praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winter

Communisme Museum: Geheime politie en lege winkels

Het Communisme Museum in Praag, druk bezocht door buitenlanders maar gemeden door Tsjechen, geeft een beeld van het Communisme en een indruk van het dagelijkse leven in het Tsjecho-Slowakije van 1948 tot de val van het IJzeren Gordijn in 1989. Toen het museum in 1991 opende, was dit het eerste Tsjechische museum dat het Communisme als onderwerp had. Een overvloed aan foto's en voorwerpen uit de communistische tijd illustreren deze periode. Wanneer je aan het winkelen bent op namesti Republiky bij winkelcentrum Palladium, een drukke winkelgebied in Nove Mesto, kom je vanzelf langs het Museum van Communisme.

Praag_museum_van_communisme_3.jpg

Korte geschiedenis†

Het Museum van het Communisme werd opgericht door de Amerikaanse zakenman Glenn Spicker en opende zijn deuren in 2001. Na de val van het Communisme waren de Tsjechen zeer terughoudend over hun communistisch verleden en in het geheel niet geÔnteresseerd in een museum over hun geschiedenis. Spicker was ervan overtuigd dat dit culturele erfgoed aan de jeugd moest worden doorgegeven.

Hij ging op zoek naar tweedehands spullen en vond propaganda affiches, vlaggen, medailles, soepblikjes, pakjes waspoeder, uniformen en ook socialistisch getinte schoolboeken zowel in het Tsjechisch als in het Russisch.

Bij het samenstellen van de tentoonstelling werkte Spicker samen met Tsjechische historici. Het resultaat is een indrukwekkend beeld van het Communisme in Oost-Europa en in het bijzonder in Tsjecho-Slowakije.

TIP: Bestel tickets voor het museum, inclusief een wandeltour van 2 uur met gids†langs de 20e-eeuwse geschiedenis van de Tsjechische Republiek!

Bestel tickets voor het Communisme Museum, inclusief wandeltour

Praag_museum_van_communisme_praag_1.jpg

Wat ga je zien?
Het Communisme Museum bestaat uit drie zaaltjes met als thema: het communisme - de droom, de werkelijkheid en de nachtmerrie. Aangrijpend om te zien zijn de lege schappen in de gereconstrueerde winkel en de felle lamp die gebruikt werd door de geheime politie bij ondervragingen. De Russische en Tsjechoslovaakse vlag hangen zij aan zij in een klaslokaal, op het schoolbord staat een Russische les.

Zeer indrukwekkend om te zien is de video; Tijd van stilte, tijd van schaamte, tijd van hoop. Deze documentaire geeft een goed beeld van het leven in de periode tussen de Praagse lente in 1968 en de Fluwelen revolutie in 1989.

Klinkt dit allemaal een beetje saai? Ga je dan te buiten aan het kopen van communistische souvenirs; T-shirts met Lenin, hamer-en-sikkelspeldjes of Sovjet-stijl bontmutsen en petten, een tastbare herinnering aan je vakantie in Praag.†

Museum van Communisme
V Celnici 1301/4
Praag 1, Nove Mesto

Dagelijks 9.00-21.00 uur

Lees verder:
Tuzex winkels voor luxe artikelen in de communistische tijd
KGB Museum en de geheime diensten

Praag_museum_van_communisme_praag_2.jpg

fotoverantwoording Marianne Crone†

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.