praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praag

Oudste en grootste museum in Tsjechie

Het Nationaal Museum, Narodni Muzeum, in Praag is het oudste en grootste museum in Tsjechie. Met 20 miljoen voorwerpen is het ook het museum met de omvangrijkste collectie.†Dit majestueuze gebouw aan de korte zijde van het Wenceslasplein is na een langdurige renovatie, zowel van binnen als van buiten, weer open voor het publiek.† De opening op 28 oktober 2018 viel samen met de viering van† het 100-jarig jubileum van de†Tsjechoslowaakse Republiek.†Het Narodni Muzeum bestaat uit twee gebouwen: het neo-renaissance gebouw aan het Wenceslasplein en het Nieuwe Nationaal Museum ernaast.

Praag_nationaal_museum_hoofdgebouw.jpg

TIP:
Bestel skip-the-line tickets voor het Nationaal Museum, inclusief een wandeltour van 90 minuten met gids door het centrum van Praag!

Bestel hier tickets voor het Nationaal Museum inclusief wandel tour

Nationaal Museum: drie permante tentoonstellingen
1. De wonderen van de evolutie
2. De geschiedenis van de twintigste eeuw
3. Galerij van mineralen

1. Wonderen van de evolutie
De topattractie van deze permanente tentoonstelling is het skelet van de gewone vinvis. Deze walvisachtige is het op ťťn grootste dier ter wereld (de grootste is de blauwe vinvis). De tentoonstelling omvat 1500 dieren, opgezet of op sterk water, tentoongesteld in zes zalen. De varroamijt van 1 mm is de kleinste en de vinvis van 22,5 meter is de grootste. Spectaculair is opgezette reuzeninktvis van 17 meter. Via videomapping zie je 'levende' dieren, die je in de andere zalen als opgezette dieren dier ziet. De licht- en geluidselementen creŽren een unieke sfeer. De tentoonstelling geeft een buitengewoon kijkje in de wereld van ongewervelde dieren, vissen, amfibieŽn, reptielen, vogels en ook zoogdieren.

2. Geschiedenis van de twintigste eeuw
De expositie brengt chronologisch in kaart de tsjechische geschiedenis vanaf de eerste Wereloorlog tot de toetreding tot de Europese Unie in 2004. De tentoonstelling neemt je mee de loopgraven in, brengt je naar verschillende appartementen ingericht met periode meubilair en naar een helemaal ingericht kruidenierswinkeltje. Je gaat ook kijken bij een kleermaker die in het interbellum een zaak in de Narodni-straat had. Zijn complete zaak is verplaatst naar het Nationaal Museum. Ook staan tentoongesteld alledaagse voorwerpen zoals de anticonceptiepil, een draagbare elektrische oventje van het merk Remoska of een van de eerste ijskasten waar echt ijs in moest.

3. Galerij van mineralen
De collectie mineralen heeft een permanente plek. Het is de oudste collectie van het museum en omvat in totaal 100.000 mineralen uit de hele wereld waarvan 4000 tentoongesteld zijn in de oorspronkelijke, volledig gerestaureerde, vitrines. De expositie toont de verschillende vormen van goud, zilver, diamant en grafiet in onbewerkte vorm. Ook te zien zijn kleurrijk fluoriet, amethist, antimoon en agaat en ook grote brokken flonkerend kristal.

Praag_nationaal_museum_vinvis_praag.jpg

Nationaal Museum: de expositieruimtes
Nu de verbouwing klaar is, wordt langzaam aan de collectie opnieuw gepresenteerd. Roulerende tentoonstellingen zullen gedurende 2021 te zien zijn tot tenslotte alle expostieruimtes in het museum weer zijn gevuld. Het interieur van het museum is meer dan een kijkje waard: het pantheon, de galerij en de koepel. De publiekstrekker is het enorme skelet van een walvis.

