Oude Joodse Begraafplaats: 12.000 grafzerken en 100.000 doden
Op de Oude Joodse Begraafplaats in Praag liggen en staan meer dan 12.000 grafstenen. Het totale aantal Joden dat hier begraven ligt, is meer dan 100.000. De joodse godsdienst predikt de wederopstand, daarom is het ruimen van graven verboden en liggen de doden in vele lagen boven elkaar begraven. Schots en scheef, verweerd, in versleten kleuren, een woud van zerken. – een dodenakker die zijn weerga in de wereld niet kent. De oudste steen is van 25 april 1439 uit de eerste jaren dat het kerkhof in gebruik was. De laatste begrafenis hier heeft plaatsgevonden in 1787.
Namen en symbolen
Je ziet er grafstenen met niet alleen namen maar ook symbolen. Symbolen die iets zeggen over het voorouderlijk geslacht van de doden. Twee gezegende handen zijn het teken van de stam Aäron. Kruiken verwijzen naar de stam Levi en een druif is de aanduiding van de naam Israel. Belangrijke mensen hebben hun eigen sarcofaag zoals burgemeester Maisel (die de Maisel Synagoge liet bouwen) en de opperrabbijn Jehoeda ben Betsalel Löw, de legendarische schepper van de Golem.
12.000 grafzerken en 100.000 doden
Eeuwenlang mochten de Joden hun doden niet buiten het getto begraven. Daarom werd deze betrekkelijke kleine begraafplaats telkens opgehoogd. Op sommige plaatsen liggen de doden elf lagen diep (of hoog). De reeds aanwezige stenen werden op de verse aarde teruggezet, meestal ongeveer op de plaats waar ze hoorden. In het midden van de dodenakker is een heuvel. Hier liggen duizenden naamlozen die zich geen grafsteen konden permitteren.
Graf van Rabbijn Low
Op de grafzerken is vaak geen tekst gebeiteld, maar symbolen die staan voor het beroep van de overledenen - een weegschaal voor een apotheker of een schaar voor een kleermaker. Het beroemdste graf is van Rabbijn Jehuda Low Ben Bazalele gestorven in 1609, een groot geleerde van wie de legende wil dat hij de golem heeft uitgevonden, een reus van leem die in het ghetto waakt over de veiligheid van de Joden. Na 1787 kregen de Joden ook toestemming om hun doden buiten het ghetto to begraven Dit gebeurde op de nieuwe Joodse begraafplaats in de wijk Olsany, nu Vinohrady. Hier is ook het graf van Franz Kafka.
Briefjes en steentjes
Rondlopend over de smalle paadjes, zie je op veel graven briefjes en steentjes liggen. Het is een oude joodse gewoonte om via briefjes en steentjes contact te maken met de geesten van de voorvaderen. Op de briefjes stonden wensen om in vervulling te laten gaan. Over de steentjes is men het niet eens. Of wel de steentjes worden gelegd in plaats van bloemen of onder elk steentje heeft een briefje gelegen. De steentjes zorgden ervoor dat de papiertjes niet wegwaaiden.
Het Oude Joodse Kerkhof is onderdeel van Het Joodse Museum van Praag, Zidovske Muzeum v Praze. Er zijn verschillende soorten kaartjes verkrijgbaar. Met de Prague Card heb je gratis toegang tot het Joods Museum in Praag.
TIP: Bestel de Citywalk Josefov, Joodse wijk. Met deze wandeling in de hand (digitaal of op papier) zie je alle bezienswaardigheden in de Joodse wijk, inclusief de Oude Joodse Begraafplaats!
Adres
Het Joodse Museum in Praag
U Stareho hrbitova 3, Praag
Openingstijden:
1 januari tot 29 maart en 27 oktober tot 31 december: 09.00 - 16.30 uur.
31 maart tot 25 oktober 09.00 – 18,00 uur.
Het museum is elke dag open behalve op zaterdag en Joodse feestdagen.