karelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Villa en museum Frantisek Bilek

Art Nouveau kunstenaar Frantisek Bilek legde zich toe op de symboliek. Zijn sculpturen staan tentoongesteld in zijn woonhuis en studio in Praag. Zijn werk omvat sculpturen van hout en brons, tekeningen, schetsen, houtsnijwerk. Bijna al zijn werk heeft een religieus thema. Hout is het kernmateriaal waarmee Bilek werkt: populier, eik en linde. Zijn werk is expressief en torent overal bovenuit. het is ruwgehouwen, half licht-half schaduw. Zijn villa is imposant en groot genoeg om al deze gigantische beeldhouwwerken te plaatsen.

Praag_bilek-praag.JPG

Bilek villa en studio: vol symboliek
Het oude woonhuis van schilder en beeldhouwer Frantisek Bilek (1872-1941) in Praag, dat door hem zelf werd ontworpen, doet nu dienst als permanente tentoonstellingsruimte van deze kunstenaar. De uit 1911 stammende villa symboliseert een korenveld. Het huis lijkt op de afdruk van een zeis in een korenveld, de gemetselde pilaren zijn de korenschoven. Het platte dak, een van de eerste in Praag, symboliseert de akker.

Ook ontwierp Bilek zelf het meubilair, gebaseerd op dezelfde symboliek. Ook het interieur is doordrongen van symboliek zoals de gebeeldhouwde deuren met gestyleerde deurknoppen. Bilek ontwierp zelfs zijn eigen verwarming. Smalle gangen en kleine ramen kenmerken de bouwstijl evenals de witgeschilderde raamkozijnen en uitstekende balkons. 

Praag_bilek_museum_praag_interieur.jpg

Bilek villa als museum
Frantisek Bilek stierf in 1941. Een jaar later waren de villa en studio open voor het publiek. In 1963 schonk Bileks weduwe het huis met meubels en sculpturen aan de stad Praag op voorwaarde dat dit een monument ter nagedachtenis aan haar man zou worden. Pas in 2010 ging de villa open als museum. De tentoongestelde meubelcollectie is niet compleet, aangezien een deel ervan in het bezit is van de kleindochter van de kunstenaar, die in de Verenigde Staten woont. 

Bilek werken
De tentoonstelling omvat sculpturen, reliefs, tekeningen en meubilair van de hand van Frantisek Bilek. In de tuin voor de villa staat een beeldengroep uit 1926, Komenskż neemt afscheid van zijn vaderland, Bileks eerbetoon aan de verbannen protestantse theoloog en opvoeder Comenius (1592-1670). Praag kon geen geschikte plaats in de stad vinden om dit beeldhouwwerk te plaatsen. Bilek was zo geļrriteerd dat hij deze sculptuur maar in zijn eigen tuin zette.

Praag_bilek_museum_praag_komensky_sculptuur.jpg

Adres
Bilek Villa en Studio, Mickiewiczova 1, Hradcany, Praag

Openbaar vervoer
Metro lijn A Hradcanska station
Tram 2, 12, 18, 20 halte Chotkovy sady

Openingstijden
Dinsdag tot zondag van 13.00-18.00 uur. Maandag gesloten

Lees verder
Musea in Praag alfabetisch en per wijk

foto's Marianne Crone


Praag_bilek_museum_praag_buiten.jpg   Praag_bilek_museum_praag_ingang_2.jpg   Praag_bilek_museum_prague_pillar.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.