Koninklijke residentie en presidentieel paleis
De Burcht van Praag, Praszkż Hrad, is eigenlijk geen burcht of kasteel, maar een verzameling paleizen, kerken, torens, musea, tuinen en een bonte menigte toeristen. De ruime openingstijden en keuze uit twee rondleidingen maken de Praagse Burcht tot een populaire attractie in Praag. Het burchtcomplex is van elk punt in Praag te zien. De beste foto's neem je vanaf een van de bruggen. Het Gouden Straatje in de Burcht van Praag wordt geprezen maar valt in werkelijkheid een beetje tegen, veel souvenirwinkeltjes en drommen toeristen.
De Praagse Burcht kroont de heuvel aan de westelijke zijde van de Vltava, de Moldau, de rivier die Praag in tweeėn deelt. Op de helling onder de burcht liggen tuinen en parken, de ideale plaats voor een (stevige) romantische wandeling.
TIP: De handigste en gemakkelijkste manier om de Burcht te bezoeken is om online een ticket te kopen. Je ontloopt hiermee de wachtrijen bij de kassa's (skip-the-line) en krijgt bovendien een korte introductie over de Burcht en alle bezienswaardigheden.
Bestel hier tickets voor de Praagse Burcht
Rondleiding met gids
Je kunt ook een rondleiding boeken met gids door de Praagse Burcht en de St. Vituskathedraal, inclusief een bezoek aan het Koninklijk Paleis en het Gouden Straatje. De toegang tot de Burcht is inbegrepen.
Klik hier voor de rondleiding door de Praagse Burcht
De Burcht van Praag en toegangskaarten
De Praagse Burcht is zeer waarschijnlijk het grootste kasteelcomplex van de wereld, niet zo zeer de burcht zelf, maar het gebied rond Praszkż Hrad. Alleen de voorzijde al is een halve kilometer lang. Toch is het burchtcomplex op sommige dagen te klein voor de talrijke toeristen, want jaarlijks stromen er meer dan één miljoen bezoekers door het enorme Praszkż Hrad complex.
Uit veiligheidsoverwegingen is het niet langer mogelijk om zonder toegangskaartje rond te dwalen door de tuinen, straten en pleinen van de Praagse Burcht. Ook het wisselen van de wacht is gratis te zien. De ceremonie begint om 12.00 uur s middags en vindt plaats op de eerste binnenhof. Het is een dagelijkse aangelegenheid. Om het burchtcomplex binnen te gaan, ga je eerst door een security check. Vaak staat er een lange rij. Wanneer je eenmaal binnen bent, moet je nog een keer in de rij staan wanneer je nog geen toegangsbewijs hebt. Het is daarom aan te raden je kaartje online te kopen.
Waar koop je een toegangskaart voor de Praagse Burcht?
Toegangskaarten kun je kopen bij het informatiecentrum van de Praagse Burcht in de eerste en tweede binnenplaats, in de H. Kruiskapel in de tweede binnenhof, aan de balie van het Oude Koninklijke Paleis en bij de tentoonstelling het verhaal van Praag. Is dat een beetje teveel van het goede? Het betekent gewoon dat je op veel verschillende plaatsen entreebewijzen kunt kopen. Het handige is dat alles uitstekend is aangegeven zodat je de weg niet kunt kwijtraken.
Welke soort toegangskaart?
Het soort entreebewijs dat je nodig hebt, hangt ervan af of je veel of niet zo veel tijd hebt om de Praagse Burcht te bezoeken. Er zijn twee soorten kaartjes: de lange route en de korte route.
Korte route A: St-Vituskathedraal, het oude Koninklijk Paleis, de permanente tentoonstelling Het verhaal van Praag (The Story of Prague Castle), St Joris Basiliek, het gouden straatje en Dalibortoren.
Lange route B: omvat alles en duurt ongeveer 4 uur: Oude Koninklijk Paleis, tentoonstelling over de geschiedenis van Praag, St-Joris Basiliek, St Jorisklooster met collectie negentiende eeuwse Boheemse kunst, gouden straatje en Dalibortoren, Praagse Burcht - schilderijen tentoonstelling, kruittoren, St-Vitus kathedraal en de permanente tentoonstelling, de schatten van de st Vituskathedraal en het Rosenberg Paleis.
Vooral in de zomer staan er drommen toeristen voor de kaartjesloketten en de ingang van de St-Vitus kathedraal. Je moet zelf beslissen of je in de rij wilt wachten. Laat je niet verleiden door de mooie beschrijvingen van het gouden straatje want het is een 'tourist trap' van de hoogste orde.
Het is ook mogelijk om toegangskaartjes te kopen voor een afzonderlijke bezienswaardigheid.
* The story of Prague Castle
* Praagse Burcht - schilderijen tentoonstelling
* Kruittoren
* Permanente tentoonstelling de Schatten van de St-Vituskathedraal
Openingstijden
Het Burchtcomplex, d.w.z. de tuinen en de binnenplaatsen zijn dagelijks open.
1 april 31 oktober van 05.00 uur tot middernacht
1 november 31 maart 06.00- 22.00 uur
De gebouwen zijn dagelijks open, behalve op 24 december
1 april 31 oktober van 09.00 18.00 uur
1 november 31 maart van 09.00 16.00 uur
Bereikbaarheid en locatie
De Burcht van Praag ligt in het Burchtdistrict en is te bereiken met tram of metro.
Tram
Neem tram 22 tot de halte Prazsky Hrad (Burcht van Praag). Steek de trambaan over en loop rechtdoor. Een wandeling van 5 minuten brengt je naar de tweede binnenhof van het complex.
Metro
Ook met de metro kun je de Burcht bereiken. Neem lijn A naar metrostation Malostranska. Je moet dan wel een stuk verder lopen dan wanneer je met de tram gaat. Bovendien loop je omhoog want het metrostation ligt onder de Burcht. Vanaf het metrostation Malostranska neem je de Stare zamecke schody (oude kasteeltrappen), die brengen je naar de ingang van de Burcht.
Adres: Praskż hrad, Praag 1
SPECIALE PRAAG-NU TIPS:
1. Entreekaarten zijn twee dagen geldig. Toegang tot schilderijen-tentoonstelling in de Praagse Burcht is gratis op maandagen van 16.0018.00 uur.
2. Breng geen bezoek aan U Kanovniku of andere horeca in het Praagse Burcht complex, tenzij je vijf keer de normale prijs wilt betalen.
3. Foto-tip: het enorme burchtcomplex is van bijna elk punt in Praag te zien. Vooral s avonds, met een verlichte Burcht is dit een adembenemend gezicht. De torens van de St-Vituskathedraal vormen een perfect silhouet en zijn fotogeniek. De beste fotos neem je vanaf de Karelsbrug of Smetanova nįbrezķ, de kade langs de Moldau.
4. Vermijd de lange wachtrij van de veiligheidscontrole bij de Burcht van Praag en ga naar binnen door de zij-ingang.
Lees verder:
Wat te zien in de Burcht van Praag
Sint-Vituskathedraal als Museum en Schatkamer
Foto's Marianne Crone en Dennis Faro