karelsbrug-praagpraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Grootste modeltreinbaan in Europa

Vind je modeltreintjes het einde? Dan moet je zeker een middagje doorbrengen in Kralovstvi-Zeleznic, het treinen-koninkrijk van Praag. Ook wanneer je modeltreinen niks vindt, zal een bezoekje aan deze modeltreinbaan je zeker op andere gedachten brengen. Het emplacement is enorm, trek een middagje uit voor een bezoek aan deze attractie.

Praag_modeltreinen_praag_1.jpg

Modeltreinen rijden volgens dienstregeling
De modeltreinen - personentreinen en goederentreinen - zoeven voorbij en rijden volgens dienstregeling, computergestuurd. Iedere modeltrein legt zes en een halve kilometer per dag af. Ze rijden overdag en 's avonds, want het licht dimt wanneer het avond wordt. Je kunt dan genieten van prachtig verlichte treintjes, huizen en straten. Het is net of het echt donker wordt. De 'dag' duurt een kwartier, de 'nacht' vijf minuten.

Praag_modeltreinen_praag_2.jpg

Levensechte modeltreinen
De modeltreinen rijden door Tsjechisch landschap en stoppen op Tsjechische stations. Het Centraal Station van Praag is duidelijk te herkennen, maar ook het station van Karlovy Vary. Daarna slingert de trein zich omhoog om te stoppen in Karlstejn. In een apart gedeelte wordt het Tsjechoslowakije van de jaren zeventig nagebootst. Hier rijden alleen stoom- en diesel-locomotieven. De gebouwen zien er verwaarloosd uit en er rijden oude Trabantjes en Skoda's rond. Er is ook een model van de Skoda fabriek in Mlada Boleslav.

Praag_modeltreinen_praag_3.jpg

Kindvriendelijk en interactief
Het hele complex ligt achter een muur van plexiglas. Er is een randje gemaakt waar kinderen op kunnen staan om alles te zien. Overal zijn op kindhoogte knoppen om nog meer treinen of autootjes in beweging te zetten, bruggen te openen en mensen te laten bewegen. Je ziet honderden meters spoor, tientallen modeltreinen, modelauto's die bij kruispunten voor het verkeerslicht stoppen. De schaal is 1:1000, toch lijkt alles net echt. Combineer dit uitstapje met een bezoekje aan het Vytopna Restaurant op het Wenceslasplein waar je drankje op een goederenwagon van een miniatuurtrein naar je tafel wordt gebracht.

Praag_modeltreinen_praag_4.jpg

Lego, poppen en tramsimulator
Behalve modeltreinen zijn er in Kralovstvi-Zeleznic ook vitrines met Lego-modellen en Thomas de stoomlocomotief. Voor moeders en meisjes is de uitstalling van ouderwets speelgoed met veel poppen, poppenhuizen en poppenwinkels leuk om te zien. In de tram- en bussimulator kun je een tram- of busritje door Praag maken.

Adres
Kralovstvi-zeleznic
Stroupeznickeho 23
Praag 5, Smichov

Openingstijden:
7 dagen per week van 09.00 – 19.00 uur

Ook leuk om te doen
Vytopna, restaurant waar modeltreintjes je drinken brengen.

Foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.