praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

De slag bij Lipany

Ludek Marold schilderde in 1898 het panorama van de slag bij Lipany op 30 mei 1434, een rond schilderij. Wanneer je ernaar kijkt denk je dat je midden op het slagveld staat. Met een hoogte van 11 meter en een lengte van 95 meter, is het Maroldovo Panorama het grootste Tsjechische schilderij van een historische gebeurtenis. De optische illusie wordt versterkt door echte voorwerpen op de voorgrond die het schilderij een driedimensionaal effect geven.

Praag_moroldova_panorama_praag.jpg

Optische illusie

Panorama schilderijen waren bijzonder populair in de negentiende eeuw. Ze worden ook wel schilderijen zonder grens genoemd. Wanneer je naar een plat schilderij kijkt, dan vergelijken je ogen de muur, de achtergrond en de zijwanden met het schilderij en zodoende ben je steeds met je ogen in contact met de echte wereld. Wanneer je naar een panorama schilderij kijkt, zie je de echte wereld niet. De bovenkant gaat verscholen achter een luifel of een rand. De voorgrond is van echt materiaal en gaat naadloos over in het schilderij. Nergens kunnen je ogen een vergelijking maken met de echte wereld. Panorama schilderijen houden je voor de gek.

Rond gebouw
Panorama schilderijen zijn vrijwel altijd gehuisvest in een rond gebouw met een lichtkoepel. Wanneer de zon naar binnen schijnt, geeft dat een extra effect van de werkelijkheid omdat je dan echte schaduwen en zonbeschenen delen van het schilderij ziet. Het Maroldovo Panorama in Praag hangt in een gebouw naast het beursterrein van Vystaviste.

Praag_moroldova_panorama_praha.jpg

De slag bij Lipany
De slag bij Lipany vond plaats op 30 mei 1434 in Lipany, 40 km ten oosten van Praag, en maakte een eind aan de Hussietenoorlogen. Dit waren oorlogen tussen de christelijke Hussieten en de katholieke Sigismund keizer van Hongarije en Bohemen. Beide legers hadden zich verschanst achter een barricade en beschoten elkaar met houwitsers die in een gekromde baan over een hindernis konden schieten en andere vuurwapens. Al na enkele uren was het slagveld besmeurd met het bloed van 1500 gesneuvelden. De katholieken zegevierden.

Adres
Maroldovo Panorama, U Výstaviste 1, Holesovice, Praag 

Openingstijden 
April t/m oktober, 7 dagen per week 09.00-12.30 uur en 13.00-17.30 uur.

Hier is duidelijk te zien dat de houten kar en de keien op de voorgrond echt zijn en hoe dit heel natuurlijk aansluit bij het geschilderde. Je hoeft niet naar Praag om een panorama schilderij zien. In Den Haag is Panorama Mesdag

Lees verder
Musea in Praag, alfabetische lijst per wijk

foto's Marianne Crone


Praag_maroldova-panorama-praag.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.