskom po
Heel speciaal is de bourdaloue. Dit is een po in de vorm van een juskom. Het was niet toegestaan aan dames aan het hof van Lodewijk XIV om zich even terug te trekken om hun behoefte te doen tijdens officiŽle gelegenheden of tijdens de kerkdienst. Een paar dames kwamen op het idee om een juskom mee te nemen, die gemakkelijk gebruikt kon worden onder de lange wijde kleding. Dit gebruik sloeg aan en speciale po's in de vorm van een juskom kwamen op de markt.

Praag_francois-boucher-la-bourdaloue.jpg† † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † Francois Boucher (1703-1770) - La Bourdaloue

De WC-pot

De meeste WC-potten die tentoongesteld zijn, komen uit Engeland, dat in de negentiende eeuw toonaangevend was voor het maken van WC-potten. Sommige zijn heel eenvoudig, andere zijn gedecoreerd met prachtige landschappen.

Adres
Muzeum Nocniku a Toalet
Michalska 1,†Praag

Openingstijden
dinsdag t/m zondag 10.00-18.00 uur.

Praag_toilet_museum_2_foto_Marianne_Crone.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.