praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Museum zonder collectie

Villa Bertramka in Praag is spraakmakend niet alleen omdat dit de plaats was waar Mozart de laatste hand legde aan een van zijn beroemdste opera's, Don Giovanni maar ook omdat er in dit museum HELEMAAL NIETS te zien is...

Praag_villa-bertramka.JPG

Laatste nieuws: Villa Bertramka is definitief GESLOTEN.

Villa Bertramka was het zomerverblijf van de familie Dusek, toonaangevendeTsjechische musici en vrienden van Mozart. De villa lag buiten, want in de dagen was Praag nog zeer klein. Mozart vond hier rust en inspiratie. Hij componeerde tijdens zijn verblijf hier de†aria Bella mia fiamma, addio, en droeg dit werk op aan zijn gastvrouw, JosefŪna DuökovŠ, een vooraanstaand zangeres.

Ooit waren er zeven kamers van Villa Bertramka open voor het publiek waaronder de salon met een prachtig gerestaureerd houten plafond met originele schilderingen. Achterin de tuin staat een stenen tafel waar Mozart graag zat terwijl hij componeerde. Voor de bezoekers van het museum was het heerlijk toeven in de lommerrijke tuin onder het genot van een drankje want er was een stijlvol cafeetjes gevestigd.

Ten tijde van het Communisme was Villa Bertramka in handen van de staat. Na 1989 werd het gebouw gehuurd door Het Tsjechisch Muziekmuseum en de firma Comenius. Toen in 2009 Villa Bertramka teruggeven werd aan de Mozartvereniging van Tsjechie was de gehele collectie verwijderd inclusief voorwerpen die het bezit waren van de Mozartvereniging. Momenteel is een juridische strijd gaande om deze voorwerpen terug te krijgen.

Praag_villa-bertramka-vitrine.JPG

Op dit moment zijn er twee kamers open voor het publiek met vitrines waarin fotokopieen van Mozart's opera La Finta Giardiniera te zien zijn. In een hoek staat een replica van een vleugel die lijkt†op het instrument waarop Mozart gespeeld zou hebben.

De Redactie van Praag-Nu kwam drie maal voor niets. Hoewel op de grote poort een briefje hing met daarop de openingstijden vermeld, was het museum†niet open. Wanneer je iets over Mozart wilt weten, kun je beter een bezoekje brengen aan Mozarts geboortehuis in Salzburg. Maar wanneer je een museum wilt zien waar NIETS te zien is, is een bezoekje aan Villa Bertramka zeer de moeite waard.

Hoe kom je er?
Villa Bertramka
Mozartova 169
Praag 5 / Smichov

Openbaar vervoer: Metro: Lijn B - Andel

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.