praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Op zoek naar labyrinth en doolhof in Praag

Ben je op zoek naar iets ongewoons en tegelijkertijd iets rustgevends in Praag, breng dan een bezoekje aan een van de labyrinten of doolhoven in de stad. Ze zijn makkelijk te vinden en zeker een bezoekje waard, maar liggen wel verspreid over de stad. Dat is een goede gelegenheid om andere delen van Praag te verkennen.

 

Praag_labyrint_vysehrad_midden.jpg

Labyrint of doolhof?
Een labyrint en een doolhof zijn twee verschillende dingen. Het  labyrint heeft één doorlopend pad dat naar het midden leidt. Zolang je vooruit blijft lopen, kom je uiteindelijk in het midden.
Een doolhof heeft meerdere paden die zich vertakken en niet noodzakelijkerwijs naar het midden leiden. In een doolhof kun je verdwalen, soms opzettelijk met doodlopende paden, maar in een labyrint leidt het pad naar het midden en kun je niet verdwalen.

In Praag vind je driemaal een labyrint en tweemaal een doolhof

1. Vyšehrad labyrint
2. Petřin labyrint
3. Troja labyrint

1. Petrin spiegeldoolhof
2. Spiegeldoolhof in Hamleys

LABYRINT
Het Vyšehrad, Petřin en Troja labyrint hebben dezelfde vorm en zijn geinspireerd door labyrinten in kathedralen in Frankrijk. Via een omslachtige weg met veel heen en teruglopen bereik je het midden. Dit soort labyrint is uitstekend geschikt als meditatie. De weg naar het midden loopt met veel bochten maar is makkelijk te volgen zodat je je kunt concentreren op je innerlijke gedachten.

Praag_labyrint_vysehrad_praag.jpg

1. Labyrint in Vyšehrad
Het labyrint in Vysehrad is aan de Stulcova-straat  vlakbij de Vyshehrad-basiliek. Het is met witte verf op het asfalt van een parkeerplaats geschilderd en stamt uit 1997. De maker is onbekend.

Rond de rand staan korte teksten. Eén verwijst naar de dag waarop het is gemaakt: "Deze tekening is een kopie van het model uit de kathedraal van Chartres, de diameter is 14,8 meter. Jaar van creatie 1197. Dit patroon hier is geschilderd op 21-06-1997.  – P.S. Fijne reis naar andere werelden."

Op dit labyrint staan vaak auto's geparkeerd en als je er doorheen wil lopen, is het weekend de beste tijd voor een bezoek of door de week maar dan 's morgens vroeg. Het labyrint is de afgelopen jaren verschillende keren overgeverfd. Ook dit kun je lezen in de inscripties aan de rand van het labyrint.

Praag_labyrint_petrin_praag.jpg

2. Labyrint op Petřin
Een soortgelijk labyrint bevindt zich op Petřín. Het werd in 2007 getekend in het centrale deel van de Růžový sad (rozenpark) vlakbij het observatorium.  De maker van dit labyrint is ook onbekend. Het is kleiner dan het labyrinth van Vyšehrad, maar heeft wel dezelfde vorm. Wandelaars merken het niet op en lopen er over heen zonder ernaar te kijken.

Praag_slot_troja_praag_doolhof.jpg

3. Labyrint in Troja
Dit labyrint bestaat uit haagbeuken en bevindt zich in de tuin van slot Troja. Wanneer je het labyrint loopt, zie je de vorm niet maar vanaf de St Clara wijngaard aan de overkant heb je een prachtig overzicht en zie je dezelfde vorm zoals in Vyšehrad en op Petřin.

DOOLHOF

In een spiegeldoolhof verdwaal je gegarandeerd. De spiegels geven de indruk dat er meerdere paden zijn. Wanneer je niet goed uitkijkt loop je tegen de spiegels aan. Dit soort doolhof is uitermate geschikt voor (kleine) kinderen.

1. Spiegeldoolhof op Petřin
Dit doolhof is vlakbij de Petřin uitkijktoren en is een spiegeldoolhof. Het zit in een gebouw dat op een kasteeltje lijkt. Eerst baan je je een weg door het doolhof tot je komt bij het diorama dat de slag in 1648 tegen de Zweden op de Karelsbrug uitbeeld. Daarna kom je bij de lachspiegels.

2. Spiegeldoolhof in Hamley's
Hamley's in Praag zit in Na Prikope-straat en is een filiaal van de grootste speelgoedwinkel in Regent Street in Londen. De winkel in Praag concentreert zich niet zozeer op de verkoop van speelgoed maar is veel meer een Games Arcade. Een van de attracties is het spiegeldoolhof vol grappige effecten en mysterieuze muziek.

Praag_spiegeldoolhof_petrin_3.jpg

Het klassieke labyrint
In de middeleeuwen hadden veel Franse kerken een labyrint, de plaats voor Paasdansen waarbij geestelijken betrokken waren. Veel van deze labyrinten zijn verdwenen. Vaak met medeweten van de kerkelijke autoriteiten die de heidense oorsprong ervan wantrouwden.

Labyrinten hadden in het midden een plaquette waarop afgebeeld Theseus en Ariadne en de Minotaurus. Een andere naam voor een kathedraal met een labyrint was dan ook “Domus Daedali” Huis van Daedalus, een knipoog naar Daedalus uit de oudheid, ontwerper van het labyrint in Knossos waarin de Minotaurus zoch bevond.

Labyrint in de kathedraal van Chartres in Frankrijk
Het labyrint in Chartres heeft een diameter van 12 meter en een totale lengte van ongeveer 260 meter. De afmeting van het labyrint in Vyšehrad heeft dezelfde afmetingen en die op Petřin is een beetje kleiner.

Het labyrint in de kathedraal van Chartres was het voorbeeld voor het labyrint in Petřin en Vyšehrad en is in de zomer op vrijdag te bezoeken voor een meditatieve wandeling. Op de andere dagen staan hier rijen bidstoelen omdat de kathedraal een gewone kerk is.

Lees ook:
Hamleys arcadespellen en spiegeldoolhof
Spiegeldoolhof op de Petrin heuvel

Volgend artikel: Wat te zien in Vysehrad
Vorig artikel: Uitzichttorens beklimmen

Foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.