karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Havel Place straatmeubilair als kunstproject

Op het Maltézské námesti (Maltaplein) in de wijk Mala Strana in Praag staan twee stoelen naast een tafeltje onder een boom. Als je beter kijkt, zie je dat de tafel rechtstreeks met de stoelen is verbonden en dat de boom door het midden van de tafel groeit. Als je nog beter kijkt, zie je dat de stoelen iets naar elkaar toe staan, maar niet tegenover elkaar. Het sleutelwoord is 'dialoog', mensen met elkaar laten praten om hun problemen vreedzaam en constructief op te lossen.

Praag_havel_place_praag.jpg

Kunstproject Havel's Place
Havel's Place is een openbaar kunstproject bestaande uit een reeks herdenkingsplaatsen die zijn gewijd aan de laatste president van Tsjechoslowakije en de eerste president van de Tsjechische Republiek, Václav Havel (1936-2011). De kunstwerken bestaan uit twee tuinstoelen om een ronde tafel, meestal met een boom in het midden van de tafel.  Op de rand van de tafel staat een citaat van Havel 'waarheid en liefde zullen zegevieren over leugens en haat'.

Behalve het kunstwerk op het Maltézské námesti zijn er in Praag nog vijf andere.

Praag_havel_place_pocernice_praag.jpg

1.  In Horní Počernice, een buitenwijk van Praag, sinds 18 mei 2017. Veertig jaar geleden op deze dag ging Havels toneelstuk the Beggar's Opera in premičre. Het is een satirische bewerking van het bekende achttiende-eeuwse gelijknamige werk van John Gay.
Adres theater Horni Počernice, Votuzska 11, Horni Počernice, Praag

Praag_havel_place_cakovice_1_praag.jpg

2. In het park Sady Husitske Revoluce in de wijk Čakovice

Praag_havel_place_moldau_praag.jpg

3.  Aan de Smetanovo nabrezi met een prachtig uitzicht op de Karelsbrug en de Praagse Burcht. De locatie is gekozen omdat Slavia, het favoriete café van Havel, op deze kade ligt.

Praag_havel_place__nove_butovice_praag.jpg

4. In de wijk Nove Butovice aan de Bucharovastraat is de stoel en tafel geplaatst ter herinnering aan de Fluwelen Revolutie.

Praag_havel_place_suchdol_praag.jpg

5. Sinds 2018 in de wijk Suchdol bij de Česká zemědĕlska univerzita (Tsjechische Landbouwuniversiteit)Czech University of Life Sciences in Kamýcka 129, Praha -Suchdol.

Havel's Place een wereldwijd project
Havel’s Place kunstproject is onder beheer van de Václav Havel Bibliotheek in Praag. Het doel is het creëren van een netwerk in de openbare ruimte dat kan bijdragen aan ontmoetingen en het houden van een dialoog – plaatsen waar het mogelijk is om discussies te voeren die de idealen en filosofie van Václav Havel weerspiegelen.

Praag_havel_place_lissabon.jpg
Havel Place in Lissabon staat in het park Jardim do Príncipe Real sinds 22 juni 2022.

Praag_havek_place_den_haag.jpg
Havel Place in Den Haag staat op het Lange Voorhout voor het Diligentia Theater sinds 9 november 2014.

Eerbetoon aan een visionaire leider
Kort na de dood van president Václav Havel in 2011 kwam de Tsjechische ambassadeur in de VS, Petr Gandalovič, op het idee om gedenkplaatsen te creëren ter herinnering aan Václav Havel. Voor dit project benaderde hij Bořek Šípek, voormalig hoofdarchitect van de Praagse Burcht en een goede vriend van Havel. Het doel was om plekken in de openbare ruimte te creëren waar mensen elkaar konden ontmoeten, discussiëren en reflecteren.

De eerste tafel en stoel werd in 2013 in Washington geďnstalleerd. Tot op heden zijn er 49 van deze ontmoetingsplaatsen waarvan 30 in Tsjechië en 19 in de volgende steden: Parijs, Hiroshima, Athene, Brussel, Lima, Bratislava, Milaan, Genčve, Košice, Ljubljana, Lissabon, Tel Aviv, Portland, Oxford, Den Haag, Venetië, Barcelona, Dublin en Washington.

Havel's Place: op de groei
De tafeltjes zijn op de groei gemaakt. Er is voldoende ruimte voor de boom om dikker te worden. wanneer het niet meer past, wordt er een nieuw tafeltje gemaakt.

Praag_havel_place_cakovice_boom_praag.jpg

Wie was Vaclav Havel?
Vaclav Havel was een invloedrijke Tsjechische dissident, toneelschrijver en de laatste president van Tsjecho-Slowakije en de eerste president van de Tsjechische Republiek. Havel speelde een cruciale rol bij het omverwerpen van het communistische regime in Tsjecho-Slowakije tijdens de Fluwelen Revolutie in 1989.

Als schrijver stond Havel bekend om zijn satirische en kritische toneelstukken, zoals 'Het Tuinfeest' Zahradní slavnost, (1963) en Memorandum, Vyrozumění, (1965), die vaak politieke systemen belachelijk maakten. Zijn betrokkenheid bij politiek getinte activiteiten leidde tot gevangenschap, maar zijn vastberadenheid om vrijheid en democratie te bevorderen, maakte hem een symbool van verzet.

Na de revolutie werd Havel verkozen tot president, waarbij hij zich inzette voor mensenrechten en democratische waarden. Zijn presidentschap werd echter geconfronteerd met uitdagingen, waaronder de opdeling van Tsjecho-Slowakije in 1993.

Havel's erfenis strekt zich uit tot ver buiten zijn politieke carričre; hij was een intellectueel en een voorstander van morele verantwoordelijkheid. Zijn leven en werk herinneren ons eraan dat individuen, zelfs in de moeilijkste omstandigheden, het verschil kunnen maken in de strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid.

Volgend artikel: Kunstgalerie Musoleum met werken van David Cerny
Vorig artikel: Kunsthalle: kunst in een transformatorstation

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.