praag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Holocaust Monument Poort zonder Retour en Bubny treinstation

Brana nenavratna (Poort zonder retour) is een kunstwerk gemaakt door de Tsjechische beeldhouwer Aleš Veselý (1935-2015). Het monument staat voor het voormalige treinstation van Bubny in de wijk Holešovice in Praag en was een doorvoerpunt tijdens de Holocaust. Nu dient het stationsgebouw als Památník ticha Bubny, Bubny monument der stilte.

Praag_bubny_praag_joods_monument.jpg

Holocaust monument Poort zonder Retour
Het kunstwerk Brana nenavratna, Poort zonder Retour, bestaat uit een 20 meter hoge spoorrails wijzend naar de hemel. Het monument staat op het pad dat de Joodse gedeporteerden volgden voordat ze op transport werden gezet. Het is een rails zonder bestemming, een rails die leidt naar het oneindige, de symbolische ladder van Jacob. In de voormalige stationshal is een herdenkingsruimte waar ook thematische tijdelijke tentoonstellingen te zien zijn. De stationshal is niet altijd open.

Bubny station in het verleden
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Praha-Bubny-treinstation het vertrekpunt voor transporten die tienduizenden Joodse inwoners van Praag naar de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi's vervoerden, naar Łódź en ook Theresienstadt waarvan de Tsjechische naam Terezín is.

Bubny station in de toekomst
Op termijn wordt het station omgebouwd tot een moderne galerie waar een permanente tentoonstelling over de Holocaust te zien zal zijn. Ook zal de omgeving ontwikkeld worden tot een nieuwe wijk. Tevens ligt het in de bedoeling om een van de nieuwe straten te vernoemen naar Sir Nicholas Winton die vlak voor de Tweede Wereldoorlog meer dan vijfhonderd Joodse kinderen veilig naar Engeland bracht. Hij wordt geeerd met een bronzen beeld op het Centraal Station van Praag.

De onthulling van het monument vond op plaats in 2015 en was een symbolische eerste stap op weg naar het transformeren van Bubny Station tot  'Memorial of Silence'. Tot op heden is dit project nog niet gerealiseerd.

Bereikbaarheid en locatie 
Hoewel alleen lokale treinen gebruik maken van het Praha-Bubny station, is het een van de grotere stations in Praag met 20 sporen en 6 perrons. Er is geen openbaar vervoer in de directe omgeving. De loopafstand naar metrostation Vltavská is 10 minuten.

Adres: Bubenska, Holesovice


In de buurt:
Maly Berlin, klein Berlijn en het bruine huis

Meer over Nicolas Winton:
Winton en de kindertransporte
Nicolas Winton: de Tsjechische Schindler

foto's Marainne Crone

Praag_bubny_station_monument.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.