praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Lapidarium - veel beelden, weinig bezoekers

Lapidarium: een verzameling stenen standbeelden. Dat klinkt behoorlijk saai. Toch is het de moeite waard om een kijkje te nemen in het Lapidarium Museum in Praag. Het museum is gehuisvest in een paviljoen op het Vystaviste terrein en opgezet voor de Wereldtentoonstelling van 1891.†Stenen en bronzen sculpturen die eens op de marktpleinen, op bruggen of bij kerken en kathedralen in Praag stonden zijn nu te zien in het Lapidarium.

Praag_lapidarum.JPG

Let op: HET LAPIDARIUM IS TIJDELIJK GESLOTEN!

Lapidarium Museum: museum vol sculpturen
Veel van de beelden die je in Praag ziet, zijn replica's. De originelen staan in het Lapidarium om ze te beschermen tegen de elementen en verder onheil te voorkomen. Anderen raakten uit de gratie zoals het bronzen monument van veldmaarschalk Radetsky, de leider van het negentiende-eeuwse Oostenrijkse leger. Ooit stond dit beeld op Malostranske namesti, maar de veldmaarschalk was niet geliefd bij de Tsjechen. Nadat Tsjechoslowakijke in 1918 onafhankelijk werd, moest het standbeeld het veld ruimen en kwam in het Lapidarium te staan.

Praag_lapidarum_praag_2.jpg

De Maria Zuil in het Lapidarium
Zoals in veel katholieke streken in Centraal-Europa, stond er in Praag op het Oudestadsplein een pestzuil, ook wel bekend als Maria-zuil. De meeste pestzuilen zijn gewijd aan Maria, de moeder van Jezus, omdat zij een bemiddelaar is tussen God en de mens. Een pestzuil herinnert aan vroegere pestepidemieŽn en behoed voor nieuwe uitbraken. In zaal 4 zijn fragmenten tentoongesteld van de pestzuil die op het Oudestadsplein stond. De Heilige Maagd temidden van vier aartsengelen die een gevecht aangaan met draken. Keizer Ferdinand II liet in de zeventiende eeuw de zuil plaatsen. In 1918 vernietigden anarchisten de zuil.

Op 15 augustus 2020 de dag waarop de Katholieke kerk Maria Hemelvaart viert, kreeg Praag een nieuwe Maria-zuil op het Oudestadsplein. Het is een getrouwe kopie van het originele beeld waarvan de torso in het Lapidarium staat. Het ontbrekende linkerdeel, de gevouwen handen, werden gereconstrueerd aan de hand van andere Maria-zuilen.

De beelden van de Karelsbrug
De beelden van de heiligen op de Karelsbrug zijn allemaal replica's. De originele zijn van zandsteen gemaakt en zouden in de buitenlucht te veel verweren. Het Lapidarium toont zes originele beelden. Vysehrad, de tweede burcht van Praag, heeft in de Kazematten ook enkele originele beelden van de Karelsbrug.†Ook een hele stoet andere beelden die uit de Moldau werden gevist na de overstroming van 1890 zijn in het museum te vinden.

Praag_lapidarum_praag_1.jpg

Pronkstukken in het Lapidarium
Het pronkstuk van de collectie is de marmeren Krocin-fontein die ooit het Oudestadsplein sierde. Toen deze fontein nog op het plein stond, is hij nooit gebruikt omdat hij lekte. Ook vind je hier het eerste ruiterstandbeeld van Wenceslas dat op het Wenceslasplein stond. Wenceslas werd in het jaar 953 door zijn broer vermoord omdat hij het woord Gods verkondigde.†

Na de Eerste Wereldoorlog viel het Oostenrijks-Hongaarse Rijk uit elkaar en de Tsjechen stichtten de eerste Tsjecho-Slowaakse Republiek. De Republikeinse autoriteiten wilden niet herinnerd worden aan de Oostenrijks-Hongaarse monarchie en verwijderden gedenktekens uit de openbare ruimte (maar vernielden ze niet!). Veel van deze 'ongewenste' monumenten verhuisden naar het Lapidarium.

Locatie en adres
Het Lapidarium werd gebouwd als zomerpaleis voor de Jubileumtentoonstelling van 1891. Tentoongesteld staan waardevolle sculpturen uit de 11e tot het begin van de 20e eeuw. De collectie omvat 2000 voorwerpen waarvan 420 permanent tentoongesteld zijn in acht zalen.

Adres: Lapidarium, Vystaviste 422, Holesovice, Praag
Openingstijden: van april tot oktober, woensdag 10.00-16.00 uur,† donderdag t/m zondag 10.00-18.00 uur, gesloten op maandag en dinsdag.

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.