praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Een opgestoken middelvinger midden op de Moldau

Midden op de Moldau in Praag dobberde in 2013 een opgestoken middelvinger van bijna 10 meter hoog. Deze middelvinger is het jongste werk van de Tsjechische kunstenaar David Cerny, die eerder furore maakte met een dubbeldekker bus die push-ups deed, een roze tank uit protest tegen het communisme en een ondersteboven hangend paard. Je zult tevergeefs naar deze opgestoken vinger zoeken want, zoals met veel werken van Cerny, blijven ze niet permanent op dezelfde plaats staan.

Praag_david-cerny-middelvinger-1.jpg

Deze reusachtige paarse middelvinger dreef op een ponton midden op de Moldau ter hoogte van de Karelsbrug en wees richting Praagse Burcht waar de linkse president, Milos Zeman, zetelde. Met verkiezingen in zicht, bestond de kans dat de linkse sociaal-democraten zetels in de regering zou krijgen. Dit zou sinds de Fluwelen Revolutie van 1989 de eerste maal zijn dat een communistiche getinte partij vertegenwoordigd werd in het Parlement. Met deze obscene middelvinger wilde David Cerny de bevolking wakker schudden.

Cerny heeft vaker het middelvingergebaar gebruikt. Zijn eerste werk, de roze tank, had een middelvinger bovenop de eerste Russische tank die in 1945 Praag binnenrolde. Vlak na de Fluwelen Revolutie stond dit kunstwerk enige tijd in Praag.

Niet al Cerny's werk is provocerend, maar wel atijd verrassend. Toeristen kunnen geen genoeg krijgen van de omhoogkruipende baby's langs d televisietoren in de wijk Zizkov. Ook een ondersteboven hangend paard bereden door de H.Wenceslas is heel populair.†

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.