Het interieur
Binnen leidt een met rode lopers beklede statietrap naar het pantheon, een grote overdekte ruimte waarin bustes en standbeelden van beroemde Tsjechische geleerden en kunstenaars staan. Nationalistische muurschilderingen sieren de muren en geven episodes uit de Tsjechische geschiedenis weer. Heel mooi is de schildering met de titel 'Comenius in Amsterdam'. Een belangrijk onderdeel van het museum is de bibliotheek die over een waardevolle collectie middeleeuwse handschriften beschikt.

Praag_nationaal_museum_trap.jpg

Nationaal Museum: de collectie
De collectie van het museum omvat mineralogie, petrologie en een bijzondere collectie edelstenen en halfedelstenen. Heel speciaal is het grote aantal meteorieten. Tot voor de verbouwing was de gehele tweede verdieping gewijd aan zoŲlogie en paleontologie. Op de zoŲlogie afdeling stond een groot aantal stoffige opgezette dieren. In de negentiende eeuw waren deze van groot belang omdat dit een van weinige manieren was waarop het publiek exotische dieren kon zien.

Tegenwoordig gaan we of zelf op safari of we kijken naar National Geographic of Animal Planet. De permanente collectie wordt nu op een meer eigentijdse wijze getoond en lang niet alle opgezette dieren zullen weer een plekje vinden. Tijdens de restauratie zijn alle voorwerpen ťťn voor ťťn bekeken. Het bleek dat een groot aantal edelstenen nep waren, terwijl er destijds wel een aardige prijs voor was betaald.

Praag_nationaal_museum_comenius.jpg

Jan Amos Comenius
Deze muurschildering is te zien in de koepelzaal van het Nationaal Museum en toont Jan Amos Comenius toen jij in in 1657 zijn didactische werken toonde aan de gemeenteraad van Amsterdam.††Dezelfde muurschildering te zien in het Oude Raadhuis op het Oudestadsplein. De twee schilderingen zijn identiek op de raampartij na. (foto verliefdoppraag.nl)

Praag_Comenius_toont_zijn_werk_in_Amsterdam.jpg

Collectie van het voormalig Museum van de Arbeidersbeweging
Na de Fluwelen Revolutie in 1989, wilde geen enkel museum voorwerpen hebben die werden gezien als overblijfselen van het communistische regime. Het Nationaal Museum weigerde de collecties van opgedoekte musea zoals het Lenin en Gottwald museum. Het Museum van de Arbeidersbeweging beheerde al deze ongewenste documenten en voorwerpen.

Vijfentwintig jaar na de Fluwelen Revolutie was de tijd rijp om de collectie over te brengen naar het Nationaal Museum.
Het Nationaal Museum in Praag heeft nu 700.000 documenten en andere voorwerpen uit het Museum van de Arbeidersbeweging in bezit. Het materiaal brengt de Tsjechische en Tsjecho-Slowaakse politieke, sociale en culturele geschiedenis in de tweede helft van de vorige eeuw in kaart.

Onder de aanwinsten zijn het document van capitulatie van Duitse troepen in Praag op 8 mei 1945, het originele manuscript en brieven geschreven door de communistische journalist Julius FučŪk kort voor zijn executie door de nazi's, een figuur uit brood gemodeleerd door Antonin Zapotocky, een buste van Lenin en de pen gebruikt om de capitulatie in mei 1945 te tekenen. Een deel van deze collectie zal worden tentoongesteld in het Nationaal Museum aan het Wenceslasplein.

Praag_nationaal_museum_wenceslasplein.jpg

Grootste museum van TsjechiŽ
Met een gevel van 104 meter breed en een oppervlakte van 7904 vierkante meter, is het Nationaal Museum, Narodni Muzeum, het grootste museum van TsjechiŽ. Sta even stil bij de grote fontein voordat je de brede bordestrap oploopt. De beeldengroep toont een allegorische voorstelling van de Tsjechische landen. In het midden zetelt Bohemen met aan haar zijde de bebaarde Elbe en de Moldau. Daarnaast staan MoraviŽ en SilezŽ. Vanaf het bordes heb je een prachtig uitzicht over het Wennceslasplein.

