karelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Operatie Anthropoid: muurschildering als stripverhaal

Operatie Anthropoid, codenaam voor de moordaanslag op SS-Oberst-Gruppenführer Reinhard Heydrich, is als stripverhaal te zien op een muur in de wijk Liben in Praag en verwijst naar de aanslag op Reinhard Heydrich, Reichsprotektor van Protectoraat Bohemen en Moravië, nu Tsjechië. Heydrich was een van de belangrijkste architecten van de Holocaust en stond bekend als bekend als 'de slager van Praag'. De aanslag slaagde slechts gedeeltelijk omdat Heydrich niet onmiddellijk maar pas enkele dagen later aan zijn verwondingen overleed. De aanslagplegers, Kubiš en Gabčík en andere verzetsstrijders verscholen zich in de Cyrillus- en Methodius-kerk in Praag en kwamen daar bij een vuurgevecht om het leven.

Praag_anthropoid_muurschilderingl_1.jpg

De muurschildering Operatie Anthropoid
De muurschildering langs Zenklova-straat, die ten tijde van de aanslag Rude Armady-straat heette, vertelt het verhaal van Kubiš en Gabčík, twee Tsjechische officieren die op 27 mei 1942 de aanslag pleegden, en is een combinatie van stripverhaal en graffitti. Tegen een okerkleurige achtergrond wordt het verhaal verteld.

Wat is operatie Anthropoid?
Met hulp van de Britten en ondersteund door de Tsjechoslowaakse regering in ballingschap, waren de officieren Jozef Gabčík en Jan Kubiš de belangrijkste spelers bij de voorbereiding en uitvoering op de moord op Heydrich. Ze werden in december 1941 samen met zeven andere Tsjechische soldaten overgevlogen van Groot-Brittannië naar Tsjecho-Slowakije, vonden onderdak bij verzetsstrijders en voerden vijf maanden later hun opdracht uit. Dit was de enige door een regering gesponsorde moord op een hooggeplaatste nazi-leider tijdens de Tweede Wereldoorlog. Heydrich's dood leidde tot een golf van represailles door troepen van de Waffen-SS, waaronder de vernietiging van dorpen, o.a Lidice, en de massamoord op burgers.

Praag_anthropoid_na_de_aanslag.jpg

Operatie Anthropoid herdenkingsmonument
Vlakbij de muur staat het Operatie Anthropoid herdenkingsmonument. Drie verzetsstrijders met uitgestrekte armen staan op een driehoekige geroeste plint dat symbool staat voor de Tsjechische vlag, het geroeste uiterlijk toont de kwetsbaarheid van het land.

Praag_anthropoid_herdenkingsmonument.jpg

Beloning
De Duitsers loofden een beloning uit voor een ieder die de autoriteiten op het spoor van de moordenaars zou brengen.

Praag_anthropoid_beloning.jpg

Bereikbaarheid
Metro naar Invalidovna dan tram 24 naar de halte Vychovatelna
of
Metro naar Karlovo namesti dan tram 3 naar de halte Vychovatelna

Loop door de tunnel onder de trambaan en de Zenklova-straat, en via een parkje naar de V Holesovickach-straat. Het Anthropoid Operation herdenkingsmonument staat op de kruising van een aantal drukke wegen. Op deze plek vond de aanslag plaats.Lees verder:
Operation Anthropoid: de moordaanslag op Heydrich
Wat er in Lidice gebeurde


Praag_anthropoid_muurschildering_3.jpg

Praag_anthropoid_muurschildering_4.jpg
Praag_anthropoid_muurschildering_5.jpg Praag_anthropoid_muurschildering_6.jpg

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.