praag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Abstracte moderne kunst

Het Kampa Museum in Praag toont hedendaagse en toegepaste kunst. Het museum is een eersteklas tentoonstellingsruimte met abstracte kunstwerken van de schilder Frantisek Kupka en de beeldhouwer Otto Gutfreund - bekend om zijn impressionistische en kubistische sculpturen. Ook de tijdelijke internationale avant-garde tentoonstellingen zijn een belangrijke reden voor een bezoek. Het gebouw is bijzonder want het museum is gehuisvest in een oude, prachtig verbouwde watermolen waarin een glazen kubus is verwerkt die via een open trap te bereiken is. Het uitzicht op de Moldau en de Karelsbrug is adembenemend.

Praag_kampa_museum_moderne_kunst.jpg
 
Kampa Museum gezien vanaf de Moldau

Tsjechische en Slovaakse kunst
De middeleeuwse watermolen biedt expositieruimte aan werken van Frantisek Kupka, Otto Guttfreund, Jiri Kolar en andere bekende moderne Tsjechische kunstenaars. De collectie bestaat uit zo'n duizend werken van voornamelijk Tsjechische en Slovaakse kunstenaars verzameld door het Tsjechisch-Amerikaanse echtpaar Meda Mladkova en Jan Mladek. Tot de collectie van het museum behoren ook werken van Alfons Mucha, werk van de kunstenaarsgroep Skupina 42 (Groep 42), diverse avant-garde-bewegingen en werk van internationale kunstenaars als Auguste Rodin, François Morellet, George Macunias en Hans Hartung.

Praag_kampa_museummoderne_kunst_binnenhof.jpg
  Binnenplaats van het Kampa Museum

Groep 42
Groep 42 was een Tsjechische artistieke groep officieel opgericht in 1942, maar deed al in 1939 van zich horen. De activiteit van de groep eindigde in 1948, maar hun invloed op de Tsjechische literatuur en Tsjechische kunst was in de daaropvolgende jaren duidelijk voelbaar. Deze groep vond inspiratie in en werd voornamelijk beïnvloed door kubisme, futurisme, constructivisme en surrealisme. Hun werk toonde een fascinatie voor technologie. De focus lag op het stadsleven, de fabriek, industrie en machines.

Kunstverzameling van Meda en Jan Mladek
Tijdens de ballingschap van Meda en Jan Mladek in de Verenigde Staten ten tijde van het communistische regime in hun vaderland, verzamelde het echtpaar een grote collectie Tsjechische kunst uit de 20e eeuw, ter ondersteuning van jonge kunstenaars die door het regime werden vervolgd en te maken hadden met een cultuur die het communistisch regime trachtte te beeindigen. Meda was kunsthistoricus en en haar man was zakenman. Samen bouwden zij een indrukkwekkende verzameling moderne kunst op. Het Kampa museum presenteert hun collectie die bestaat uit werken van moderne kunstenaars. Heel bijzonder zijn de twee zalen met werken van de beeldhouwer Otto Gutfreund (1889-1927) en de schilder Frantisek Kupka (1871-1957).

Omgeving van het Kampa Museum
Gratis te bezichtigen zijn de kunstwerken op de binnenplaats van het museum. Aan de zijkant kruipen reuzenbaby's over de grond langs het gebouw. Dit zijn dezelfde baby's die omhoog klimmen langs de televisietoren en gemaakt door David Cerny, het 'enfant terrible' van de moderne kunst. Verder staat er voor het gebouw een rij gele pinquins op een muurtje in de Moldau.

Praag_kampa_museum_moderne_kunst_babies.jpg
  De baby's van David Cerny

Locatie en bereikbaarheid
Het Kampa Museum ligt op Kampa, een eiland omsloten door een zijarm van de Moldau

Adres: Museum Kampa, U Sovovıch mlınù 2, Mala Strana, Praag
Openbaar vervoer: tram 12, 15, 20 en 22 naar halte Hellichova
Openingstijden: Maandag–zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

foto's Marianne Crone en Wiki Commons

Kampa Museum, Moldau en Karelsbrug

Praag_kampa_museum_moderne_kunst_2.jpg

Frantisek Kupka 1871-1957

Praag_kupka-prague.jpg
 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.