Opknapbeurt was hoog nodig
In de gevel van het museum waren de kogelgaten uit 1945 en 1968, hoewel gedicht, nog altijd goed te zien. Na de restauratie zijn de kogelgaten opgevuld, een klein foutje want het was de bedoeling dat ze zichtbaar bleven. De aanleg van Metrolijn A in 1978 heeft het gebouw doen verzakken ook dit is na de renovatie verholpen. De collectie werd getoond op een wijze zoals dat in de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw gebruikelijk was; lange vitrines met uitschuifbare laden en in grote glazen pronkkasten. Bijschriften alleen daar waar hoog noodzakelijk en uitsluitend in het Tsjechisch. Het Nationaal Museum is na de restauratie veel moderner geworden en aantrekkelijker voor een groter publiek.

Praag_nationaal_museum_nieuw_gebouw.jpg

Het Nieuwe Nationaal Museum
Het Nieuwe Nationaal Museum ligt naast het Nationaal Museum en zit in een imposant gebouw, maar van geheel andere stijl dan het hoofdgebouw. De begane grond is een enorm met glas bedekt langwerpig blok waarop een nog groter blok van beton en glas. Voordat het een annex van het Nationaal Museum werd, was dit de thuisbasis van Radio Free Europe. Daarvoor, tijdens het communistische tijdperk, deed het dienst als nationaal parlement van Tsjecho-Slowakije. Het nieuwe gebouw werd gebouwd in de jaren dertig als aandelenbeurs.

Het Nieuwe Nationaal Museum biedt onderdak aan tijdelijke tentoonstellingen. Een ondergrondse passage verbindt de twee gebouwen. Op de zijkanten van de gang wordt een film geprojecteerd over de geschiedenis van het Wenceslasplein van de oudheid tot de moderne tijd.

Het Nationaal Museum is meer dan ťťn gebouw
Het Nationaal Museum aan het Wenceslasplein is slechts ťťn van de gebouwen van het Nationaal Museum.
Nationaal museum is een verzamelnaam voor 8 musea in Praag

1. Nationaal Museum, Wenceslasplein, Nove Mesto
2. Nieuw Nationaal Museum, Vinohradka 1, Vinohrady
3. Nationaal Monument Vitkov, u Patmatniku, Zizkov
4. Musaion, Etnografisch museum, Kinskeho zahrada 98, Smichov
5. Lapidarium, Vystaviste 422, Holesovice
6. Naprastek Museum, Betlemske namest 1, Stare Mesto
7. Tsjechisch muziekmuseum, Karmeliska 4, Mala Strana
8. Bedrich Smetana Museum, Novineho Lavka 1, Nove Mesto

Lijst van musea in Praag, per wijk en met een korte beschrijving.

Locatie en adres
Bezoekers kunnen het Nationaal Museum binnengaan via een van de twee gebouwen. Het entreekaartje geeft toegang tot beide gebouwen.

Adres:†Nationaal Museum / NŠrodnŪ muzeum,†Wenceslasplein 68, Nove Mesto
Openingstijden: 7 dagen per week 10.00-18.00 uur
Openbaar vervoer:Metrostation: Lijn A Muzeum†

Foto's Marianne Crone

Praag_nationaal_museum_buidelwolf.jpg Buidelwolf, afkomstig uit TasmaniŽ, Nieuw-Guinea en AustraliŽ, is nu uitgestorven. Het was het grootste vleesetende buideldier. Het laatste dier werd in 1933 in TasmaniŽ gevangen.

Praag_nationaal_museum_prachtkever.jpg

Prachtkevers uit Irak verzameld tussen 1925 en 1932. Ze zijn glanzend groen met strepen zijn veel geld waard in een insectencollectie. De glanzende vleugels werden verwerkt tot decoratie op schilderijen, textiel en juwelen.

Praag_nationaal_museum_walvis.jpg

Skelet van een reuzenwalvis

Praag_national-museum-prague.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.