praag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Werk en leven van de componist Bedrich Smetana

Het Smetana Museum in Praag is gewijd aan het leven en de werken van de Tsjechische componist Bedrich Smetana.†Dit met graffiti versierde gebouw was oorspronkelijk eigendom van het waterleidingsbedrijf. De expositieruimte is op de eerste verdieping. Op de bovenste verdieping bevindt zich het Smetana Archief dat niet toegankelijk is voor het publiek.

Praag_smetana_museum_prague.jpg

De opera's van Smetana

Bedrich Smetana (1824Ė1884) was een Tsjechische componist en is vooral bekend geworden door een cyclus van zes symfonische gedichten waarvan Ma Vlast, mijn vaderland, de bekendste is. In de negentiende eeuw was het Duits de officiŽle taal en de Duitse cultuur overheerste in TsjechiŽ. Smetana schreef zijn†opera's†in het Tsjechisch en dit heeft†bijgedragen tot een gevoel voor en bewustwording van de eigen cultuur.

In 1883 ging Smetana's opera Libuse in premiere, een nationalistische opera†speciaal gecomponeerd voor de opening van het Narodni Divadlo, het Nationaal Theater in Praag. Deze opera vertelt hoe Prinses Libuse voorspelde dat Praag eens een belangrijke stad zou worden.

Praag_smetana_museum_praag.jpg

De piano van Smetana
De tentoonstelling toont persoonlijke bezittingen zoals brieven, foto's en krantenberichten met betrekking tot Smetana's leven. Ook zijn er persoonlijke bezittingen van de componist, zoals de piano waarop hij gedurende zijn vijfjarig verblijf in Zweden†heeft gespeeld. Verder staan er muziekstandaarden met daarop muziek van Smetana's imposante werken. Met een druk op de knop, hoor je fragmenten van zijn belangrijkste composities. Zijn bekendste opera's zijn De Verkochte Bruid, Libuse en Dalibor, die nog altijd op het repertoire van het Nationale Theater staan.

Adres
Bedrich Smetana Museum,†Novotnťho lŠvka 1, Stare Mesto, Praag

Openbaar vervoer
Tram 17, 18 en 21 halte Karlovy Lazne

Openingstijden
Dagelijks van †10.00 Ė 17.00 uur
Dinsdag gesloten

Lees verder
Smetana en het Nationale Theater
Dvorak Museum: Villa Amerika

Praag_smetana_museum_praag_standbeeld.jpg

Bedrich Smetana: Ma Vlast

In MŠ Vlast combineert Smetana de vorm van het symfonisch gedichtmet de idealen van de nationalistische muziek die men in TsjechiŽ kende in het einde van de 19e eeuw. Elk gedicht beschrijft een aantal aspecten van het landschap, de geschiedenis of de sagen en legenden van Bohemen.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.