praag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Stedelijk Museum Praag - Muzeum Prahy

Het Museum van de stad Praag geeft een chronologisch beeld van de geschiedenis van de stad. Het pronkstuk is de maquette van Praag, in 1826-1837 gemaakt door Antonin Langweil. Het Muzeum Prahy, het Museum van de stad Praag of het Stedelijk Museum geeft een overzicht van de geschiedenis van de stad vanaf de prehistorie tot de achttiende eeuw. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar breng zeker een bezoek aan het Museum van Praag! Het pronkstuk van de collectie is de maquette, Praag in het miniatuur met levensechte details zoals huisnummers, een kapot raam en ladders van werklui tegen de gevels.

Praag_langweil-model-prague.JPG

Let op: Dit museum is GESLOTEN TOT NAJAAR 2022 WEGENS RENOVATIE

Praag in vogelvlucht
Aan de hand van kunstwerken, maquettes en diverse andere voorwerpen zie je de geschiedenis van Praag van de prehistorie en middeleeuwen op de begane grond tot de Renaissance en barok boven. Zeer interessant is het gedeelte waarin de heerschappij van Rudolf II en zijn team van alchemisten uit de doeken wordt gedaan.

Het museum toont archeologische vondsten maar ook ook porselein, meubels, gotisch en barok houtsnijwerk. Op tekeningen en schilderijen van 19e en 20e eeuw kunstenaars is duidelijk te zien hoe de stad zich ontwikkelde. De originele kalenderplaat van de astronomische klok geschilderd door Josef Manes behoort ook tot de collectie van het museum.

Maquette van de stad Praag
Het pronkstuk van het museum is de maquette van de stad Praag. De maquette werd in de jaren 1826-1837 op schaal 1:480 gemaakt door Antonin Langweil die er acht jaar aan werkte. Het uit karton vervaardigde model neemt een ruimte in van 20 vierkante meter en toont de omgeving van de Praagse Burcht, Mala Strana en Stare Mesto inclusief Jusefov, zoals dat er moet hebben uitgezien voor de sanering in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Let goed op de details. Je ziet een uiterst nauwkeurige weergave van de huisgevels. Ornamenten, ramen, portalen en kroonlijsten zijn exact aangebracht. Tegenwoordig helpt deze maquette architecten bij de restauratie van de oude stadskern.

Na de dood van Langweil kocht de Oostenrijkse keizer Ferdinand de maquette voor, naar men zegt, 500 Oostenrijkse guldens. Volgens de weduwe van Langweil was dat veel te weinig omdat de materiaalkosten alleen al ten minste 800 gulden bedroegen.

Adres
Museum van de Stad Praag, Na Porici 52, Nove Mesto, Praag

Openbaar vervoer
Metro lijn B en C metrostation: Florenc, tram 3, 8, 14 halte Bila labut

Openingstijden:
Dinsdag – zondag van 09.00-18.00 uur, maandag gesloten

foto Marianne Crone  

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.