praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winter

Opmerkelijke architectuur in de wijk Vrsovice

De wijk Vrsovice in Praag staat niet bovenaan het lijstje van wat-te-zien. Het is een woonbuurt met een viertal opmerkelijke gebouwen, de moeite waard om te bekijken. Een korte self-guided wandeling brengt je naar alle vier de gebouwen, een aanrader wanneer je een woonbuurt in Praag wilt zien.

Praag_architectuur_vrsovice_4d_gebouw.jpg

Vier opmerkelijke gebouwen staan op loopafstand van elkaar. Neem tram 22 naar de halte Koh-i-Noor waar de wandeling begint.

1. 4D zakencentrum, een kaleidoscoop aan kleuren
2. Justitiegebouw, het grootste justitiŽle complex in TsjechiŽ
3. St-Wenceslaskerk functionalistische architectuur
4. Koh-i-Noor een verlaten fabriek

Self-guided walk langs markante architectuur

Begin en einde:
Vrsovicka-straat, tram 22 halte Koh-i-Noor

Loopaanwijzing:
1. Steek de trambaan over en houd Koh-i Noor aan je linkerhand. Je loopt nu op Vrsovicka
2. Neem de derde straat links Kodanska met 4D Center
3. Loop door tot de kruising en ga scherp rechts 28. U Pluku in met het Justitiegebouw op nummer 29
4. Loop terug naar de kruising en neem eerste straat links Tolsteho met de St-Wenceslaskerk
5. Loop rechtdoor en je bent weer bij Koh-i-Noor

Praag_architectuur_vrsovice_4D_center.jpg

4D zakencentrum een regenboog van kleuren
Het zakencentrum 4-D Center is een opvallend gebouw in de wijk Vrsovice in Praag. Tot 2004 was het een grijs en somber-ogend gebouw, een van de vele gebouwd ten tijde van het Communisme. Nu is het een kaleidoscoop† van kleuren.

De Frans-IsraŽlische kunstenaar Yaac Agam (1928) maakte een einde aan het sombere uiterlijk. Hij gebruikte in totaal driehonderd kleurschakeringen en toverde de perfecte illusie van een multidimensionale regenboog op het gebouw. Agam wordt beschouwd als de "vader van de kinetische kunst".

Het complex bestaat uit drie met elkaar verbonden gebouwen. Het grote hoofdgebouw vertegenwoordigt de schoonheid en magie van de lente en verborgen energie.†Het gebouw aan de noordzijde met warme kleuren vertegenwoordigt het gevoel van energie en zomer. Het gebouw aan de andere zijde geeft het wintergevoel weer met een vloeiende overgang van koele blauwe tinten

Adres: Kodanska 46

Praag_architectuur_vrsovice_gerechtshof.jpg

Gerechtshof in 28. Pluku straat
JustičnŪ areŠl Na MŪčŠnkŠch (JAM) is een gebouwencomplex aan de 28. Pluku-straat en het grootste justitiŽle complex van TsjechiŽ. Het bestaat uit drie historische gebouwen van voormalige kazernes en is nu ťťn nieuw gebouw.

28. Pluku betekent het 28e regiment. Dit Habsburgse regiment was hier gestationeerd eind negentiende begin twintigste eeuw. (Het huidige TsjechiŽ was toen deel van het Hapsburgse rijk).†Dit gebouwencomplex valt onmiddellijk op vanwege de zalmkleur en de omvang. Aan het oorspronkelijke gebouw is een modern deel toegevoegd met een voorgevel van glas.

Het complex omvat 98 rechtbanken, 38 verhoorkamers, 30 detentiecellen, een informatiebureau, archiefruimtes, studieruimtes voor het inzien van dossiers, een gespecialiseerde bibliotheek en een kantine voor medewerkers.

Adres: 28. Pluku 29

Praag_architectuur_vrsovice_kerk.jpg

St-Wenceslas-kerk
De blikvanger van de St-Wenceslas-kerk is de rechthoekige klokkentoren. De kerk is een prachtig voorbeeld van functionalistische architectuur en ontworpen door de Tsjech Josef GočŠr.†De constructie is van gewapend beton. Het interieur is zonder pilaren of andere ondersteunende elementen. De architect maakte slim gebruik van het glooiende terrein, bouwde trapsgewijs een hoog halfrond koor.

De Sint-Wenceslas-kerk (Kostel sv. VŠclava) is een rooms-katholieke kerk en werd in 1930 gebouwd ter herdenking van de 1000ste sterfdag van St. Wenceslas.

Adres: nŠměstŪ Svatopluka Čecha

Praag_architectuur_vrsovice_koh_i_noor.jpg

Koh-i-noor fabriek
Het fourniturenbedrijf Koh-i-noor werd in 1902 opgericht door de joodse broers Jindřich en Sigmund Waldes en werd vooral beroemd vanwege zijn metalen drukknopen. De fabriek in Vröovice, destijds een hypermodern gebouw, begon in 1907 met de productie van de drukknopen.

De drukknoop werd vernoemd naar 's werelds grootste diamant koh-i-noor. Het company logo is een afbeelding van een vrouw met een koh-i-noor drukknoop in plaats van een oog.†Het fabriekspand wordt niet meer gebruikt. Het historische deel van het gebouw is een cultureel erfgoedmonument en blijft behouden. Op het fabrieksterrein komen nieuwe appartementencomplexen waarvan er al een aantal klaar zijn.

Adres† Vrsovicka 51

Lees ook:†Alles over de wijk Vrsovice

Volgend artikel: Strahov Station, vergane glorie
Vorig artike: Metro als bezienswaardigheid

Praag_architectuur_vrsovice_drukknoop.jpg

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.