praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-winter

Eeuwenoude boeken, bijbels en fresco's

Het Strahov klooster in Praag is vooral beroemd vanwege de imposante bibliotheek. De Filosofische Zaal van de Strahov bibliotheek herbergt historische boeken in barokke plafondhoge kasten. De Theologische Zaal omvat voornamelijk bijbels.†De plafondbeschildering van de Strahov bibliotheek toont Mozes met de tafelen der wet en de apostel Paulus predikend voor een altaar. Zeventiende eeuwse fresco's op de muren laten zien hoe het bestuderen van Gods woord leidt tot wijsheid. In het midden van de zaal pronken Nederlandse globes, ook uit de zeventiende eeuw.

Praag_bibliotheek_strahov_4.jpg
† Theologische zaal

Literatuurmuseum
Het Strahov klooster werd in de twaalfde eeuw gesticht door de Orde der Norbertijnen. Toen het communisme alle uitingen van religie verbood, werd het klooster als literatuurmuseum in gebruik genomen. Na de val van het Communisme in 1989 keerden de Norbertijnen terug naar Praag.

De Strahov EvangelieŽn
Het beroemdste en tevens oudste manuscript in de bibliotheek is de in edelstenen gevatte Strahov EvangelieŽn. Het duplicaat dat in de gang tentoongesteld wordt is minstens even indrukwekkend als het origineel. Naast het evangelie staan in glazen vitrines een serie boeken over Tsjechische bomen. Het originele hiervan is dat de rug van ieder boek van boomschors is gemaakt.

Praag_bibliotheek_strahov_gems.jpg
† †Met edelstenen versierde kaft van het evangelieboek

Reglement van Orde

Een van de grappige dingen om te zien is een boek waarin precies staat wat er van de bibliothecaris verwacht wordt. In prachtig handschrift geeft het boek advies over wat te doen wanneer een boek beschadigd is of niet te vinden is. De laatste regel luidt: Wanneer de bibliothecaris ontdekt dat er een boek ontbreekt dan... We zullen niet weten welke actie hij moet ondernemen want dat staat op de volgende bladzijde.

Praag_bibliotheek_strahov_rules.jpg

Plafondschilderingen
Tegen het einde van de 18e eeuw had het Strahovklooster zoveel boeken dat een nieuwe bibliotheek nodig was om ze te kunnen herbergen. Daarom werd de Filosofische Zaal gebouwd. De boeken stonden en staan hier nog steeds keurig gerangschikt in glanzende notenhouten kasten. De schildering op het plafond droeg de titel: 'de intellectuele voortgang der mensheid' en verbeeldt de ontwikkelingen in de wetenschap en religie vanaf de oudheid. De voorstelling toont de heilige Paulus predikend in Athene met een schare van Boheemse heiligen en kerkvaders die aandachtig naar hem luisteren.

De bibliotheek niet betreden
Buiten bij de ingang van de bibliotheek staat een uitnodigende poster met daarop in alle pracht de Filisofische Zaal Ė het beschilderde plafond, de houten vloer met rood tapijt en de manshoge boekenkasten vol boeken met prachtige banden. Het dwingt je bijna om een kaartje te kopen om al dat moois in het echt te zien. Maar wat de poster niet laat zien, is het koord gespannen tussen de posten van de toegangsdeur tot de twee zalen. Bezoekers mogen de zalen niet binnen gaan.

Praag_bibliotheek_strahov_3.jpg
Theologische zaal

Lange wachtrij
Dit maakt een bezoekje aan de bibliotheek van het Strahov klooster heel wat minder aantrekkelijk. Beslis zelf of je het de moeite waard vindt om je† aan te sluiten bij de lange rij wachtenden. De redactie van Praag-Nu bezocht de Strahov bibliotheek in november toen slechts zes mensen stonden te wachten tot het personeel terugkwam van de lunchpauze.

Adres en openingstijden
De Strahov bibliotheek ligt naast het klooster op de helling van de Petrin heuvel even buiten de vestingwerken van de Praagse Burcht en is open op weekdagen van 09.00 Ė 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

Bereikbaarheid en locatie
De Strahov bibliotheek ligt in het Burchtdistrict en is goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Openbaar vervoer
Tram 22 brengt je naar de halte Pohorelec. Loop rechtdoor naar de Pohorelec straat. Neem de trap die naar Strahovski nadvori en de Strahov bibliotheek leidt.

Adres: Strahov bibliotheek, Strahovske nadvori 1, Hradcany, Praag

Lees verder:
Het Klementinum: bibliotheek en sterrenwacht

Foto's Marianne Crone

Praag_bibliotheek_strahov_1.jpgFilosofische zaal Praag_bibliotheek_strahov_2.jpg Filosofische zaal Praag_bibliotheek_stahov_books.jpg † Boekenkast met boeken over bomen met een rug van boomschors Praag_bibliotheek_strahov_exterior.jpg †† † †Ingang van de Strahov Bibliotheek

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.