karelsbrug-praagpraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Welke kleertje draagt het Kindje Jezus vandaag?

Het kindje Jezus van Praag is een 45 centimeter hoog wassen beeldje dat wonderen verricht. Al snel werden wonderen aan het beeldje van het Kindje Jezus van Praag toegeschreven. Het Kindje Jezus zorgde voor een recordoogst aan druiven in de wijngaarden op de heuvel van Petrin. Het verhinderde dat Praag in brand werd gestoken op last van de Zweedse koning. Toen in Praag een pestepidemie uitbrak, bleef de kloostergemeenschap gespaard. Geen wonder dat het beeldje een ereplaats heeft in de de Maria Victoriakerk in de wijk Mala Strana.

Praag_kindje_jezus_praag.JPG

Museum Kindje Jezus van Praag

Het kindje Jesus is te zien in de kerk op een zijaltaar. Het Museum is op de eerste verdieping waar ongeveer honderd gewaden zijn tentoongesteld, waaronder één geschonken door Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. Een aantal kledingstukken en ook het kroontje zijn een geschenk van de bisschop van Praag in de zeventiende eeuw. Aan het eind van de communistische periode schonk Noord-Vietnam een set sieraden.

Welke kleertjes draagt het Kindje Jesus?
Enkele malen per jaar, op kerkelijke feestdagen, krijgt het Kindje Jezus een ander gewaad aan. De karmelitessen van de kloostergemeenschap van het klooster van het Kindje Jezus doen dit achter gesloten deuren, maar in het museum kun je een video bekijken van deze ceremonie. In 2009 bracht paus Benedictus XVI het Kindje een bezoek. In zijn toespraak benadrukte hij God's Liefde voor de mensheid via het Kindje Jezus. Hij bood een tweede kroon aan als cadeau voor het Kindje Jezus.

Praag_kindje_jezus_praag_kleertjes.JPG

Kindje Jesus van Praag: een Spaans beeldje
Het Kindje Jesus is een Spaans beeldje. Polyxena van Pernstein, prinses van Lobkowicz (1567-1642) erfde het beeldje van haar in Spanje geboren moeder en schonk het in 1628 aan de Maria Victoriakerk. Toen bleek dat het Kindje wonderbaarlijke krachten had, overlaadden gelovigen het Kindje met geschenken. Voornamelijk kostbare gewaden om op hoogtijdagen te dragen.

Kindje gekleed in liturgische kleuren
De katholiek liturgie maakt gebruik van vier basiskleuren: wit, rood, paars en groen.
* Wit – symbool van zuiverheid en heiligheid. Het Kindje draagt witte kleding in de Paas- en Kersttijd.
* Rood – symbool van bloed en vuur. Het Kindje draagt rode kleding op Palmzondag, Goede Vrijdag en Pinksterzondag en op feestdagen rond het lijden van Jezus Christus.
* Paars – symbool van rouw. Het kindje draagt paars in de adventstijd en vastentijd.
* Groen – symbool van hoop. Het kindje draagt groen op alle dagen dat geen bepaalde kleur is voorgeschreven.

Het Kindje Jezus heeft ook gewaden in het roze, symbool voor innerlijke vreugde en gedragen op de derde zondag van de advent en de vierde zondag van de vastentijd. Goud is de kleur van ceremonie en vervangt soms een andere kleur. Blauw is voor bruiloften.

Praag_kindje_jezus_praag_kerk.JPG
  Ingang van de Maria Victoria Kerk

Wat is de oorsprong van het Kindje Jesus van Praag?
Volgens zeggen verscheen het Kindje Jesus in de zestiende eeuw aan een monnik in een Spaans klooster. Deze monnik maakte een beeldje van wat hij had waargenomen. Het is een feit dat de Spaanse hertogin Marie Mariques Lara, getrouwd met Vratislav van Pernstejn, het beeldje naar Praag bracht. Ze gaf het aan haar dochter, Polyxena, die het later schonk aan de ongeschoeide karmelieten van de Maria Victoriakerk.

Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) verwoestten de protestantse Saksen veel kloosters en kerken in het Heilige Romeinse Rijk waartoe het huidige Tsjechië behoorde. Ook het klooster van de Karmelieten was doelwit. De kloosterlingen vluchtten, het klooster werd geplunderd, het Kindje Jesus raakte beschadigd en werd weggegooid als afval.

Na de oorlog vond een pater het beeldje terug. Beide armpjes waren afgebroken. Tijdens het gebed hoorde hij het Kindje Jezus zeggen: "Heb medelijden met mij", en "Ik zal u genadig zijn. Geef mij armen en ik zal u mijn rust geven." Het lukte de pater om het Kindje nieuwe armpjes te geven. Vanaf dat moment begon het Kindje het klooster te zegenen en ook de hele stad Praag. Wonderen werden toegeschreven aan het Kindje en de verering van het Praagse Kindje Jezus verspreidde zich naar alle andere landen van het Heilige Romeinse Rijk.

Tegen het begin van de 20e eeuw had de verering van het Kindje Jezus zich over grote delen van de wereld verspreid en in het bijzonder in Spanje, waar het Kindje Jezus vandaan kwam. Spanjaarden en Portugezen reisden met foto's en beeldjes van het Kindje Jezus naar Zuid-Amerika. Dankzij missionarissen en Europese immigranten is het kindje Jezus ook bekend in India, China, de Filippijnen en in Noord-Amerika. Vijftig jaar lang, tijdens de Duitse bezetting en het communistisch regime, werd het Kindje het zwijgen opgelegd. Na de Fluwelen Revolutie bezoeken vooral Spaanstalige pelgrims het Kindje in de Maria Victoriakerk.

Praag_kindje_jezus_praag_souvenir.JPG
  Kindje Jezus van Praag als souvenir

Adres en locatie

De kerk vinden is geen probleem. Wanneer je in de Karmelitska-straat bent, loop Spaanssprekende toeristen achterna en je komt er vanzelf. Ieder jaar stromen duizenden toeristen en pelgrims naar de Maria Victoria Kerk om te bidden en een kaarsje bij het Kindje Jezus van Praag op te steken. Nog altijd worden wonderen aan het Kindje toegeschreven.

Adres: Museum van het Kindje Jesus van Praag in de Maria Vicoria Kerk, Karmelitska 9, Mala Strana, Praag

Openingstijden: maandag tot en met zaterdag 09.00-17.00 uur, zondag 13.00-18.00 uur

Lijst van musea in Praag in kerken, kloosters en synagogen

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.