praag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Kunstenaars, handwerkslieden en het Gouden Straatje

Het Gouden Straatje, onderdeel van de Burcht van Praag, klinkt veelbelovend. In werkelijkheid is het een klein gangetje vol toeristen en een echte 'tourist trap'. Het Gouden Straatje kun je alleen bezoeken, na betalen van entreegeld. Wanneer je je op je gemak voelt tussen drommen toeristen en als je nog meer souvenirwinkeltjes wilt zien, voeg je dan bij de lange rij die staat te wachten bij de ingang van het Gouden Straatje. Toch is een bezoekje de moeite waard.

Praag_gouden_straatje_11.jpg

Het Gouden Straatje met piepkleine huisjes
In de 16e eeuw werden 24 poppenhuisformaat woninkjes gebouwd in de burchtmuur van Praag als onderkomens voor de poortwachters. Het huisje op nummer 13 is het enige origineel overgebleven 16e eeuwse huis in het Gouden Straatje. Op nummer 22 woonde enige tijd de schrijver Franz Kafka en naar men zegt ontstond hier zijn roman Das Schloss. In de 19e eeuw raakte het Gouden Straatje in verval.

Kunstenaars en handwerkslieden namen hun intrek. In de jaren 1950 werden ze door de communisten uit hun huizen gezet. Nu schuifelen door het Gouden Straatje toeristen op zoek naar souvenirs. Beklim de trap in huisje nummer 24 om de verdedigingswal te bezoeken. Deze lange gang met aan weerszijden een tentoonstelling van houten schilden, harnassen en lansen leidt naar de martelkamer met folterwerktuigen. Aan het andere uiteinde van de gang kun je je bekwamen in kruisboogschieten.

Waar komt de naam vandaan?
De verklaring van de naam 'het gouden straatje' is niet duidelijk te geven. Het kan zijn dat er enige tijd goudsmeden hebben gewoond, misschien waren sommige poortwachters ook goudsmeden. Maar het kan ook afgeleid zijn van de alchemisten die tijdens de regering van Rudolf II uit gewone metalen goud probeerden te maken. Het Alchemie Museum (hastalska 1) geeft hier meer uitleg over.

Praag_gouden_straatje_12.jpg

De poortwachters van de burcht
Het Gouden Straatje in Praag werd in de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van keizer Rudolf II als huisvesting voor de poortwachters die de Burcht bewaakten. Omdat het er vierentwintig waren en er te weinig ruimte was, werden het piepkleine huisjes. Ze zijn gemaakt van steen, leem en hout en hebben alleen ramen aan de voorkant. De keizer verbood ramen aan de achterkant met uitzicht op de Hertengracht die hij gebruikte voor de jacht op zijn grote kudde herten.

Gouden straatje: Museum straatje
Toen de poortwachters van het kasteel niet meer nodig waren, kwam hier een mengelmoes van mensen met andere bezigheden wonen: rijk en arm, kunstenaars, klerken, lakeien en meer. In de 19e eeuw raakte het Gouden Straatje in verval en namen kunstenaars en ambachtslieden hier hun intrek. In de jaren vijftig verdreven de communisten hen uit hun vervallen huizen. Tussen 1952 en 1955 werden de woningen gerestaureerd en kregen de gevels de huidige pastelkleurige uitstraling. Zeven van de huizen zijn souvenir-, speelgoed- en boekwinkels. De andere negen zijn de thuisbasis van tentoonstellingen die het dagelijkse leven in het steegje documenteren.

Het Gouden Straatje en beroemde bewoners

Gouden Straatje 14: Matylda Prusovo, een helderziende, dekte elke dag de tafel en wachtte op de terugkeer van haar zoon die streed in de Eerste Wereldoorlog. Hij kwam nooit terug. Ze ontving gasten en voorspelde hun toekomst door middel van tarotkaarten. De Gestapo arresteerde en vermoordde haar nadat ze regelmatig het einde van het nazisme en de val van het Derde Rijk had voorspeld. (voorbeeld van een interieur uit de eerste helft twintigste eeuw)
Praag_gouden_straatje_14_paranormaal_begaafd.jpg

Gouden straatje 16: taverne en biertapperij, een verzamelplaats van rondtrekkende jongleurs en muzikanten, marskramers, venters en oplichters die mensen bedrogen met dobbelstenen of kaarten. (interieur uit de vijftiende en zestiende eeuw)

Praag_gouden_straatje16_taverne.jpg

Gouden straatje 26: de kamer van een naaister. Er was altijd verstelwerk te doen of iets nieuws dat gemaakt moest worden. (interieur zoals ten tijde van de Eerste Republike 1918-1938)

Praag_gouden_straatje_huis_van_de_naaister.jpg

Gouden straatje 27: het interieur van een kruidendokter, een soort apotheker die alles wist over kruiden en hun heilzame werking. Wanneer een kruidendokter genoeg mensen met succes behandeld had, kreeg hij een certificaat van bekwaamheid. Op de planken staan flesjes en potjes met slakkenhuizen, varkenstanden, gedroogde kikkers en doosjes met poeders voor kiespijn en keelpijn. (Interieur achttiende eeuw).

Praag_gouden_straatje_27_kruidendokter.jpg

Locatie en adres
Het Gouden Straatje is onderdeel van de Praagse Burcht in Praag. Om het kasteelcomplex te betreden heb je een kaartje nodig dat ook toegang geeft tot het Gouden Straatje.

Neem tram 22 of 23 naar de Praagse Burcht (Prazsky hrad) halte. Het is onmogelijk om de halte te missen want er stapt een hele horde toeristen uit. Steek de tramrails over en loop rechtdoor en volg de vele toeristen. Het is vijf minuten lopen naar de Praagse Burcht.

Neem Metrolijn A naar station Malostranska en loop de heuvel op. Via de stare zamecke schody (oude kasteeltrap), kom je bij de hoofdingang van de Praagse burcht.

Kies uit twee soorten kaartjes alleen toegang of toegang met rondleiding.

Openingstijden Gouden straatje en gratis toegang
april–oktober, 09.00–18.00 uur
november–maart, 09.00–16.00 uur
Gesloten: 24 december
Na sluitingstijd is de toegang gratis zonder rondleiding door de huizen, van 17.00 uur. tot 23.00 uur

Lees verder:
Strahov: museum, bibliotheek en Norbertijnen
Miniatuurmuseum en het kleinste boek ter wereld


Foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.