praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

Het Paard van Troje in Praag

Het Paard van Troje in Praag is geen valstrik maar een bijzondere bezienswaardigheid. Nee, het is niet het originele houten paard maar een replica van hoe men denkt dat het Paard van Troje eruit gezien heeft. De Tsjechische beeldhouwer Ivan Nacvalač werkte er vijf maanden aan met de hulp van zijn zonen en een paar vrienden. Het paard in Praag is gemaakt van dennenhout, is bijna 10 meter hoog, 12 meter lang en weegt 6,5 ton. En het kan ook verplaatst worden.

Praag_Het_paard_van_Troje.jpg
foto: Het Paard van Troje voor de overstroming van 2013

Mini opfrissingscursus Paard van Troje
Het Paard van Troje was een valstrik. De Grieken gaven een gigantisch houten paard aan hun vijanden, de Trojanen, als vredesoffer. Maar nadat de Trojanen het paard binnen hun stadsmuren hadden gesleept en hun overwinning vierden, glipten Griekse soldaten uit de holle buik van het paard en openden de stadspoorten, waardoor hun landgenoten naar binnen konden stromen en Troje konden veroveren.

Het paard van Troje in Praag
Toen de kunstenaar Ivan Nacvalač in 2007 een enorm houten paard in de wijk Troja plaatste, was dat niet perse een knipoog naar de naam Troja die associaties zou kunnen opwekken met het antieke Troje, en evenmin een verwijzing naar de wijk Troja in Praag. Hij wilde gewoon een aangename plek creëren. Hij bouwde zijn paard in zeer korte tijd, weliswaar met behulp van vrienden. Het resultaat is een gigantisch paard dat groter is dan het ruiterstandbeeld op de heuvel van Vitkov.

In de buik van het dier bouwde hij een kunstgalerie die al snel te klein werd zodat de kunst ook op het gras rondom het paard kwam te staan. Verder kwam er een podium voor concerten en tussen de benen van het dier verscheen een kleine bar waar bier, rum en koffie geschonken werd.

Praag_paard_van_troje_praag.jpg
foto: het paard van Troje in 2023 op de nieuwe standplaats vlak aan de Moldau

Galerie Trojský kůň (galerie Paard van Troje)
Wat later zette Nacvalač zijn stacaravan naast het paard en ging er wonen. Tijdens de hevige overstromingen in 2013 is zijn caravan weggedreven en nooit meer gevonden. Het paard overleefde de zondvloed en Nacvalač ging nu in zijn paard wonen. De kunst werd buiten gezet en staat nu in de openluchtkunstgalerie in zijn tuin. Het hek rondom het paard is gesloten zodat je de kunst alleen van een afstandje kunt zien. Geregeld worden er jazz- en bluesconcerten rond het paard gehouden in een onvergelijkbaar sfeertje. Iedereen vermaakt zich prima en soms beginnen er spontane jamsessies.

Locatie
Het Paard van Troje bevindt zich in Praag, om precies te zijn aan de oever van de Moldau vlakbij de Troja voetgangersbrug.

Adres: Galerie Trojský kůň (Galerie Paard van Troje) , Vodácká 1, Troja, Praag

Volgend artikel: Het Praag van Franz Kafka

Vorig artikel: Metro stations als bezienswaardigheid

foto's Marianne Crone en wiki commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.